Reka Letak Kamera Baharu iPhone 16 Boleh Mendayakan Video Spatial

25
nextpit iPhone 15 Plus Belakang
© nextpit

Apple melancarkan iPhone 15 (ulasan) pada September tahun ini, yang bermakna tumpuan kini pada iPhone 16. Ini terbukti apabila bilangan kebocoran terus meningkat, dengan yang terbaru menunjukkan rakaman video spatial disediakan pada sistem kamera standard iPhone 16.

Awal tahun ini, dikhabarkan bahawa iPhone 16 dan iPhone 16 Plus boleh menampilkan dua kamera belakang dalam susun atur menegak yang serupa dengan iPhone 12. Walaupun ini dianggap sebagai perubahan reka bentuk kecil, nampaknya terdapat sebab yang ketara untuk susunan itu. daripada sensor ini. Ini boleh dilihat dalam mockup iPhone 16 yang diterbitkan oleh MacRumors, yang berdasarkan prototaip dalaman dan butiran yang dikumpulkan daripada kebocoran.

Setelah diperiksa lebih dekat, iPhone 16 nampaknya merupakan lelaran kecil iPhone 15 dengan mempunyai potongan Pulau Dinamik yang sama di panel hadapan yang dibalut oleh bingkai logam dengan sedikit serong di sepanjang tepi. Bahagian belakang dibentangkan untuk kekal sama dengan permukaan kaca beku yang menempatkan dwi kamera.

Rakaman video spatial pada keseluruhan rangkaian Apple iPhone 16

Komen itu menyaksikan khabar angin menarik mengenai reka bentuk kanta yang dikemas kini membuka jalan untuk duo iPhone 16 untuk merakam video 3D atau spatial yang serupa dengan iPhone 15 Pro (ulasan) dan iPhone 15 Pro Max (ulasan). Video spatial yang dirakam kemudiannya boleh dilihat pada set kepala realiti campuran Apple Vision Pro.

Berdasarkan perspektif teknikal, merakam video spatial Apple memerlukan iPhone berada dalam orientasi landskap dan dengan kesan kedalaman hanya boleh dilakukan melalui penderia jarak yang sama dalam susun atur menegak atau mendatar. Oleh itu, kami hanya boleh menjamin bahawa terdapat sesuatu dalam keputusan pengeluar iPhone untuk memindahkan kedudukan dua kamera belakang selain daripada estetika.

Reka bentuk Apple iPhone 16

Mockup iPhone 16 Apple menunjukkan dwi kamera belakang menegak dan Butang Tindakan di sebelah kanan / © MacRumors

Begitu juga, terdapat khabar angin yang berlaku bahawa Apple sedang menguji kemasukan “kunci tangkap” baharu pada julat iPhone 16, yang dikatakan sebagai butang kapasitif. Tiada bukti kukuh tentang cara kawalan fizikal harus berfungsi, tetapi ini mungkin jalan pintas yang berkaitan dengan kamera atau untuk ciri AI generatif yang dikhabarkan. Siapa tahu pasti sebenarnya?

Selain daripada “kunci tangkap”, pemaparan itu menggambarkan salah satu prototaip iPhone 16 Apple yang dilengkapi dengan Butang Tindakan yang sama seperti iPhone 15 Pro. Walau bagaimanapun, butang tindakan boleh atur cara ini mungkin berakhir dengan teknologi kapasitif dan bukannya menggunakan komponen fizikal.

Apakah pendapat anda tentang reka bentuk kemas kini iPhone 16 Apple? Adakah anda fikir syarikat Cupertino akan memasukkan rakaman video spatial pada iPhone generasi akan datang standard? Kongsi jawapan anda dengan kami dalam ulasan.

Melalui: MacRumors