Sama seperti keajaiban: Pensel Apple Masa Depan boleh mencuba warna kehidupan sebenar

90
NextPit Apple Pencil 2 lwn 1
© mokjc / Shutterstock.com

Apple Pencil 2 jauh daripada stylus yang sempurna kerana beberapa kaveat seperti hujung pemadam yang hilang dan penutup belakang yang mudah hilang. Walaupun isu tersebut mungkin dapat diselesaikan dengan Pensil 3, paten baharu yang ditemui mencadangkan pen Apple masa depan boleh membawa penyelesaian yang lebih maju seperti menangkap sampel warna dan tekstur dari dunia nyata.

Menurut Patently Apple yang melihat paten yang diterbitkan, Apple sedang mengusahakan Pensil generasi seterusnya yang mampu mensampel warna pada permukaan sebenar sebelum menyuapkan hasilnya ke peranti berasingan seperti iPad. Gergasi Cupertino merancang untuk membolehkannya dengan melengkapkan Pensil dengan sensor optik dan komponen pemancar cahaya yang serupa dengan peranti warna digital.

Pensil Apple pengesan permukaan

Bukan sahaja warna boleh diambil dari permukaan tetapi juga jenis tekstur dengan hanya melayangkan pen. Di sinilah pemancar berpandukan gelombang menjadi berguna kerana percanggahan di permukaan boleh diukur melalui jumlah cahaya yang ditangkap kembali oleh set pengesan.

Paten tidak memperincikan cara petua yang boleh diganti akan digunakan dengan jenis Pensil ini. Tetapi ia boleh dilihat pada lakaran titik akhir yang berbeza dengan penderia warna yang dibina di dalam aci dan komponen LED yang terdapat di sekeliling bahagian kon pen.

Apple Pencil 3 atau Future Pencils boleh menampilkan pensampelan warna dan permukaan

Pensil Apple dengan ciri pensampelan warna dan tekstur ditunjukkan dalam paten / © Patently Apple

Masih tidak jelas bila kita boleh melihat Pensil Apple dengan fungsi pensampelan warna yang disebutkan di atas. Tetapi memandangkan teknologi yang disertakan ini sudah ada pada peranti lain, kita mungkin melihat ini tiba pada peranti Apple dalam beberapa tahun.

Apple dilaporkan akan mengeluarkan tablet iPad Pro OLED pada tahun 2024. Terdapat juga spekulasi bahawa iPad Ultra dengan paparan 16 inci sedang dibangunkan di dalam makmal Apple. Tetapi butiran lain tentang tablet gergasi ini masih nipis di atas tanah. Adakah anda akan mempertimbangkan untuk membeli satu jika ia dilancarkan?