Samsung Galaxy S22 (Ultra) Mendapat Rasa Android 14 melalui One UI 6

37
Paparan Ujian Ultra Samsung Galaxy S22 NextPit
© nextpit

Berikutan pelancaran One UI 6 Beta yang berasaskan Android 14 hingga peranti Galaxy S23 bulan lepas, Samsung kini telah membuka program itu kepada Galaxy S22 (Plus) dan Galaxy S22 Ultra tahun lepas. Pada masa ini, ini hanya tersedia untuk pengguna di Korea Selatan. Walau bagaimanapun, kemas kini utama dijangka tiba di wilayah lain dalam beberapa hari atau minggu akan datang.

  • Baca juga: Senarai lengkap telefon pintar yang akan menerima kemas kini Android 14

Tidak seperti keluaran Android 13 beta yang lebih lancar dan padat tahun lepas, Android 14 beta Samsung berlaku secara berperingkat pada tahun 2023. Keluarga Galaxy S23 mula-mula menerima akses kepada perisian di negara terpilih dan Samsung akhirnya mengembangkannya ke Galaxy A54 jarak pertengahan ( ulasan) dan Galaxy A34 (ulasan).

Cara memasang dan memuat turun One UI 6 Beta Samsung

Pengguna yang ingin menerima One UI 6 beta boleh berbuat demikian melalui aplikasi Samsung Members, di mana mereka boleh mendaftar untuk program tersebut sebelum memasang One UI 6 beta. Ini adalah sama dengan peranti yang telah menerima perisian lebih awal, walaupun kemas kini masa hadapan akan dihantar melalui laluan OTA biasa.

Sebagai tambahan kepada peranti bata perdana bertarikh, One UI 6 Beta disebut-sebut akan tiba pada Samsung Galaxy Z Fold 5 (ulasan) dan Galaxy Z Flip 5 (ulasan) bulan ini. Ini disahkan oleh moderator forum Samsung yang menguruskan perisian untuk telefon boleh lipat. Kemungkinan ini akan disediakan terlebih dahulu di negara utama seperti Korea Selatan, Amerika Syarikat dan Jerman sebelum dihantar ke wilayah lain.

Samsung One UI 6 beta: Jam skrin kunci

Samsung One UI 6 beta: Skrin kunci baharu dengan widget jam. / © nextpit

Ciri dan perubahan baharu dalam One UI 6

Perubahan ketara lain dalam One UI 6 termasuk fon baharu dan penggayaan emoji di atas Tetapan Pantas yang telah diubah suai yang mempunyai kebanyakan pintasan diposisikan semula, apatah lagi togol tambahan untuk mod gelap dan keselesaan mata. Terdapat juga perubahan yang boleh dilihat untuk menyesuaikan skrin kunci dan widget skrin utama di samping paparan menu perkongsian baharu.

Mengenai penambahbaikan berasaskan gerak isyarat, sistem dua jari berfungsi apabila menyeret ikon apl menggunakan jari kedua manakala yang pertama meleret ke skrin yang dikehendaki. Selain itu, media dan fail boleh diseret dan digugurkan ke apl untuk tujuan perkongsian menggunakan gabungan yang sama.

Adakah anda menguji One UI 6 Beta pada telefon Samsung Galaxy anda atau adakah anda lebih suka menunggu versi yang stabil? Jangan ragu untuk memberitahu kami pengalaman anda dalam ulasan.

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya