Ringkaskan Rakaman Audio: Gemini Nano Pada Pixel 8 Pro Sungguh Pintar!

12
nextpit Ujian Ujian Google Pixel 8 Pro
© nextpit

Dengan Penurunan Ciri Google yang terakhir, AI yang dikenali sebagai Gemini Nano juga tiba pada Google Pixel 8 Pro (ulasan) buat kali pertama. Anda kini boleh menggunakan versi terkecil Model Bahasa Besar dalam apl Perakam Google. Apa yang boleh dilakukannya? Sebagai permulaan, kecerdasan buatan boleh membuat ringkasan rakaman audio anda. Kami sekarang akan menunjukkan kepada anda cara ini berfungsi.

 • Mahu petua Google lain? Cara mengubah Pixel 8 anda menjadi pengimbas dokumen terbaik

Tahun lepas, Google mengedarkan Penurunan Ciri Pixel suku tahunan terakhir untuk 2023 selepas sedikit kelewatan. Tumpuan adalah pada Google Pixel 8 Pro khususnya, yang diberikan mod video yang lebih baik dengan fungsi Video Boost. AI memastikan penstabilan imej yang lebih baik, kurang hingar dan pencahayaan yang dioptimumkan.

Menggunakan Gemini Nano AI pada Google Pixel 8 Pro anda

Hari ini, kami akan menumpukan pada fungsi yang hanya tersedia pada Google Pixel 8 Pro— Gemini Nano AI dalaman. Model LLM Google yang terkecil juga berjalan di luar talian, iaitu tanpa sambungan internet. Kepintaran buatan mencipta ringkasan rakaman suara dalam bentuk bertulis. Saya akan menerangkan sebab ini boleh berfungsi tanpa sambungan Internet pada akhir artikel ini. Hanya untuk memberi anda pratonton: Kata ajaib ialah Android AICore.

Tetapkan bahasa sistem kepada bahasa Inggeris (AS)

Malangnya, masih ada tangkapan: ciri ini hanya tersedia dalam bahasa Inggeris (AS). Google akan menghantar pek bahasa tambahan secara beransur-ansur. Jadi jika anda ingin menguji Gemini Nano pada Google Pixel 8 Pro anda, cuma tetapkan bahasa sistem anda kepada Bahasa Inggeris (AS):

 • Pergi ke Tetapan.
 • Pilih Sistem.
 • Tatal ke Bahasa dan Bahasa Sistem.
Anda perlu memastikan bahasa sistem ditetapkan kepada bahasa Inggeris (AS).

Mula-mula tukar bahasa kepada bahasa Inggeris (AS). / © nextpit

 • Sekarang, muat turun pek bahasa Inggeris (AS) (jika anda belum melakukannya).
 • Gerakkan bahasa ke kedudukan satu (anda boleh melakukannya dengan menekan lama pada dua sengkang).
 • Anda kini bersedia untuk AI Gemini Nano Google!
Hanya bahasa Inggeris yang disokong pada masa ini.

Gemini Nano pada masa ini hanya berjalan dalam bahasa Inggeris. / © nextpit

Apl Perakam Google

Google sudah mengedarkan Pixel Feature Drop setahun yang lalu, yang memberikan apl perakam keupayaan untuk menyalin rakaman audio. AI juga dapat membezakan antara beberapa pembesar suara dan mencipta dialog daripada rakaman. Kali pertama anda menggunakan perakam, Google akan bertanya kepada anda sama ada anda mahu mengaktifkan pengecaman pembesar suara.

Dalam ujian kecil saya dengan rakan sekerja saya Rubens, ia tidak berfungsi 100% seperti yang dijangkakan, kerana ketiga-tiga pembesar suara telah dikenali dan ayat terakhir “Ya, sekarang kita semaknya” datang daripada saya semula (Speaker 1 & 2). Terdapat kaveat walaupun: Kami berdua bukan penutur asli bahasa Inggeris.

Pengiktirafan orang tidak seperti yang didakwa.

Pengecaman orang masih belum berfungsi. / © nextpit

Rakaman suara dan ringkasan pertama

Untuk mendapatkan ringkasan rakaman suara yang ditukar kepada teks, teks tidak boleh terlalu pendek. Dalam contoh pertama saya (rakaman pertama), teksnya terbukti terlalu pendek.

AI tidak dapat berfungsi dengan rakaman suara yang terlalu pendek.

Rakaman suara ini mungkin terlalu pendek untuk AI. / © nextpit

Saya kemudian membaca beberapa perenggan daripada ulasan saya tentang Amazon Echo Show 5 (2023). Kini, telefon pintar itu juga mahu memuat turun Model Bahasa Besar (LLM) Gemini Nano AI, yang diperlukan untuk ringkasan.

Anda akan mendapat ringkasan pantas setelah Gemini Nano selesai memproses fail audio anda.

Setelah rakaman audio dan transkrip sedia, Gemini Nano mencipta tiga perkara penting dengan ringkasan fail anda. © nextpit

Tunggu sebentar kerana kecerdasan buatan mencipta ringkasan transkrip kami.

 • Berminat dengan petua Google Pixel yang lain? Cara menukar telefon Pixel anda menjadi kamera web

LLM Gemini Nano berfungsi pada AICore

Gemini ialah kecerdasan buatan terbaru dan paling berkesan daripada Google. Pada asasnya terdapat tiga variasi:

 • Gemini Ultra – Model terbesar dan paling berkuasa Google untuk tugas yang sangat kompleks.
 • Gemini Pro – Model terbaik Google untuk penskalaan untuk pelbagai tugas.
 • Gemini Nano – model paling cekap dari Mountain View, untuk tugasan pada peranti.
Android AICore adalah penting dalam menjalankan Gemini Nano.

Android AICore mengurus model, masa jalan dan fungsi keselamatan. / © Google

Gemini Nano menggunakan perkhidmatan sistem yang dipanggil Android AICore. Ia berfungsi secara bebas daripada seluruh sistem dan tidak memerlukan akses kepada rangkaian anda. Ini amat berfaedah jika anda melakukan tugas yang memerlukan penyulitan hujung ke hujung, seperti WhatsApp, dan ingin memastikan perlindungan data yang berkesan.

 • Menarik juga: Mengapa Google Pixel 8 Pro mempunyai kamera telefon pintar terbaik

Cadangan dan balasan daripada Gemini Nano tidak meninggalkan telefon pintar anda dan oleh itu adalah selamat. Ini juga penting terutamanya untuk “Balasan Pintar” dalam Gboard. Dalam Pratonton Pembangun, Pixel 8 Pro menyampaikan cadangan balasan berkualiti tinggi dengan kesedaran perbualan untuk apl messenger seperti Line, KakaoTalk dan WhatsApp dengan bantuan Gemini Nano.

Berapa ramai daripada anda sudah menggunakan kecerdasan buatan secara kerap? Yang manakah anda gunakan dan untuk tujuan apa? Beritahu kami pengalaman anda dalam ulasan di bawah.