Samsung akan melengkapkan Galaxy S23 di Eropah dengan Snapdragon 8 Gen 2 yang lebih pantas

94
nextpit samsung galaxy s22 vs s22 plus ben3 clr2
© NextPit

Qualcomm pembuat cip telah mengesahkan bahawa keseluruhan siri Samsung Galaxy S23 tahun depan akan dikuasakan secara eksklusif oleh Snapdragon 8 Gen 2 SoC yang dilancarkan baru-baru ini termasuk varian yang menuju ke Eropah. Samsung nampaknya menjadikannya lebih istimewa kerana ia kini dilaporkan menghantar cipset yang diubah suai dengan telefon pintar utamanya yang seterusnya.

Selama bertahun-tahun, Eropah telah menjadi salah satu daripada beberapa wilayah malang yang terperangkap dengan model Exynos Galaxy “S”. Tetapi disebabkan masalah prestasi yang tidak berkesudahan yang Samsung telah hadapi dengan chipsetnya sendiri, ia akhirnya mengubah haluan.

  • Baca juga: Telefon pintar bajet terbaik di bawah $300

Seorang pembocor Samsung dan iPhone yang terkenal, IceUniverse, telah berkongsi keputusan penanda aras yang didakwa Galaxy S23 Eropah di Twitter. Menurutnya, Snapdragon 8 Gen 2 ini adalah versi frekuensi tinggi, yang mempunyai kelajuan jam yang berbeza sedikit untuk teras utamanya pada 3.36 GHz berbeza dengan konfigurasi lalai 3.2 GHz.

Penanda aras Samsung Galaxy S23 Snapdragon 8 Gen 2

Keputusan penanda aras Galaxy S23 versi Eropah / © Geekbench

Melihat kepada markah Geekbench, peranti yang digunakan dalam ujian itu dilengkapi dengan 8 GB RAM dan masing-masing menghasilkan 1504 dan 4580 mata untuk pemarkahan teras tunggal dan berbilang teras. Ini juga agak hampir dengan keputusan awal versi Galaxy S23 AS, tetapi masih lebih rendah berbanding A16 Bionic iPhone 14 Pro (Max).

Apa yang baharu dengan Snapdragon 8 Gen 2

Jika ada perkara penting untuk diekstrak daripada penanda aras ini, ia adalah fakta bahawa Snapdragon 8 Gen 2 kelihatan sangat baik daripada SD 8Gen1. Tambahan pula, Qualcomm telah bertukar kepada empat teras prestasi sebagai pertukaran untuk menjatuhkan satu teras kecekapan. Rakan sekerja kami menyediakan jadual yang bagus untuk menentukan perbezaan antara Snapdragon 8 Gen 2 dan generasi sebelumnya.

Dengan pelancaran Samsung Galaxy S23 tidak lama lagi, adakah pilihan chipset akan meningkatkan peluang anda untuk membeli satu? Kami ingin mendengar jawapan anda tentang perkara ini.