Rut kerjaya berlaku, inilah cara untuk melepaskan diri

15
AdobeStock 529101770
© Malik E/peopleimages.com/Adobe Stock

Rasa kecewa, terlepas dan hilang cinta dengan apa yang anda lakukan? Nampaknya anda telah mengalami sedikit kemerosotan kerja, dan mungkin sukar untuk mengetahui cara mencari jalan keluar anda.

Berita baiknya ialah perasaan seperti anda berada dalam kebiasaan profesional adalah bahagian semula jadi dalam pasang surut kerjaya – ia boleh menjadi isyarat penggera yang anda perlukan untuk mengingatkan diri anda bahawa sudah tiba masanya untuk meningkatkan tahap, mengubah keadaan atau malah teruskan.

Tidak semua rut dicipta sama. Salah satu perkara yang paling penting untuk dilakukan ialah mengenal pasti apa sebenarnya yang menyebabkan anda berasa buntu, kerana itulah satu-satunya cara untuk mencari jalan keluar dengan berkesan.

Teruskan membaca untuk tiga sebab biasa di sebalik kebiasaan kerjaya, serta strategi berkesan untuk melepaskan diri.

1. Anda telah terbantut dalam peranan anda

Jika anda tidak lagi berasa tercabar dan bergelut untuk terus bertunang, mungkin anda hanya terkilan dengan batasan peranan anda. Sekali lagi, ini adalah bahagian biasa dan sihat dalam perjalanan kerjaya, dan hanya akan menjadi masalah jika anda membiarkannya.

Tinjauan terhadap 800 pekerja AS menunjukkan bahawa 33% mencari pekerjaan baharu disebabkan kekurangan pertumbuhan kerjaya. Tetapi kebanyakan syarikat tahu bahawa lebih mudah untuk mempromosikan dari dalam daripada mengupah untuk peranan baharu.

Sebelum mempertimbangkan untuk membuat lonjakan, pastikan anda tidak meninggalkan sebarang peluang di atas meja. Jadilah proaktif tentang cara untuk membangun dan berkembang; berbincang dengan pengurus anda tentang peluang atau latihan dalaman yang mungkin tersedia, berbual dengan orang yang lebih tinggi mengenai peranan mereka (dan cara mereka mencapainya), dan kemas kini matlamat kerjaya anda supaya anda mempunyai gambaran yang jelas tentang perkara yang anda usahakan.

2. Anda dan syarikat anda tidak lagi sejajar

Fikirkan syarikat tempat anda bekerja dan peranan anda sebagai gambar rajah Venn: terdapat nilai dan matlamat keseluruhan anda, milik mereka, dan kemudian ada tempat di mana ia bertindih. Itu kerja awak. Anda perlu berasa seperti anda percaya pada misi, objektif dan nilai syarikat. Jika anda tidak lagi merasakan anda melakukannya, lama-kelamaan ini akan membawa kepada perasaan kecewa dan dendam.

Lapan puluh lima peratus pekerja AS mahu majikan mereka berkongsi nilai merekadan 56% berkata mereka tidak akan mempertimbangkan pekerjaan di syarikat yang mempunyai nilai yang mereka tidak bersetuju.

Luangkan sedikit masa untuk muhasabah diri untuk menjelaskan perkara yang anda hargai dalam kedua-dua kehidupan dan perniagaan. Ini akan memudahkan anda mencari kerja yang bermakna kepada anda.

3. Sudah tiba masanya untuk meningkatkan kemahiran dan meneruskan

Jika, atas sebab apa pun, kemajuan kerjaya tidak ada dalam kad di syarikat anda, mungkin sudah tiba masanya untuk mengambil kira set kemahiran semasa anda, mengenal pasti bidang di mana anda boleh meningkatkan kemahiran dan meningkatkan serta mencari peluang baharu.

Banyak kerajaan negeri, bandar dan daerah menawarkan subsidi atau inisiatif pembangunan pekerja, begitu juga dewan perniagaan dan kumpulan industri tempatan. Google juga menyediakan pekerja AS yang layak dengan program latihan dan pembangunan percuma merentasi pelbagai kemahiran digital, termasuk analisis data, e-dagang dan reka bentuk UX.

Bersedia untuk menggunakan kemahiran anda dengan baik dan menyaksikan kerjaya anda melonjak? The nextpit Job Board menampilkan beribu-ribu peluang menarik, seperti tiga di bawah.

Arkitek Kanan, Pemodelan GPU dan SoC, AI, Nvidia, Santa Clara

Syarikat teknologi terkemuka Nvidia sedang mencari Senior Arkitek, GPU dan Pemodelan SoC. Dalam peranan ini, anda akan bekerjasama dengan arkitek bertaraf dunia lain dalam pemodelan, analisis dan pengesahan seni bina cip serta ciri yang memajukan tahap seni dalam prestasi dan kecekapan. Ijazah Sarjana Muda (atau pengalaman yang setara) dalam disiplin yang berkaitan, bersama dengan lapan tahun lebih pengalaman kerja yang berkaitan, dan keupayaan pengaturcaraan yang kuat dalam C++ dan C, bersama-sama dengan pemahaman yang baik tentang sistem binaan (CMAKE, make), rantai alat ( GCC, MSVC) dan perpustakaan (STL, BOOST). Pergi ke sini untuk maklumat lanjut dan memohon.

Jurutera Pangkalan Data, Perisikan dan Analitis Boeing, Annapolis Junction

Sebagai Jurutera Pangkalan Data di Perisikan dan Analitis Boeing, anda akan bertanggungjawab untuk membangunkan sistem pangkalan data baharu, menala pangkalan data Oracle untuk meningkatkan prestasi serta menyokong naik taraf pangkalan data, isu migrasi dan membaiki rasuah. Ini adalah tugas yang menuntut, kanan yang memerlukan pengalaman selama 20 tahun dalam sistem perisian yang kompleks. Ketahui lebih lanjut di sini.

Jurutera Perisian, SAIC, Broomfield

Dengan menyertai SAIC sebagai Jurutera perisian, anda akan mengurus dan mengalihkan perisian daripada persekitaran semasanya ke awan, menyokong peralihan program daripada lelaran semasa di premisnya kepada persekitaran yang dihoskan awan. Anda akan mereka bentuk, membangun dan menggunakan aplikasi dan perkhidmatan geospatial/GEOINT asli awan, menggunakan data GEOINT dan geospatial, API dan alatan untuk membina aplikasi yang menyepadukan penyelesaian analisis dan pembelajaran mesin serta menyepadukan pangkalan data dan perkhidmatan GEOINT dengan platform berasaskan awan untuk membolehkan analisis spatial, pemetaan dan visualisasi. Berminat? Dapatkan semua butiran sekarang.

Untuk mencari langkah hebat anda yang seterusnya, lawati Nextpit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Nathalie Marquez Courtney.