Rumor Mill Abuzz dengan Watch X Leaks: Rekaan Lebih Ramping dan Jalur Magnet?

29
NextPit Apple Watch 7 sensor
© nextpit

Apple mungkin mempertimbangkan untuk merombak sepenuhnya mekanisme jalur dan sarung pada Watch Series 10. Jam pintar itu juga boleh debut sebagai Watch X, menjadikannya konsisten dengan ulang tahun ke-10 Apple Watch, dan dijangka akan tiba pada penghujung tahun depan atau pada awal 2025 menurut laporan baharu daripada Bloomberg.

Pada masa ini, mekanisme tali atau jalur pada Apple Watch kekal tidak berubah daripada Siri Jam Tangan asal sehinggalah ke Watch Series 8 dan Watch Ultra. Ini membolehkan tali itu serasi merentas generasi jam tangan pintar Apple yang berbeza. Walau bagaimanapun, reka bentuk ini juga mengambil banyak ruang berbanding reka bentuk proprietari seperti kunci twist Google pada Pixel Watch yang Stefan semak.

  • Baca juga: Petua dan kiat teratas untuk menjimatkan hayat bateri pada Apple Watch (Ultra)

Reka bentuk Apple Watch X baharu

Apple nampaknya mempunyai rancangan untuk menggabungkan sistem jalur magnetik menurut pembocor prolifik Mark Gurman. Dalam surat berita Power On terbarunya, reka bentuk diterangkan secara terperinci, di mana berat dan volum keseluruhan jam tangan akan dikurangkan. Bagaimanapun, beliau menambah bahawa jam tangan itu masih diuji oleh syarikat Cupertino dan mungkin tiba sebagai sebahagian daripada Siri Jam Tangan Apple 2024 atau mungkin pada 2025.

Di samping itu, boleh pakai tanpa diumumkan dipercayai akan debut sebagai Watch X, sebagai tanda terima kasih untuk meraikan ulang tahun ke-10 jam tangan pintar ini. Lebih daripada masa itu sendiri, X boleh bermakna peristiwa penting perkakasan utama yang serupa dengan iPhone X, yang merupakan iPhone pertama yang menampilkan takuk dan Face ID apabila ia dilancarkan pada tahun 2017.

Google Pixel Watch

Google Pixel Watch menggunakan tangkapan bayonet proprietari untuk gelang tangannya. Walaupun menukar gelang tangan adalah pantas dan mudah, tidak banyak gelang yang serasi di pasaran setakat ini. / © nextpit

Ini bukan kali pertama Apple Watch X disebut. Ia telah dibocorkan awal tahun ini dan membuat spekulasi untuk membawa pilihan ladang tontonan skrin yang lebih besar berbanding pendahulunya yang secara khusus berukuran 1.9 inci dan lebar 2 inci. Tambahan pula, Watch SE 3 yang lebih murah juga boleh debut bersamanya.

Apa lagi yang mungkin baharu pada Apple Watch X?

Selain daripada band, Apple Watch X dikhabarkan akan mendapat bingkai yang lebih nipis yang membantu dalam mengurangkan dimensi dan berat jam tangan. Apple juga boleh memasukkan sistem pemantauan tekanan darah dalam Watch X dan Watch Ultra 3. Yang terakhir ini dilaporkan akan menggunakan panel LED mikro, walaupun masih tidak jelas sama ada ini akan dikongsi dengan model standard.

Bagi jam tangan pintar Apple yang akan datang, Watch Series 9 dikatakan menampilkan perubahan kecil daripada Watch Series 8. Begitu juga, ia masih boleh membawakan pemproses Apple S9 baharu dan ciri penjejakan kesihatan dan kecergasan yang lebih baik di atas jalur warna merah jambu baharu.

Adakah ini masa yang sesuai untuk Apple beralih kepada mekanisme jalur baharu untuk jam tangannya? Adakah anda lebih suka sistem standard atau proprietari? Kongsi pendapat anda dengan kami dalam ulasan.

Sumber:
Bloomberg