Sambungan satelit iPhone 14 – Semua yang kita ketahui setakat ini

113
Ilustrasi menunjukkan ciri sambungan satelit Apple iPhone 14 yang dikhabarkan

Dengan tarikh keluaran siri iPhone 14 yang semakin hampir, khabar angin telefon yang mempunyai sambungan satelit semakin meningkat. Ia berpotensi untuk menjadi salah satu ciri utama. Tetapi apakah sambungan satelit, dan bagaimana ia berguna?

Ia benar-benar boleh mengubah cara kita menavigasi dan berkomunikasi tanpa rangkaian selular. Kami telah melakukan penyelidikan kami, jadi anda tidak perlu melakukannya. Berikut ialah pemahaman dan penjelasan tentang ciri secara ringkas.

Apakah itu 📡 sambungan satelit?

Jika anda tinggal di suatu tempat yang mempunyai masalah ketersambungan atau anda biasanya melakukan banyak perjalanan, anda mungkin akan mahir dengan sambungan terputus atau tiada rangkaian. Dalam senario sedemikian, anda mesti bergantung pada talian dail atau sambungan satelit.

Bagi mereka yang kebanyakannya tinggal atau bekerja dari satu tempat, dial-up adalah pilihan terbaik. Tetapi sambungan satelit ialah pilihan terbaik jika profil anda mudah alih dan anda sering mengembara. Walau bagaimanapun, sambungan satelit memerlukan perkakasan yang serasi. Ia melibatkan 3 hidangan satelit,

  • Satu daripada hab penyedia perkhidmatan Internet (ISP) yang menyediakan sambungan ke satelit di angkasa.
  • Yang kedua di angkasa berfungsi sebagai penguat rangkaian.
  • Dan yang terakhir diletakkan dalam peranti anda, yang berfungsi sebagai penerima rangkaian yang meramalkan isyarat yang disampaikan.

Dengan menggunakan gelombang radio, satelit yang mengorbit bumi berkomunikasi melalui internet satelit. Pusat operasi rangkaian (NOC) ialah stesen bumi yang bertanggungjawab untuk menerima dan menghantar data. Data ini berasal dari peranti anda, melalui modem dan hidangan satelit anda, ke satelit, kemudian kembali ke bumi ke peranti anda.

Fakta menarik: Satelit mengorbit 22,000 batu di atas permukaan bumi, dan ia beredar dengan bumi. Mereka berputar mengelilingi kelajuan yang sama seperti bumi, 30 kilometer sesaat, atau 67,000 batu sejam.

Kesambungan satelit dan SOS

Telefon pintar menjadi bahagian penting dalam kehidupan biasa kami, dan setiap syarikat telah melaksanakan SOS dalam peranti mereka. Perkhidmatan SOS dalam telefon pintar bergantung pada rangkaian LTE, dan pengembara seperti anda dan saya membatalkan tujuan kewujudannya.

Isyarat SOS pada skrin iPhone

Kesambungan satelit membantu menyelesaikan isu itu dan memberikan ketersambungan ke kawasan terpencil. Ini telah membuktikan faktor menyelamatkan nyawa yang utama bagi orang dalam situasi sedemikian, dan sambungan satelit boleh membantu mereka mendapatkan bantuan.

Mengapa Apple memilih sambungan satelit?

Memandangkan faktor ini, Apple bergerak lebih jauh (akui mereka sentiasa melangkah lebih jauh) dan merancang untuk melaksanakan sambungan satelit pada iPhone dan Apple Watch mereka.

Apple memilih sambungan satelit untuk meningkatkan ketersambungan dan kebolehpercayaan. Pangkalan pengguna yang besar di bawah payung Apple sering melakukan perjalanan atau tinggal di kawasan terpencil. Ini akan menjadikan iPhone lebih dipercayai dari segi ketersambungan. Ia akan berakhir sebagai kelebihan untuk pengguna itu sendiri.

Mempunyai sambungan satelit juga akan meningkatkan ketepatan GPS dan sektor ketersambungan, kerana pelaksanaannya menetapkan bar untuk industri.

Kesambungan satelit pada iPhone dan Apple Watch

Seperti yang dibincangkan sebelum ini, kes penggunaan sambungan satelit adalah GPS dan sambungan rangkaian yang lebih baik. Oleh itu, Apple diharapkan dapat memasukkannya ke dalam jam tangan iPhone dan Apple mereka.

iPhone

Ilustrasi yang menunjukkan sambungan satelit pada reka bentuk skrin iPhone 14 yang dikhabarkan

iPhone dianggap sebagai peranti paling selamat dan boleh dipercayai di dunia. Apabila bercakap tentang umur panjang, iPhone juga mendahului senarai. Walaupun, tangkapannya ialah mereka masih terhad oleh sambungan rangkaian.

Itu mungkin berubah sekarang, kerana kita tahu bahawa pelaksanaan sambungan satelit Apple akan menghapuskan halangan sambungan dan pemotongan GPS tersebut. Ini akan mengubah cara kami menggunakan iPhone setiap hari, terutamanya di kawasan terpencil yang belum diterokai.

Apple Watch

Dikhabarkan Apple Watch baharu dengan latar belakang Angkasa

Apabila kita bercakap tentang The Apple Watch, terdapat kes yang tidak berkesudahan yang telah kita dengar tentang di mana ia telah menyelamatkan nyawa yang tidak terkira banyaknya (Percayalah, ia telah membantu saya juga pada masa yang memerlukan). Dengan ciri yang sangat bernilai seperti ECG, pemulihan Kardio dan banyak lagi.

Jam tangan Apple kurang kerana kebolehpercayaannya pada sambungan iPhone atau LTE. Kerana tiada sambungan rangkaian, ciri seperti SOS dan panggilan kecemasan cenderung menjadi tidak berguna.

Dengan pelaksanaan sambungan satelit, kelemahan utama ini boleh diselesaikan. Dan pada penghujung hari, ini akan menjadi peningkatan yang berharga untuk kami.

Nota: Ciri ini dikhabarkan akan diperkenalkan dengan edisi Apple Watch Pro yang lasak dan lebih mahal.

Kesimpulan

Kesambungan satelit akan menjadi peningkatan penting dengan pelancaran siri iPhone 14 ini dan Apple Watch 8 yang akan datang, kerana ia akan menyelamatkan nyawa dan mengubah permainan bagi ramai orang. Mari kita tunggu dan lihat bagaimana Apple membayangkan ciri ini dan sejauh mana ia menjadikannya sempurna.

Baca lebih lanjut:

  • Khabar angin, ciri, tarikh keluaran iPhone 14 dan banyak lagi
  • Ciri tersembunyi iOS 16 untuk iPhone
  • Muat turun kertas dinding acara pelancaran iPhone 14 ‘Far Out’