Samsung Galaxy S24 Mungkin Mendapat Naik Taraf Paparan Utama

18
NextPit samsung galaxy s23 s23 plus wira cmd7
© nextpit

Walaupun Galaxy S23 Samsung baru dilancarkan pada Februari, kami sudah melihat butiran mengenai penggantinya, Galaxy S24, bocor. Kebocoran terbaru membayangkan paparan yang dinaik taraf daripada Samsung untuk dua model vanila, menawarkan panel LTPO yang terdapat dalam julat Ultra.

  • Baca juga: Petua dan petua UI Samsung One teratas

LTPO atau poli kristal oksida suhu rendah ialah teknologi paparan yang menyediakan julat nilai kadar penyegaran yang lebih luas dan kecekapan yang lebih baik. Ini kebanyakannya ditemui pada telefon pintar mewah dan utama seperti OnePlus 11 (ulasan) dan Apple iPhone 14 Pro. Bagi Samsung, mereka hanya menggunakan panel pada Galaxy S23 Ultra dan model Ultra sebelumnya, meninggalkan duo vanilla Galaxy S23 dengan jenis skrin bertarikh.

Ini boleh berubah pada telefon Android perdana Samsung tahun depan. Menurut pembocor terkenal, IceUniverse, rakyat Korea Selatan akhirnya akan beralih kepada panel LTPO AMOLED untuk Galaxy S24 dan Galaxy S24+.

Apakah faedah skrin LTPO pada Samsung Galaxy S24?

Komponen baharu kemungkinan besar akan menambah julat kadar penyegaran yang lebih luas sebagai tambahan kepada 60 Hz dan 120 Hz statik yang kini tersedia pada dua model. Kami mungkin melihat mod paparan penyesuaian pada pasangan untuk menyokong kadar serendah 1 Hz atau sesuatu yang serupa dengan Galaxy S23 Ultra. Selepas itu, mempunyai kadar penyegaran yang lebih dinamik juga boleh meningkatkan hayat bateri peranti ini.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Galaxy S23 Ultra Samsung menggunakan skrin Dynamic AMOLED 2X dengan kadar penyegaran adaptif antara 1 hingga 120 Hz. / © NextPit

Tambahan pula, akaun itu menyatakan bahawa Galaxy S24 (Plus) akan mengambil kesempatan daripada bezel yang lebih nipis pada panel. Walau bagaimanapun, ia tidak dinyatakan sama ada perubahan itu akan dapat dilihat dengan ketara berbanding iPhone 15 Pro (Max) akan datang yang dikhabarkan akan menggunakan bezel yang lebih tipis (sehingga 32%), berukuran hanya 1.5 mm pada setiap sisi.

Di sebalik paparan, Galaxy S24+ dilihat dalam pensijilan dengan kapasiti bateri yang lebih besar iaitu 4,900 mAh, yang merupakan lonjakan sederhana daripada 4,700 mAh dalam Galaxy S23 Plus rakan sekerja kami Camila menyemak. Apa yang tidak diketahui ialah sama ada Galaxy S24 yang lebih kecil juga akan mendapat manfaat daripada bateri berkapasiti lebih besar.

Bingkai titanium pada Samsung Galaxy S24 Ultra

Dalam tweet berasingan, pembocor itu meramalkan bahawa Galaxy S24 Ultra yang lebih premium boleh muncul pada bingkai titanium dan menghilangkan binaan aluminium pada barisan semasa. Bahan baharu itu disebut-sebut lebih kuat, tetapi juga lebih berat daripada aluminium. Apple juga dijangka akan mendapatkan casis titanium pada Apple iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max tahun ini.

Berdasarkan kalendar keluaran biasa Samsung, trio Galaxy S24 boleh diumumkan secara rasmi seawal Januari 2024. Julat ini akan dijalankan pada One UI 6 yang berasaskan Android 14 dan dikuasakan oleh SoC Snapdragon 8 Gen 3, walaupun terdapat semasa laporan firma yang menawarkan varian Exynos 2400 di beberapa wilayah.

Dengan spesifikasi Galaxy S24 ini, adakah anda fikir ia berbaloi untuk ditunggu? Ciri lain manakah yang paling anda nantikan? Beritahu kami dalam ulasan.