Samsung akhirnya mengeluarkan penderia kedalaman sia-sia daripada telefon pintarnya

87
Kamera Samsung Galaxy A53 5G
© NextPit

Samsung akhirnya boleh membuang sensor kedalaman yang tidak begitu berguna daripada telefon pintarnya, sekurang-kurangnya untuk siri Galaxy A. Syarikat itu dijangka melengkapkan trio jarak pertengahan yang akan datang dengan hanya tiga kamera berdasarkan laporan baru dari Korea Selatan.

TL;DR

  • Samsung akan meninggalkan kamera pengesan kedalaman daripada peranti Galaxynya mulai tahun depan.
  • Galaxy A24, A34, dan A54 akan dilancarkan dengan persediaan triple cam.
  • Lebih banyak jenama juga boleh mengalih keluar bukan sahaja kedalaman tetapi juga kamera makro.

Sehingga kini, hanya beberapa pengeluar yang masih menggunakan penderia kedalaman pada telefon kamera mereka. Anda akan mendapati penderia yang disebutkan di atas kebanyakannya daripada telefon pintar peringkat permulaan yang memerlukan gimik mewah untuk mempunyai berbilang kamera. Sungguh mengejutkan bahawa Samsung telah mengekalkan optik malang untuk barisan pertengahannya.

  • Jangan terlepas: Ulasan Samsung Galaxy A53

Menurut The Elec, model Galaxy A24, A34, dan A54 Samsung akan tiba dengan modul tiga kamera tahun depan. Laporan itu mencadangkan setiap penembak akan menggunakan kamera lebar utama, ultra lebar sekunder, dan terakhir penderia makro. Secara khusus, semua kakap Galaxy A ini dikatakan akan memanfaatkan sama ada kamera utama 50MP atau 48MP.

Tiada kamera Telefon 1

Tiada apa-apa Telefon 1 dengan dwi-kamera / © NextPit

Langkah baru-baru ini akhirnya memberi laluan kepada Samsung untuk mengikuti jenama terkemuka seperti Google pada Google Pixel 6 mereka yang bergantung pada dwi kamera dan perisian yang sukar dalam menghasilkan imej kaya bokeh dan bukannya menjejalkan komponen tambahan. Malah jenama permulaan baharu Nothing telah melancarkan Nothing Phone (1) dengan hanya dua kamera.

Selain itu, pengalihan keluar kamera kedalaman juga boleh bermakna bahawa lebih banyak jenama mungkin akan meninggalkan satu lagi jenis penderia yang tidak berkesan, iaitu makro. Yang ketara, hanya telefon pintar bukan perdana yang masih menggunakannya, terutamanya daripada jenama China seperti Xiaomi dan Oppo. Walau apa pun, nampaknya kita tidak lama lagi dapat melihatnya digantikan dengan kamera telefoto atau periskop.

Apakah pendapat anda tentang mempunyai berbilang kamera pada telefon pintar? Adakah anda fikir penderia tambahan ini hanya untuk gimik? Biar kami mendengar jawapan anda.

Melalui: GSMArena
Sumber:
TheElec