Samsung akhirnya boleh menaik taraf paparan Galaxy Z Flip 5

73
Kajian NextPit Samsung Galaxy Z Flip 4
© NextPit

Tiga generasi terakhir siri Galaxy Z Flip Samsung hanya menyaksikan perubahan luaran kecil dibuat. Galaxy Z Flip 4 tahun lepas menampilkan skrin penutup 1.9-inci yang sangat kecil berbanding Oppo Find N2 Flip atau Motorola Razr 2022. Walau bagaimanapun, kami telah mendengar bisikan senario itu akhirnya berubah dalam Galaxy Z Flip 5 yang akan datang.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Samsung telah memperkenalkan peningkatan perkakasan yang sangat kecil untuk tawaran boleh lipatnya yang membantu jenama lain mengatasi Korea Selatan. Sebagai contoh, Oppo memperkenalkan engsel Flexion tersuai yang menghasilkan lipatan paparan yang kurang jelas. Syarikat China itu juga menjadikan skrin penutup Find N2 Flipnya lebih luas, membolehkannya memasukkan lebih banyak kandungan.

Menurut tipster terkenal IceUniverse, Samsung akan menyertakan paparan penutup yang lebih murah pada Galaxy Z Flip 5. Pembocor itu tidak memberikan spesifikasi paparan yang tepat tetapi disebut-sebut saiznya akan lebih lebar daripada ukuran Find N2 Flip 3.26-inci. Sekiranya ia menjadi kenyataan, ini boleh diterjemahkan kepada kawasan paparan yang hampir dua kali ganda daripada Galaxy Z Flip 4 (ulasan), tetapi saiz akhir juga boleh bergantung pada nisbah bidang.

Samsung Galaxy Z Flip 4 lwn Motorola Razr 2022

Paparan penutup Motorola Razr 2022 berbanding Samsung Galaxy Z Flip 4. / © NextPit

Mengenai bagaimana Samsung mungkin boleh menggunakan paparan penutup sedemikian, ia berkemungkinan akan memperkenalkan antara muka perisian yang dikemas kini seperti widget baharu untuk menyokong dimensi baharu. Sama seperti paparan muka depan Find N2 Flip, teks tambahan boleh dipasang, mengalih keluar langkah tambahan untuk membuka lipatan peranti jika anda hanya mahu pratonton kandungan.

Selain daripada peningkatan saiz paparan sekunder, Samsung juga dikhabarkan akan menggunakan engsel berbentuk titisan air mata pada generasi boleh lipat seterusnya. Ini dijangka mengurangkan lipatan pada skrin lipat dan membolehkan panel menjadi rata apabila dilipat. Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada kedua-dua Galaxy Z Flip 5 dan Fold 5 akan berkongsi komponen yang sama.

Bagaimanakah anda menggunakan paparan penutup yang lebih besar pada telefon pintar boleh lipat? Kami ingin mendengar cadangan anda di bahagian komen.