Rahsia untuk mendapatkan kemas kini Android yang lebih pantas

99
AndroidPIT bagaimana untuk mengemas kini sistem akar
© NextPit

Mendapatkan kemas kini Android dengan lebih pantas adalah berada di bahagian atas senarai hajat semua orang, di sana dengan hayat bateri yang lebih baik. Jadi hari ini kami fikir kami akan membenarkan anda mengetahui beberapa rahsia kecil untuk membantu anda mendapatkan kemas kini Android yang lebih pantas.

Bagaimanakah kemas kini Android berfungsi?

Sebelum kita melalui kaedah tersebut, adalah penting untuk mengetahui cara kemas kini Android tersebut berfungsi untuk mengelak daripada bergantung pada prosedur yang bukan sahaja tidak perlu malah kadangkala membahayakan peranti anda.

Apabila pelancaran kemas kini Android terbaharu untuk Pixel bermula di negara tertentu, Rusia dan Poland selalunya menjadi pilihan (mungkin kemas kini lebih suka suhu rendah!), dan selepas 24-48 jam pertama ia boleh mencapai hanya 1% daripada peranti berkenaan. Anda membacanya dengan betul, hanya 1%.

Sebab di sebalik masalah ini bukanlah masalah pengurusan secara tiba-tiba tetapi pilihan sedar, sejenis fasa penyelesaian di mana sebarang masalah yang dihadapi dianalisis sebelum beralih ke peringkat seterusnya yang akan melihat kemas kini tiba masing-masing pada 25%, 50% dan akhirnya pada 100% daripada peranti.

Laluan yang diikuti oleh kemas kini ialah: Google> jenama> operator> keluaran rasmi

Keseluruhan proses mengambil masa beberapa minggu untuk diselesaikan, dan jika peranti anda tidak menerima kemas kini semasa fasa pertama, anda hanya perlu menunggu dengan sabar untuk fasa kedua atau fasa seterusnya.

Keadaan ini sedikit berbeza apabila ia melibatkan jenama atau peranti berjenama lain kerana kemas kini perlu menjalani perubahan dan pengoptimuman selanjutnya, bergantung pada antara muka, apl dan ciri yang ingin anda laksanakan, sebelum diuji, dikeluarkan kepada pengendali dan kemudian diedarkan kepada orang awam (termasuk anda). Laluan yang diikuti kemudiannya ialah: Google> jenama> operator> keluaran rasmi.

Faktor lain yang mempengaruhi kelajuan menerima kemas kini ialah negara tempat anda berada: Samsung, sebagai contoh, cenderung untuk mengeluarkan kemas kini terlebih dahulu di negara Baltik. Ringkasnya, apa yang anda perlu lakukan ialah menunggu masa anda dan ingat bahawa menyemak kemas kini yang tersedia pada Android anda tidak begitu berguna kerana peranti akan menyemak kehadiran setiap beberapa jam, mengikut langkah yang dijelaskan di atas, tanpa mengira bilangan kali anda menekan butang khusus.

JANGAN cuba helah Rangka Kerja Perkhidmatan Google palsu

Pernahkah anda juga cuba memaksa kemas kini dengan menetapkan semula data Rangka Kerja Perkhidmatan Google secara sistematik untuk mempercepatkan masa dan segera menerima versi terkini perisian pada peranti Android anda? Jangan risau, anda bukan satu-satunya yang mencari penyelesaian alternatif dengan membersihkan data anda dengan harapan menerima kemas kini kepada Oreo atau Nougat dalam empat dan empat’elapan.

  • Kosongkan cache dan kosongkan data apl: apakah perbezaannya?

Malangnya, bagaimanapun, helah ini sebenarnya tidak berguna dan Dan Morrill, salah seorang jurutera terkenal di Google, telah cuba menerangkannya kepada kami untuk beberapa waktu sekarang. Memadamkan data tidak akan membenarkan anda muncul di bahagian atas senarai peranti yang menunggu untuk dikemas kini tetapi, sebaliknya, ia boleh menyebabkan anomali dalam gelagat sesetengah apl.

rangka kerja perkhidmatan google menu androidpit

Silap mata ini tidak berfungsi lagi! / © NextPit

Biarkan perkara seperti sedia ada dan jangan bersihkan data Rangka Kerja Perkhidmatan Google, anda hanya boleh memburukkan lagi dan memperlahankan proses kerana selepas memadamkan data anda akan diberikan ID Google baharu, meluncurkan anda ke penghujung masa menunggu senaraikan!

Sekiranya anda menetapkan semula kilang peranti anda sebelum menerima kemas kini?

Mitos umum kedua yang memerlukan penghapusan ialah kepercayaan tersilap bahawa melakukan tetapan semula kilang peranti anda apabila kemas kini Android semakin hampir akan memberikan anda kemas kini secara automatik. Menetapkan semula telefon pintar anda juga akan menetapkan semula ID Google anda secara automatik dan, sekali lagi, anda akan dihantar semula ke bahagian bawah senarai. Perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah, sebenarnya, perkara berikut:

  1. Buat sandaran data anda.
  2. Tunggu pemberitahuan kemas kini dan pasangkannya.
  3. Tetapkan semula kepada tetapan kilang.
  4. Lakukan pemulihan data.
  • Menyandarkan data anda pada Android: apakah itu dan cara melakukannya
AndroidPIT google play tidak berfungsi 7

Berhenti di situ! Sebelum menetapkan semula peranti kepada data kilang, buat sandaran dan tunggu! / © NextPit

Pilih peranti Pixel atau Android One

Jika anda benar-benar mahukan kemas kini yang lebih pantas dan lebih kerap pada Android, adalah baik untuk mempertimbangkan peranti yang disertakan dengan Android One atau stok Android tulen. Semak artikel di bawah untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci.

