Resume tradisional sedang dalam perjalanan keluar, jadi apa seterusnya?

27
AdobeStock 79650663
© StockPhotoPro/Adobe Stock

Ia adalah formula yang telah dicuba dan diuji: resume dua halaman yang dibuat dalam Microsoft Word atau Helaian Google, yang mengandungi pemformatan minimum, fon yang mudah dibaca, banyak titik tumpu dan itu sahaja: kerja selesai.

Atau inikah? Laporan baharu daripada aplikasi reka bentuk grafik Canva telah mendedahkan bahawa pengambilan pengurus, yang secara tradisinya dibanjiri dengan sejumlah besar resume teks biasa, lebih menerima aplikasi yang mengandungi elemen visual.

Canva’s Kerja Baru Tahun Baru laporan, yang meninjau pencari kerja dan mengambil pengurus di seluruh Amerika Syarikat, mendedahkan bahawa 57% pengurus pengambilan lebih suka resume dengan elemen visual berbanding dokumen perkataan semua teks tradisional.

Selain itu, 71% pengurus pengambilan pekerja percaya bahawa resume yang dipanggil “berasaskan teks” akan menjadi usang dalam tempoh lima tahun akan datang.

Walaupun pemikirannya baru, itu mungkin tidak mengejutkan. Lagipun, pembukaan kerja korporat tunggal boleh menerima purata 250 permohonan, menurut Pintu kaca.

Disebabkan itu, lebih daripada 80% resume tidak melepasi saringan awal (selalunya dijalankan oleh ahli pasukan junior), dan hanya satu daripada 10 akan sampai kepada pengurus pengambilan pekerja yang berkaitan.

Majoriti majikan, termasuk kebanyakan syarikat Fortune 500, menggunakan Sistem Penjejakan Pemohon (ATS) untuk mengurus permohonan, tetapi terdapat banyak kisah di luar sana tentang ATS tidak menyaring pemohon dengan cekap. Akibatnya, pemohon yang kuat boleh disingkirkan sebelum mereka mempunyai kaki maya di pintu.

Berbalik kepada laporan Canva, ia mendapati bahawa pencari kerja tidak lagi berpuas hati dengan rasa resume semua teks dan percaya bahawa pemisahan 75%/25% antara teks dan visual akan meningkatkan peluang kemajuan mereka.

Tidak syak lagi bahawa mendapatkan perhatian mereka yang ditugaskan untuk meneliti ratusan aplikasi adalah satu perjuangan yang sukar; 24% daripada pengambilan pengurus luangkan masa tidak lebih daripada 30 saat untuk menyemak resume.

Dalam erti kata lain, menambahkan beberapa warna dan bakat kreatif nampaknya masuk akal.

Canva mengesyorkan imej dan maklumat grafik yang menggambarkan kemahiran dan pengalaman anda, serta “kandungan boleh klik”–– dengan kata lain, portfolio digital yang dipautkan.

Secara tradisinya, bidang pemohon untuk peranan kreatif atau artistik, semakin ramai, pengambilan pengurus berminat untuk melihat kerja terdahulu pemohon dalam teknologi, kejuruteraan, pemasaran dan banyak disiplin lain.

Hanya satu pertiga daripada pemohon pada masa ini termasuk satu, jadi ini boleh menawarkan titik perbezaan yang nyata, dengan portfolio yang direka dengan baik meningkatkan peluang anda untuk membuat kemajuan dalam landskap pengambilan pekerja yang kompetitif.

Jadi mana yang patut anda pilih? Github ialah repositori dalam talian yang paling terkenal untuk memaparkan dan menunjukkan kehebatan teknologi. Platform ini membolehkan pengguna membuat laman web percuma untuk menjadi tuan rumah projek dan demonstrasi interaktif kod dan projek lain.

Atau cuba CodePen. Editor kod dalam talian dan alat pembangunan web yang membolehkan pengguna menunjukkan contoh kerja HTML, CSS dan Javascript yang lebih rumit.

Netlify ialah platform mesra pembangun yang menyediakan pengehosan percuma untuk tapak web statik, dengan keupayaan untuk mengaturnya terus daripada profil Github.

Vercel pakar dalam penggunaan tanpa pelayan halaman web, dan sangat kuat untuk portfolio JavaScript. Ia membolehkan pengguna mencipta API dan halaman dinamik mereka sendiri juga.

Dribbble terkenal kerana sangat berguna untuk mempamerkan kemahiran UX/UI. Mockup, prototaip dan animasi boleh dipaparkan sebagai contoh kerja dalam proses.

Akhir sekali, peraturan emas untuk mana-mana resume adalah untuk sentiasa memastikannya relevan. Beberapa angka menunjukkan bahawa 77% daripada resume melebihi panjang yang disyorkan iaitu 600 patah perkataan.

Ingin menguji resume baharu anda? Lawati nextpit Job Board untuk mengambil langkah seterusnya dalam perjalanan kerjaya anda.

Tata Technologies di San Francisco sedang mencari a Jurutera sistem untuk menyumbang kepada pembangunan sistem untuk kenderaan autonomi. Peranan ini memerlukan pemain pasukan yang bermotivasi dan kuat dengan perhatian yang luar biasa terhadap perincian. Jika anda seorang jurutera pelbagai disiplin dengan keupayaan untuk membangunkan kemahiran dalam bidang baharu, ini boleh menjadi peranan untuk anda.

Netflix mencari a Jurutera Perisian Penyelesaian di LA, salah satu daripada banyak jawatan yang membolehkan bahagian studio gergasi penstriman bergabung dengan bahagian teknologi produk. Dalam peranan ini, anda akan menggunakan pelbagai jenis alat dalaman dan pihak ketiga untuk merangka penyelesaian automasi jangka pendek yang akhirnya akan ditingkatkan kepada rangkaian global yang kompleks.

Firma pelaburan global Blackstone berkembang dari segi teknologi, dan sedang mencari a Associate Kejuruteraan Sains Data, menumpukan pada membantu syarikat mempercepatkan penggunaan sains data merentas portfolio. Anda akan memainkan peranan penting dalam melaksanakan seni bina awan, infrastruktur kejuruteraan data dan amalan terbaik pemodelan AI; oleh itu, individu yang berkelayakan tinggi dan berpengalaman dicari.

Uji resume anda: cari nextpit Job Board untuk peranan anda yang seterusnya. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.