Rollercoaster mencetuskan Pengesanan Ranap iPhone 14 – Inilah cara untuk mengelakkannya

99
NextPit Rollercoaster 01
© Shutterstock

Ciri Pengesanan Kemalangan Kereta eksklusif Apple telah dihantar bersama model iPhone 14, Watch Series 8, Watch SE dan Watch Ultra. Ternyata tunggangan taman tema secara tidak sengaja boleh menipu ciri untuk memanggil 911. Nasib baik, terdapat pembetulan sementara untuk mengelakkan perkara itu daripada berlaku jika anda cenderung untuk membawa iPhone atau jam pintar Apple anda dalam perjalanan rollercoaster.

TL;DR

  • Rollercoaster dan tunggangan taman tema secara tidak sengaja mencetuskan Pengesanan Kemalangan Kereta pada peranti iPhone 14 dan Watch 8/Ultra.
  • Apple mengakui masalah itu dan merancang untuk mengeluarkan kemas kini.
  • Pembaikan sementara untuk mengaktifkan mod Pesawat dicadangkan.

Pengesanan Kemalangan sepatutnya direka untuk berfungsi apabila anda terlibat dalam kemalangan kenderaan yang serius. Ia menggunakan pelbagai penderia graviti tinggi dan pecutan untuk mengetahui secara bijak jika anda memerlukan bantuan. Setelah dikesan, perisian akan menggesa amaran kepada pengguna. Jika anda tidak mengetepikan dalam masa 20 saat, iPhone 14 atau Apple Watch anda yang disambungkan ke selular atau Wi-Fi akan menghubungi responden sebelum berkongsi status dan lokasi anda.

  • Jangan ketinggalan: Negara Serasi Satelit SOS Kecemasan iPhone 14

Anehnya, rollercoaster dan tunggangan mendebarkan lain di taman hiburan nyata mencetuskan Pengesanan Kemalangan Kereta pada peranti terbaharu Apple secara tidak sengaja. Seperti yang dilaporkan oleh WSJ, beberapa taman melihat peningkatan panggilan kecemasan palsu tanpa disedari oleh pelawatnya. Acara itu boleh menjadi trend di taman lain juga jika tidak diselesaikan.

Apple telah mengakui isu itu dengan ketara. Ia mengatakan bahawa mereka akan mengeluarkan kemas kini perisian untuk peranti yang serasi untuk menangani pencetus palsu Pengesanan Ranap apabila menaiki rollercoaster dalam beberapa minggu akan datang.

Cara membetulkan Pengesanan Kemalangan Kereta daripada tercetus semasa dalam perjalanan

Pada masa ini, terdapat pembetulan mudah untuk mengelakkan iPhone 14 atau Watch 8 anda daripada mencetuskan Pengesanan Ranap. Pengguna dinasihatkan untuk mengaktifkan mod Pesawat yang anda akses dengan mudah dari pusat kawalan iPhone 14 anda atau Watch 8 dan Watch Ultra yang berkeupayaan selular. Sebagai alternatif, anda boleh mematikan peranti anda. Walau bagaimanapun, yang terakhir bukanlah penyelesaian terbaik jika anda ingin mengambil foto atau video.

Apakah pendapat anda tentang ciri menyelamatkan nyawa iPhone 14 Apple? Adakah anda menganggap ini sebagai alat yang mesti ada dalam membeli telefon pintar anda yang seterusnya? Beritahu kami jawapan anda di bahagian komen di bawah.

Melalui: WSJ