Talian Pixel Google sendiri, sebagai contoh, sentiasa menjadi yang pertama mendapatkan versi Android terkini, dan ini juga terpakai pada model Pixel yang lebih awal. Jadi, jika anda tidak mampu membeli telefon pintar daripada rangkaian Pixel 3, pertimbangkan Pixel 2 atau pun Pixel asal.

AndroidPIT google pixel 3 lwn pixel 3 xl back

Pixel 3 dan XL Google menawarkan ciri Android yang paling terkini. / © NextPit

Peranti dengan Android One juga berkemungkinan mendapat kemas kini pantas. Sesetengah peranti mampu milik seperti Motorola Moto X4 atau HTC U11 Life disertakan dengan Android One. Gelombang baharu telefon pintar Nokia juga termasuk banyak peranti dengan Android One, termasuk Nokia 7 Plus, Nokia 6, Nokia 8.1 dan Nokia 8 Sirocco.

Dengan pembelian peranti yang ditandatangani Google, anda juga akan mempunyai akses kepada versi beta sistem pengendalian untuk menguji dengan tangan anda sendiri berita sebelum orang lain!

Selidik pengilang anda

Dapat menerima kemas kini lebih awal daripada yang lain mungkin bukan faktor yang mencukupi untuk mendorong anda ke arah Pixel, terutamanya jika anda lebih suka UI pengeluar lain. Masa menunggu untuk kemas kini Android sangat berbeza mengikut jenama, jadi, jika kemas kini pantas adalah faktor penting untuk anda, pastikan peranti anda yang seterusnya mesti dihasilkan oleh salah satu jenama terbaik dalam bidang ini. Banyak syarikat yang lebih kecil melancarkan hanya beberapa peranti dan mempunyai sedikit atau tiada kebimbangan tentang menaik taraf produk mereka. Peranti ini selalunya generik, dengan reka bentuk yang dibeli di China dan kemudian dijual semula di negara lain.

Dan sudah tentu, syarikat yang lebih kecil ini mungkin akan menaik taraf telefon pintar mereka, tetapi kemungkinannya sentiasa rendah. Jadi pilih jenama seperti Sony, LG dan Samsung, Xiaomi atau OnePlus, yang akan memberikan jaminan bahawa anda akan menerima kemas kini Android.

telefon terbaik 2018 1

Sebelum anda membeli telefon pintar baharu, ketahui tentang sokongan jenama untuk kemas kini! / © NextPit

Ikuti perkembangan terkini dengan perdana terbaharu

Ini adalah kebenaran yang menyedihkan tentang dunia Android: hanya rangkaian teratas terkini, canggih dan oleh itu mahal, pasti menerima kemas kini Android terkini yang tersedia. Telefon pintar jarak rendah hingga pertengahan, serta tablet, sering dilupakan dan ditinggalkan kepada nasib yang menyedihkan.

Cara terbaik untuk memastikan anda menerima kemas kini, dan menerimanya terlebih dahulu, adalah dengan mempunyai dalam poket anda bahagian atas julat masa ini, seperti Galaxy S10, atau LG G8, sebagai contoh.

Manfaatkan pilihan naik taraf yang disediakan oleh pengurus anda, beli julat terpakai terpakai, jika anda mempunyai belanjawan terhad, tetapi pastikan anda tidak mempunyai peranti rendah dalam poket anda jika menerima kemas kini Android dengan cepat adalah keutamaan anda!

AndroidPIT android O Oreo 2059

Masih terdapat banyak peranti menunggu Oreo walaupun Pie adalah rasmi! / © NextPit

Jangan beli daripada pembawa

Ia sedih, tetapi benar. Malangnya, peranti yang dijual oleh pembawa mudah alih akhirnya mempunyai lapisan kesukaran tambahan apabila ia datang untuk menerima kemas kini sistem. Setiap kali kemas kini tiba pada peranti yang tidak berkunci, ia perlu melalui satu lagi pusingan ujian untuk menggabungkan apl pembawa, tetapan sistem dan fungsi yang mungkin. Ini tidak selalu berlaku, sebagai contoh, anda mungkin ingat bahawa Galaxy Note 8 menerima Oreo pada versi pembawa sedikit lebih awal. Namun begitu, ia masih merupakan peraturan yang baik. Cuma jangan lupa untuk menyelidik sejarah pengilang seperti yang dinyatakan di atas.

  • Android P: Telefon pintar dan tablet manakah yang akan mendapat kemas kini?
  • Adakah telefon pintar anda akan mendapat Android Q?

Artikel di atas akan memberitahu anda peranti mana yang akan mendapat kemas kini kepada Android P dan Q, tetapi perkara yang anda benar-benar perlu tahu ialah pada akhirnya, model peranti yang sama mungkin tidak mendapat kemas kini daripada pengendalinya, walaupun jika versi yang tidak berkunci menerima kemas kini. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengelakkan sebarang keraguan dan membeli peranti tidak berkunci.

Lakukan sendiri…dengan tutorial yang betul

Seperti yang anda ketahui, setiap jenama menyembunyikan prosedur yang membolehkan anda memaksa kemas kini pada peranti anda. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengetahui sama ada telefon pintar atau tablet anda layak menerima kemas kini dan kemudian mengetahui cara dan bila untuk mendapatkannya:

  • Bagaimana untuk mengemas kini perisian tegar Android anda

Berapa lama anda biasanya menunggu kemas kini? Adakah anda tahu apa-apa helah lain?