Samsung Galaxy Watch 6 dan Watch 5 untuk Mendapat Ciri Sleep Apnea

36
nextpit Samsung Galaxy Watch 6 Hands On
© nextpit

Jam tangan pintar Galaxy Samsung sudah pasti antara alat pakai bukan Apple terbaik yang boleh anda beli hari ini. Mereka datang dengan pelbagai keupayaan pengesanan kesihatan dan kecergasan yang terus dipertingkatkan oleh syarikat dari semasa ke semasa. Kini, satu lagi ciri penting yang dipanggil sleep apnea telah disahkan tiba pada Galaxy Watch 6 (ulasan) dan Galaxy Watch 5 (ulasan).

  • Baca juga: Cara memanjangkan hayat bateri pada Samsung Galaxy Watch 5 dan Watch 6 anda

Menurut Samsung, mereka baru-baru ini menerima kelulusan daripada Kementerian Keselamatan Makanan dan Dadah Korea (MFDS) untuk ciri apnea tidur baharunya. Alat ini membolehkan Galaxy Watch mengesan gejala apnea obstruktif pada pengguna. Terdapat rancangan untuk melancarkan ciri ini terlebih dahulu di Korea Selatan melalui aplikasi Samsung Health Monitor menjelang awal 2024.

Memandangkan kebanyakan ciri penjejakan seperti pemantauan tekanan darah dan pemberitahuan kadar denyutan jantung yang tidak teratur memerlukan kelulusan daripada badan kawal selia tempatan, Samsung mungkin telah membangunkan dan menguji ciri tersebut untuk tempoh yang agak lama. Masih tidak jelas berapa lama masa yang diperlukan untuk Samsung mengembangkan dan mengeluarkan pengesanan apnea tidur di negara lain.

Model Samsung Galaxy Watch manakah yang serasi dengan ciri apnea tidur?

Dalam kes ini, ia akan serasi dengan Samsung Galaxy Watch 6 (Klasik) dan Galaxy Watch 5 (Pro) tahun lepas, yang mungkin disebabkan kedua-dua model berkongsi penderia Bioaktif yang sama. Oleh itu, ia mungkin tidak dikeluarkan kepada model Galaxy Watch yang lebih lama seperti siri Watch 4.

Ciri apnea tidur Galaxy Watch 6 dan Watch 5 baharu Samsung

Samsung mengaktifkan ciri apnea tidur pada Galaxy Watch 6 (Klasik) dan Galaxy Watch 5 (Pro) menjelang awal 2024. Ia akan menggunakan paras oksigen darah untuk mencipta indeks Apena-Hypopnea. / © Samsung

Ia juga diterangkan bahawa Samsung akan menggunakan sensor Bioaktif pada jam tangan yang disokong di mana tahap oksigen darah akan dianalisis dan dikenakan untuk mencipta Indeks Apnea-Hypopnea (AHI). Tambahan pula, jam tangan diperlukan untuk menjejak tidur pengguna dua kali dengan tempoh minimum 4 jam untuk setiap satu, dalam tempoh 10 hari.

Apnea tidur adalah keadaan biasa bagi kebanyakan orang yang pernafasannya terhenti semasa tidur. Ini disebabkan terutamanya oleh saluran pernafasan atas menjadi sebahagian atau sepenuhnya tersekat dalam tempoh tertentu, yang didiagnosis sebagai apnea tidur obstruktif dan lebih biasa daripada apnea pusat. Yang terakhir ini agak jarang berlaku dan disebabkan oleh disfungsi otak yang seterusnya menjejaskan kawalan motor pernafasan seseorang.

Walaupun apnea tidur sebahagian besarnya akan mengakibatkan kualiti tidur yang lebih rendah dan kekurangan bekalan oksigen semasa tidur, terdapat kebimbangan yang lebih serius yang dibawa oleh keadaan dalam tempoh yang lebih lama. Ini termasuk komplikasi jantung, hipertensi, dan masalah berkaitan kognitif, antara lain. Pengesanan simptom pada pengguna akan membolehkan doktor mendiagnosis keadaan dengan betul dan mengelakkan komplikasi tambahan.

Adakah anda fikir mempunyai ciri apnea tidur akan berguna untuk anda? Apakah alat penjejakan kesihatan dan kecergasan lain yang anda ingin tambahkan pada jam tangan pintar dan boleh pakai Samsung?

Sumber:
Samsung


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya