Samsung Galaxy S23 Mendapat Ciri dan Pembetulan Kamera Baharu melalui Kemas Kini

69
Semakan NextPit Samsung Galaxy S23
© nextpit

Nampaknya Ogos adalah bulan yang sibuk untuk Samsung kerana syarikat itu terus melancarkan beberapa kemas kini perisian termasuk One UI 5.1.1 untuk barisan telefon boleh lipat Galaxy dan One UI 6 Beta untuk siri Galaxy S23. Mereka juga menghantar patch keselamatan Ogos untuk pengguna Galaxy S23 (Ultra) standard awal bulan ini, tetapi hanya menerbitkan log perubahan semalam yang mendedahkan banyak pembetulan kamera dan penambahbaikan yang dijadualkan untuk ketiga-tiganya.

Tidak seperti patch keselamatan biasa, versi Ogos mempunyai saiz fail yang besar iaitu 1.4 GB. Ini juga menerangkan sebab ia mengandungi lebih daripada sekadar peningkatan keselamatan. Kemas kini telah mula tiba pada peranti Samsung yang serasi di banyak negara sejak minggu lepas.

  • Baca juga: Telefon kamera terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2023

Ciri Kamera Samsung Galaxy S23 dan Galaxy S23 Ultra Baharu

Seperti yang dinyatakan dalam log perubahan yang telah dikongsi di forum komuniti Samsung Korea, perisian tegar terbaharu akan menyampaikan ciri baharu khusus untuk kamera siri Galaxy S23 (ulasan). Ia termasuk mod pangkas zum 2x yang telah diminta pengguna bersama-sama pembetulan isu ‘kabur pisang’ dan perubahan penting lain dalam apl galeri.

2x zum dalam foto dan video

Salah satu tambahan yang paling ketara pada kemas kini ini ialah zum 2x baharu untuk foto dan video. Sama seperti zum 2x untuk potret, mod penangkapan bergantung pada hasil pangkas penderia utama. Walau bagaimanapun, disebut berkata bahawa mereka telah mengoptimumkan imej untuk memberikan kualiti yang setanding seolah-olah ia ditangkap menggunakan kanta zum optik 2x.

Samsung juga akan memperkenalkan pilihan untuk memasukkan pintasan zum 2x apabila menggunakan aplikasi Pembantu Kamera. Pengguna juga boleh mencari dan mengakses ikon dalam video Super Steady, yang merupakan ciri eksklusif pada Samsung Galaxy S23 Ultra (semakan).

Kualiti gambar yang dioptimumkan AI

Seperti yang terdapat pada Samsung Galaxy Z Fold 5 (ulasan) dan Galaxy Z Flip 5 (ulasan), syarikat itu juga akan memperkenalkan pemprosesan imej berasaskan AI kepada peranti Galaxy perdana faktor bentuk bata apabila mengambil gambar menggunakan zum digital. Ia menambah bahawa ini hanya terpakai dalam mod foto dan bukan semasa merakam video.

Samsung juga menyatakan bahawa ia akan melaraskan sensitiviti algoritma pembetulan muka apabila menggunakan kamera menghadap hadapan. Pengguna harus mengharapkan kesan bentuk yang kelihatan lebih semula jadi dalam gambar swafoto ini.

Samsung Galaxy S23

Samsung Galaxy S23 menerima rangsangan 2 MP di hadapan (16 MP). / © NextPit

Pembetulan untuk isu kabur

Isu kabur pisang yang terkenal yang dihadapi oleh beberapa pengguna Galaxy S23 nampaknya ditangani dalam patch keselamatan Ogos. Apakah isu kabur pisang ini? Ia pada asasnya melibatkan imej dekat tertentu yang diambil menggunakan kamera belakang yang menunjukkan comot elips di kawasan terpilih. Samsung berkata mereka telah melaraskan kedudukan fokus untuk mengurangkan kekaburan.

Tambahan pula, Samsung sedang mengoptimumkan bagaimana kabur sepatutnya muncul dalam foto resolusi tinggi, terutamanya pada resolusi 50 MP dan 200 MP. Ini adalah kes yang sama untuk tangkapan yang melibatkan subjek bergerak dalam mod yang sama, yang sepatutnya melihat gambaran kabur yang lebih baik. Begitu juga, saiz fail gambar bergerak dikatakan lebih baik dioptimumkan juga.

Akhir sekali, beberapa kesan dalam video potret juga akan menerima kadar bingkai yang lebih tinggi. Ini termasuk kesan Bulatan Besar, Titik Warna dan Glitch yang kini dimaksimumkan kepada 30 fps daripada 24 fps.

Adakah anda sudah mengemas kini Samsung Galaxy S23 anda kepada tampung keselamatan Ogos? Apakah pendapat anda tentang perubahan dan penambahbaikan ini?

Melalui: SamMobile
Sumber:
Samsung Korea