Samsung Galaxy Watch FE: Galaxy Watch 4 yang Lebih Murah dalam Penyamaran

18
NextPit Samsung Galaxy Watch 4 4
© nextpit

Samsung secara rasmi mengumumkan Galaxy Watch FE hari ini, berikutan penampilan ringkas jam tangan itu dalam kilang khabar angin. Tanpa kejutan besar, jam tangan pintar Galaxy berjenama FE yang pertama membawakan tanda harga yang lebih murah dalam perkakasan biasa.

Pada asasnya, Galaxy Watch FE ialah lencana semula kepada Galaxy Watch 4 2021 (ulasan). Kecuali jam pintar Galaxy yang lebih baharu dan lebih murah membawakan sepasang penambahbaikan.

Apakah yang baharu dalam Galaxy Watch FE?

Galaxy Watch FE Samsung didatangkan dalam saiz sarung tunggal 40 mm—tanpa pilihan 44 mm — dan menampilkan paparan OLED 1.2 inci bulat yang menyokong mod sentiasa hidup. Perbezaan utama yang ada pada Galaxy Watch 4 ialah ia menggunakan kristal nilam di bahagian atas, yang menambah lebih tahan terhadap calar dan retak.

Dimensi keseluruhan jam tangan pintar FE pertama tidak berubah juga jika dibandingkan dengan rakan sejawatannya. Ia mempunyai berat 26.6 gram dan berukuran 39.3 × 40.4 × 9.8 mm, yang tidak mengejutkan jika sensor dan komponen dalaman dibawa. Manakala dalam kekasaran, ia dinilai dengan 5 ATM, IP68 dan MIL-STD-810H.

Perubahan kecil kelihatan pada tali getah yang digabungkan, yang beraksen dengan biru dan oren, dan boleh digunakan pada semua jalur warna Galaxy Watch FE. Terdapat juga jalur baharu dalam tenunan nilon yang sesuai dengan kemasan jam pintar. Bercakap tentang warna, Galaxy Watch FE tersedia dalam pilihan hitam, biru dan merah jambu/emas.

Samsung Galaxy Watch FE berwarna hitam

Galaxy Watch FE Samsung pada asasnya ialah but semula Galaxy Watch 4, kecuali ia membawakan kaca nilam yang lebih keras dan Bluetooth 5.3 yang lebih pantas. / © Samsung

Satu lagi peluang yang lebih besar dalam Galaxy Watch FE ialah sambungan Bluetooth 5.3 yang lebih pantas, menghasilkan sambungan yang lebih stabil dan julat yang lebih panjang apabila dipasangkan dengan telefon pintar anda dan mungkin juga hayat bateri yang lebih baik sedikit. Ia mengekalkan rangkaian biasa sambungan lain seperti GPS dan NFC di atas Wi-Fi.

Secara dalaman, jam tangan pintar ini dilengkapi dengan pemproses Exynos W920 dwi-teras dan bukannya cip W930 yang lebih baharu dalam Galaxy Watch 6 (ulasan). Tambahan pula, konfigurasi memori disediakan dalam 1.5 GB RAM dan 16 GB storan, jadi masih cukup untuk menyimpan trek anda untuk main semula luar talian. Peranti ini mempunyai kapasiti bateri 247 mAh dan menyokong pengecasan tanpa wayar.

Galaxy Watch FE menggunakan One UI 5 Watch berdasarkan Android Wear OS 4. Selain itu, ia dilengkapi dengan pelbagai ciri penjejakan kesihatan seperti pemantauan kadar jantung berterusan dan penjejakan kitaran dan tidur serta ECG dan bacaan paras tekanan darah melalui Samsung Health aplikasi. Terdapat juga lebih daripada 100 mod senaman yang boleh anda temui bersama-sama dengan zon kadar denyutan jantung dan komposisi badan.

Samsung telah menetapkan harga Galaxy Watch pada harga $199, iaitu $100 lebih murah daripada Galaxy Watch 6. Terdapat model selular 4G yang berharga $249. Ia akan tersedia mulai 24 Jun dari kedai dalam talian dan runcit. Begitu juga, adakah anda ingin mengambil satu?