Samsung Galaxy Watch 7 Mungkin Mendapat Peningkatan Hayat Bateri yang Menarik

20
nextpit Samsung Galaxy Watch 6 Hands On
© nextpit

Jam tangan pintar Galaxy Samsung dipuji kerana mempunyai hayat bateri yang panjang yang biasanya akan bertahan selama beberapa hari. Walau bagaimanapun, ia adalah kes perbezaan dengan siri Galaxy Watch 6 tahun lepas, kerana hayat bateri pada model ini dianggap sebagai penurunan taraf walaupun mempunyai kapasiti sel yang lebih besar daripada Galaxy Watch 5. Laporan baharu memperincikan bahawa Samsung boleh menebusnya pada Galaxy Tonton 7 melalui cip yang lebih cekap.

  • Semak juga: Cara terbaik untuk memanjangkan bateri Samsung Galaxy Watch anda

Bagaimanakah harga Samsung Galaxy Watch 7 dalam bateri dan kelajuan

Pembocor yang kerap The Galox mendakwa pada X bahawa cipset Exynos W940 pada Galaxy Watch 7 akan membawa peningkatan ketara kepada kecekapan kuasa. Menurut akaun itu, pemproses baharu akan menarik 50 peratus kurang tenaga daripada Exynos W930 semasa pada Galaxy Watch 6 (ulasan), yang boleh memberikan peningkatan hayat bateri yang ketara.

Walaupun hayat bateri sebenar pada Galaxy Watch 7 masih boleh berbeza-beza bergantung kepada faktor lain selain daripada cip, spekulasi disokong oleh laporan sebelum ini bahawa cip Exynos tersebut dihasilkan dalam nod 3 nm. Perubahan dalam nod teknologi akan membolehkan Samsung memuatkan lebih banyak transistor sambil mengurangkan penggunaan kuasa. Oleh itu, ini menerangkan peningkatan kecekapan yang menjanjikan.

Terdapat juga cara lain Samsung boleh meningkatkan daya tahan Galaxy Watch 7, iaitu dengan antara muka hibrid WearOS 4 baharu yang muncul pada OnePlus Watch 2 (ulasan). Pada asasnya, ia bergantung pada unit mikropengawal untuk memproses tugas yang lebih ringan sambil menyerahkan proses yang lebih menuntut kepada pemproses utama.

Operasi Antara Muka Hibrid OnePlus Watch 2

Lihatlah operasi hibrid OnePlus Watch 2 dengan dua OS dan dua pemproses. / © OnePlus

Sumber itu menambah bahawa cipset Eyxnos W940 baharu menjadi 30 peratus lebih pantas daripada Exynos W930 yang mempunyai pemproses dwi-teras dengan 1.4 GHz. Pemproses yang lebih pantas akan menjadi peningkatan yang dialu-alukan, memandangkan entri jam tangan pintar terbaru daripada pesaing Samsung dilengkapi dengan cipset yang lebih berkuasa, seperti OnePlus Watch 2 dengan Snapdragon W5 Gen 1.

Pemproses yang lebih berkebolehan juga akan membolehkan penggunaan ciri AI baharu dalam peranti boleh pakai Galaxy yang dijanjikan Samsung untuk diterapkan pada masa hadapan. Antara kelebihan langsung menggunakan AI ialah mengoptimumkan kesihatan dan penjejakan dalam peranti Samsung, termasuk Galaxy Watchnya.

Adakah anda fikir pemproses yang lebih cekap dan lebih pantas pada Galaxy Watch 7 akan menjadikannya pilihan yang lebih baik daripada Google Pixel Watch 2 atau OnePlus Watch 2? Biar kami dengar pendapat anda di ruangan komen.