Rakaman Video Spatial iPhone 15 Pro Diaktifkan pada iOS 17.2

73
IMG 7552 2
© nextpit

iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max (ulasan) bukan sahaja tiba dengan kamera yang dikemas kini, tetapi Apple juga telah memberikan dua telefon kamera keupayaan baharu untuk merakam video spatial yang akan menyokong main balik pada set kepala Vision Pro. Ciri ini tidak tersedia semasa pelancaran, dan kini Apple mengaktifkannya dengan iOS 17.2 beta 2 yang terkini.

Berikutan keluaran iOS 17.1.1 yang ditandai dengan pembetulan pepijat kepada orang ramai minggu ini, Apple kini melancarkan satu lagi kemas kini yang merupakan beta kedua iOS 17.2. Perisian tegar tersedia untuk pembangun dan penguji, tetapi harus dihantar kepada semua pada bulan Disember.

  • Jangan terlepas: Cara memasang iOS 17 Beta pada iPhone anda

Tidak seperti pada beta pertama iOS 17.2, beta baharu membawa lebih sedikit perubahan. Tetapi terdapat beberapa tambahan yang layak dengan kemas kini, seperti Video Spatial untuk merakam video yang mengasyikkan bersama-sama dengan peningkatan kecil pada Siri dan privasi.

Mendayakan Video Spatial untuk Vision Pro pada Apple iPhone 15 Pro (Max)

Untuk mana-mana model iPhone 15 Pro (ulasan) yang menjalankan iOS 17.2 beta terbaharu, ciri tersebut perlu didayakan terlebih dahulu daripada tetapan kamera dan pergi ke bahagian Format. Dan kemudian daripada pilihan sub-menu, togol Video Spatial untuk Apple Vision Pro kelihatan yang boleh anda hidupkan atau matikan.

Terdapat juga kata kerja yang menerangkan apa itu video spatial dan cara merakamnya. Selain itu, ia mengatakan bahawa format video akan dirakam dalam resolusi 1080p pada 30 fps dan akan menggunakan saiz storan 130 MB untuk klip 1 minit. Ia memberikan penekanan bahawa pengguna harus meletakkan iPhone 15 Pro dalam orientasi landskap dan memastikannya stabil semasa merakam.

Kemas kini iOS 17.2 Beta Apple

Kemas kini perisian iOS 17.2 Beta Apple membolehkan rakaman Video Spatial pada iPhone 15 Pro (Max) / © nextpit

Apabila anda perlu mula merakam video spatial, anda hanya perlu membuka apl kamera dan pilih mod video dan kemudian ketik ikon seperti gogal di sudut. Ikon diserlahkan dengan warna kuning apabila video spatial didayakan. Sementara itu, tangkapan video dalam format video spatial juga harus dilabelkan dengan ikon gogal yang sama di bahagian atas sebelah kiri.

Perubahan lain dalam iOS 17.2 Beta 2: Pertanyaan Siri, Kandungan Sensitif

Di sebalik Video Spatial baharu untuk Apple Vision Pro, iOS 17.2 beta 2 memperkenalkan beberapa penambahbaikan dan lelaran kecil. Antaranya termasuk mendapatkan data ketinggian anda dengan bertanya kepada Siri. Selain itu, Siri kini boleh memberitahu ETA (anggaran masa ketibaan) anda apabila menavigasi menggunakan Peta Apple.

Gergasi teknologi Cupertino juga mengembangkan Amaran Kandungan Sensitif kepada pelekat dalam beberapa apl mesej dan apl Kenalan. Ini bermakna bahawa grafik bogel dan sensitif yang dikesan datang daripada platform ini seperti Poster Kenalan akan dikaburkan secara automatik untuk langkah privasi. Akhir sekali, bahagian Liputan yang menyenaraikan perlindungan jaminan peranti anda telah dipindahkan ke dalam Umum dalam tetapan iPhone.

Antara ciri baharu iOS 17.2, yang manakah kegemaran anda? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.