Reka Bentuk OnePlus 13 Diinspirasikan oleh Xiaomi 14?

23
nextpit OnePlus 12 Camera
© nextpit

OnePlus dijangka akan memperkenalkan perubahan luaran utama dalam OnePlus 13. Kini, mockup yang baru dikeluarkan telah membayangkan bagaimana peranti itu boleh kelihatan seperti dalam kehidupan sebenar, dan itu mungkin termasuk mengangguk kepada telefon pintar unggulan OnePlus yang lepas.

Ihsan daripada pembocor yang boleh dipercayai Fixed Focus Digital, mockup OnePlus 13 yang tidak digilap telah dikongsi melalui Weibo. Seperti yang dinyatakan oleh sumber, imej yang diedit itu tidak rasmi dan dirujuk berdasarkan butiran khabar angin, jadi banyak perkara ini masih boleh berubah dalam model akhir. Walau bagaimanapun, itu masih mencukupi untuk memberikan gambaran yang lebih jelas tentang rupa bahagian belakang telefon bimbit.

Bagaimana OnePlus 13 boleh berbeza daripada OnePlus 12

Pada asasnya, OnePlus 13 digambarkan menggunakan kamera belakang luar tengah baharu yang terletak di bonggol persegi tinggi. Ini nyata lebih besar dan lebih menonjol dari pulau bulat yang mengalir ke sebelah kiri dalam OnePlus 12 (ulasan) dan OnePlus 11.

Di samping itu, persediaan terdiri daripada empat potongan bulat, dengan tiga daripadanya diduduki oleh penderia kamera manakala yang selebihnya adalah untuk denyar LED bulat. Nampaknya juga penjenamaan Hasselblad hadir dan diletakkan di tengah-tengah pulau itu.

OnePlus 13 dikhabarkan reka bentuk

Reka bentuk OnePlus 13 dirujuk berdasarkan butiran dan khabar angin yang tersedia. / © Weibo

Reka bentuk yang dikemas kini memberikan suasana yang serupa dengan OnePlus 10T yang mempunyai bonggol kamera segi empat sama, walaupun ini lebih kepada diadun di bahagian tepi dan bukannya modul terpencil seperti yang dilihat dalam imej di atas. Menariknya, OnePlus 13 kelihatan lebih hampir dalam reka bentuk kepada Xiaomi 14 (ulasan) dengan modul kamera berbentuk empat segi.

Anda tahu ini adalah telefon Xiaomi pada pandangan pertama pulau kameranya.

Pulau kamera yang berani menunjukkan ini hanya boleh menjadi Xiaomi 14. / © nextpit

Selain daripada panel belakang yang direka bentuk semula, OnePlus 13 turut dikhabarkan akan hadir dengan paparan OLED rata. Walau bagaimanapun, terdapat juga laporan berasingan bahawa telefon bimbit itu akan memihak kepada paparan “melengkung mikro” dengan tepi 2.5D di semua sisi serupa dengan Xiaomi 14 Ultra (ulasan).

Di tempat lain, OnePlus 13 sepatutnya dikuasakan oleh SoC Snapdragon 8 Gen 4 dan akan datang dengan Android 15 di luar kotak. Tidak banyak yang dijangka akan berubah dalam bahagian kamera dan bateri. Tambahan pula, ia dijangka akan membuka perlindungan terlebih dahulu di China pada akhir tahun ini, sementara ia mungkin akan tersedia di seluruh dunia pada 2025.

Adakah anda menggemari reka bentuk ini dalam OnePlus 13? Apakah perubahan lain yang anda ingin lihat daripada peranti? Beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: Phandroid
Sumber:
Weibo