Round-up Penghala Wi-Fi 7: Sediakan Rumah Anda untuk Generasi Seterusnya

49
Wi Fi 7
© papan hitam, monsitj / Adobe Stock / nextpit

Ia adalah masa Draf! Tidak, bukan pemilihan pemain bola baling jutawan tahunan yang penuh drama dan menggigit kuku. Ia adalah masa Draf Wi-Fi 7! Dan dengan itu datang musim baharu akronim, nama model yang rumit dan bilangan yang semakin meningkat. Kami mengumpulkan pilihan penghala Wi-Fi 7 terbaik yang tersedia, pusat akses dan kit mesh untuk rumah anda.

Mari kita keluarkan perkara ini dahulu: Tidak, Wi-Fi 7 dengan sendirinya tidak akan membetulkan liputan anda atau secara ajaib membawa isyarat ke titik buta di bilik itu di sebelah rumah.

Kedua, seperti Wi-Fi 5 dan Wi-Fi 6, kelajuan maksimum yang diiklankan tidak akan dicapai oleh satu peranti, sebaliknya, ia adalah jumlah kadar pautan teori yang tersedia untuk banyak alat yang disambungkan serentak. Sesetengah papan PC dan penyesuai dengan banyak antena dalaman mungkin mencapai kadar pautan sehingga 5.8 Gbps, telefon mudah alih, dengan kawasan terhadnya akan bersambung pada kadar yang lebih rendah.

Tangkapan skrin pemilihan penghala Wi-Fi 7 TP-Link

Penghala Wi-Fi 7 awal secara mengejutkan mengguna pakai reka bentuk yang lebih tenang dan bukannya trend “labah-labah terbalik” semasa pelancaran Wi-Fi 6. / © TP-Link

Dan ketiga, seperti dalam generasi WLAN sebelumnya, produk pertama di pasaran mengikuti draf spesifikasi, kerana Wi-Fi 7 masih belum disahkan. Syarikat menjangkakan piawaian itu akan menjadi rasmi menjelang Q3 2024. Jadi jika anda mahu bermain selamat, lebih baik menunggu spesifikasi yang dimuktamadkan.

Itu membawa kita kepada bintang hari ini. Mula-mula titik akses yang berdiri sendiri:

Untuk rumah yang lebih besar, ciri Wi-Fi 7 untuk lebar jalur dan kestabilan yang lebih banyak memberi isyarat rangsangan yang besar untuk sistem jaringan, dengan kemungkinan dibuka bukan sahaja menggunakan frekuensi 6 GHz tetapi juga pilihan untuk memasangkannya dengan MLO (lihat di bawah) untuk backhaul sambungan antara titik akses (AP). Sudah tentu, apabila boleh, anda sentiasa disyorkan untuk menyambungkan AP, tetapi jika anda tidak mempunyai pilihan itu, ini ialah kit jaringan Wi-Fi 7:

Tetapi mengapa memilih Wi-Fi 7?

Wi-Fi 7 berkembang pada Wi-Fi 6E, menyokong jalur frekuensi 2.4, 5 dan 6 GHz yang sama. Walau bagaimanapun, generasi baharu membawa saluran yang lebih besar, 320 MHz daripada 160, membolehkan lebih lebar jalur, sambil turut menambah pilihan untuk meningkatkan penggunaan saluran untuk ketersediaan dan kebolehpercayaan.

Saluran yang lebih besar adalah bersamaan dengan paip yang lebih luas, membolehkan lebih banyak data mengalir pada bila-bila masa. Tetapi sementara Wi-Fi 6 semasa memberikan satu pengguna akses eksklusif kepada saluran itu untuk sekeping masa itu, Wi-Fi 7 mempunyai ciri yang boleh membahagikan saluran besar kepada bahagian yang lebih kecil, mengelakkan kesesakan dalam penghantaran dan berpotensi membetulkan perdagangan utama- dimatikan apabila menggunakan saluran yang lebih besar.

Infografik yang memaparkan evolusi standard Wi-Fi

Peningkatan besar dalam kadar pautan hanya boleh dicapai dengan berbilang sambungan serentak. / © Intel

Ciri sorotan lain yang akan dibawa oleh Wi-Fi 7 termasuk:

  • Operasi Berbilang Pautan (MLO): Membenarkan peranti menyambung menggunakan berbilang frekuensi pada masa yang sama (cth 5 GHz + 6 Ghz). Ciri ini boleh meningkatkan kelajuan pemindahan data, atau meningkatkan kebolehpercayaan atau kependaman.

  • Unit Berbilang Sumber (RU): Membahagikan saluran yang lebih luas kepada unit kecil, yang boleh digunakan oleh peranti yang berbeza, membenarkan saluran dibahagikan dengan peranti yang berbeza, mengelakkan kesesakan.

  • Tebuk saluran: Di negara yang bahagian perantaraan jalur frekuensi yang digunakan oleh Wi-Fi diperuntukkan kepada kegunaan lain (radar, biasanya), Wi-Fi membenarkan penggunaan lebar jalur “di sekeliling” saluran terhad, bukannya menjadikan keseluruhan saluran tidak boleh digunakan.

Untuk butiran lanjut tentang perkara yang dibawa oleh Wi-Fi 7 ke rangkaian tempatan anda, baca penjelasan Wi-Fi 7 kami di sini.

Dalam beberapa bulan akan datang, kami menjangkakan Wi-Fi 7 akan dipaparkan secara meluas bukan sahaja di pameran perdagangan mudah alih tetapi juga di pameran elektronik pengguna secara amnya. Semasa kami menghampiri piawaian yang disahkan, ujian pensijilan dan pelancaran produk harus dipertingkatkan. Jadi teruskan menonton nextpit untuk mendapatkan butiran lanjut tentang generasi WLAN seterusnya.