Quest Pro generasi seterusnya Meta mungkin sepadan dengan paparan Reality Pro Apple

80
meta quest pro 01
© Meta

Apple masih belum mengumumkan set kepala realiti lanjutan pertamanya yang mungkin tiba dalam bentuk Reality Pro. Walau bagaimanapun, sebelum peranti itu tiba, Meta telah menetapkan garis silang padanya, seterusnya mendorong firma media sosial untuk menyampaikan lebih banyak ciri premium kepada cermin mata generasi seterusnya atau Quest Pro 2 dalam semua kemungkinan.

Dilaporkan oleh penerbitan Korea Selatan The Elec, Meta menggunakan SK Hynix sebagai pengeluar lain untuk salah satu komponen set kepala AR/VR masa depannya. Khususnya, SK Hynix dipercayai membekalkan wafer yang diperlukan dalam mencipta paparan LED mikro. LG sudah pun disahkan telah menandatangani perjanjian dengan Meta untuk menyediakan panel yang akan digabungkan dengan wafer.

  • Kajian Meta Quest 2: Adakah ia masih merupakan pembelian yang baik selepas dua tahun?

Mengapa LED mikro ialah perkara besar seterusnya dalam ruang AR/VR

Pada asasnya, pembuatan paparan LED mikro adalah urusan yang kompleks dan mahal berbanding jenis panel OLED dan mini-LED. Walau bagaimanapun, menggunakan LED mikro menghasilkan kelebihan yang sangat besar seperti output yang lebih cerah secara mendadak, lebih cekap kuasa, sokongan resolusi ultra tinggi dan jangka hayat yang lebih lama.

Dengan LED mikro, Meta boleh mencapai resolusi sehingga 4K (2160 x 3840 piksel) pada paparan Quest Pro generasi seterusnya, yang merupakan lonjakan besar daripada resolusi 1800 x 1920 piksel Quest Pro pada masa ini. Sebaliknya, peranti realiti lanjutan atau campuran Apple yang pertama dijangka mempunyai paparan LED mikro 4K pada setiap sisi.

Seseorang yang memakai Meta Quest 2 dan bermain permainan Realiti maya

Meta Quest 2 (dahulunya Oculus Quest 2) telah tersedia selama dua tahun sekarang. / © NextPit

Hasrat Meta adalah untuk menjadikan Quest Pro 2 lebih murah daripada Apple Reality Pro

Selain daripada panel mewah, Reality Pro juga boleh menawarkan penghantaran audio kependaman rendah bersama-sama dengan pilihan untuk membawa paparan Mac ke dalam persekitaran maya. Lebih-lebih lagi, Apple dikatakan menumpukan pada menawarkan permainan yang mengasyikkan dan penstriman video manakala gerak isyarat udara 3D lanjutan harus ditambah pada peranti melalui kemas kini selepas itu.

Satu-satunya kelemahan ialah set kepala XR Apple ialah harga runcit yang tinggi yang dikhabarkan bermula pada $3,000, atau dua kali ganda kos Quest Pro. Jika Meta memang boleh membina Quest Pro 2 dengan resolusi 4K pada titik harga yang lebih murah, maka ia mungkin mempunyai peluang yang baik untuk mendahului Apple dalam pasaran AR/VR premium.