Reka Bentuk dan Spesifikasi Lebih Beefier Asus Gaming ROG Phone 8 (Pro) Bocor

22
NextPit Peminat Utama Asus ROG Phone 7
© nextpit

Asus mengesahkan bahawa ia akan melancarkan ROG Phone 8 dan ROG Phone 8 Pro pada 8 Januari di CES di Las Vegas, tetapi butiran mengenai telefon permainan kekal khabar angin. Nah, tidak lagi! Spesifikasi penuh kedua-duanya telah bocor bersama imej pemasaran rasmi.

Pemproses dan memori Asus ROG Phone 8 (Pro).

Identiti penuh siri ROG Phone 8 Asus kini didedahkan oleh outlet Windows Report. Pertama, kita lihat bahagian dalaman. Pasangan ini dilengkapi dengan SoC Snapdragon 8 Gen 3 dan konfigurasi memori 256/12 GB RAM untuk model vanila dan 16/512 GB untuk model Pro. Walau bagaimanapun, yang terakhir boleh dikonfigurasikan sehingga 24 GB dan storan 1 TB yang hebat. Kelajuan pemproses cip juga kelihatan menyokong overclocking sehingga 3.3 GHz.

Asus ROG Phone 8 Pro dan Phone 8

Render Asus ROG Phone 8 Pro (kiri) dan ROG Phone 8 (kanan) / © Windows Report

Walaupun kebanyakan bahagian dalam menjadi lebih baik dan lebih besar, kapasiti bateri pada dua telefon yang mengutamakan permainan akan datang kelihatan akan berkurangan. Kedua-dua ROG Phone 8 dan Phone 8 Pro tiba dengan sel 5,500 mAh berbanding 6,000 mAh pada ROG Phone 7 (semakan). Adalah selamat untuk mengatakan kecekapan kuasa pemproses yang lebih tinggi mungkin menggantikan kapasiti bateri yang lebih kecil sambil mengekalkan daya tahan yang sama. Anda juga akan mendapat Quick Charge 5.0 untuk pengecasan.

Reka bentuk dan kamera Asus ROG Phone 8

ROG Phone 8 menampilkan skrin AMOLED Samsung 6.7-inci dengan perlindungan Gorilla Victus 2 dan kadar penyegaran sehingga 165 Hz, disertai dengan bezel yang sangat nipis. Terdapat juga sistem pembesar suara 5 magnet, audio resolusi tinggi dan sokongan Dirac Virtuo untuk fon kepala yang disambungkan.

Panel belakang mengekalkan logo RGB bercahaya, tetapi kelihatan tiada paparan sekunder pada kedua-dua model seperti yang terdapat pada ROG Phone 7 Ultimate tahun ini. Tidak diketahui sama ada pencetus bahu bersepadu akan dikekalkan pada bahagian kanan bingkai yang lebih rata. Asus pasti akan menawarkan aksesori permainan untuk dipasangkan dengan ROG Phone 7, seperti alat tambah Aero Active Cooler dan sarung lutsinar.

Asus ROG Phone 8 Pro

Asus ROG Phone 8 dikatakan menyokong aksesori penyejuk Aero Active / © Windows Reprot

Di bahagian kamera, ROG Phone 8 Pro memaparkan tiga kamera belakang dalam reka bentuk perumahan baharu dan diterajui oleh sensor Sony IMX 50 MP. Ini dipasangkan dengan penembak ultra lebar 13 MP yang biasa manakala telefoto 32 MP baharu menggantikan penderia makro. Akhir sekali, kamera 32 MP menghadap hadapan kini terletak dalam potongan lubang tebuk dan bukan pada bezel atas yang tebal.

Alur berita itu tidak menyatakan sama ada ROG Phone 8 akan berkongsi komponen pengimejan yang sama. Berdasarkan bahan yang bocor, model itu mungkin mengekalkan snapper makro yang mengecewakan seperti yang dibayangkan oleh kanta kecil.

Dengan reka bentuk yang dikemas kini, adakah anda rasa Asus ROG Phone 8 kelihatan seperti telefon pintar yang sesuai kali ini? Kami berharap untuk mendengar pendapat anda tentang perkara itu.

Sumber:
Laporan Windows