Rumah Pintar: Standard Matter yang disokong oleh Apple dan Google kini tersedia

112
Pelancaran Matter versi 1
© Matter / Tangkapan skrin oleh: NextPit

Connectivity Standard Alliance (CSA) yang menyelia pembangunan Matter, telah mengumumkan ketersediaan standard rumah pintar universal baharu. Matter 1.0 ialah rangka kerja pertama yang akan digunakan oleh ahli perikatan dalam membangunkan peranti rumah pintar mereka untuk menjadikannya saling kendali, lebih selamat dan lebih pintar.

TL;DR

  • CSA secara rasmi melancarkan Matter 1.0 selepas penangguhan bertahun-tahun.
  • Pengilang harus lulus ujian sebelum pensijilan Perkara diberikan.
  • Apple dan Google bersedia untuk menambah bahagian Matter ke dalam iOS/iPadOS dan Android.

Selepas muncul pada keluaran beta iOS 16 Apple dan sistem pengendalian Android 13 bulan lepas, Matter kini tersedia sepenuhnya, sekurang-kurangnya untuk pengeluar. Bersama Matter versi 1.0, pakatan itu juga telah membuka makmal ujian dan menghantar alatan dan kit perisian yang diperlukan yang akan digunakan oleh ahlinya dalam memperakui produk dan memastikan keserasian dengan piawaian IoT baharu.

  • Jangan ketinggalan: TV pintar terbaik untuk dibeli pada tahun 2022

Mengapa ‘Matter’ penting

Pelancaran Matter akan membolehkan produk rumah pintar serasi dengan platform yang berbeza. Sebagai contoh, mana-mana mentol pintar yang diperakui dengan Matter akan dapat menyambung ke jambatan atau hab yang berbeza. Lebih ramai ahli juga boleh mengawal peranti tanpa mengira apl mudah alih atau pembantu suara yang mereka gunakan.

Selain daripada kebolehoperasian, perkakasan rumah pintar juga akan menggunakan teknologi Wi-Fi dan Thread. Yang pertama menawarkan liputan wayarles yang lebih pantas dan lebih luas manakala yang kedua digunakan untuk menjamin privasi pengguna dengan sistem jaringan tenaga ultra rendahnya.

Apabila kita akan melihat peranti Matter yang pertama

Sudah terdapat beberapa peranti rumah pintar yang dilancarkan dan tersedia di pasaran yang menyokong standard baharu. Nest WiFi Pro dan Doorbell (2022) baharu Google serasi sepenuhnya dengan Matter. Sebaliknya, terpulang kepada pengeluar lain seperti Philips Hue bila hendak mengeluarkan kemas kini perisian untuk membolehkan potensi produk mereka.

  • Baca juga: Eve’s Motion Sensor 2 mendapat ciri Jirim dan Benang

Selain itu, Apple dan Google adalah dua pemain terkenal yang dijangka mula menyepadukan Matter ke dalam sistem pengendalian masing-masing menjelang akhir tahun. iOS 16.1 akan dilancarkan lewat tahun ini. Ia akan menambah bahagian Aksesori Perkara khusus serupa dengan kemas kini Android 13 yang akan datang.

Sumber:
CSA