Samsung Keluarkan OneUI 5.1.1 Beta—Apa yang Baharu dalam Kemas Kini ini?

21
NextPit Paparan Samsung Galaxy Z Fold 4 Berdiri
© nextpit

Samsung mengumumkan ia mula melancarkan program beta OneUI 5.1.1 untuk peranti Galaxy Z Fold 4 dan Galaxy Tab S8 (Ultra) di Korea Selatan. Kemas kini perisian masih berdasarkan Android 13 berbanding Android 14. Dijangka keluaran akhir versi definitif akan diumumkan pada acara Unpacked bulan ini. Sementara kami menunggu, inilah perkara baharu dengan perisian tegar ini.

OneUI 5.1.1 ialah binaan serupa yang Galaxy Z Fold 5 dan Galaxy Z Flip 5 akan dijalankan sebaik sahaja debut pada bulan Julai. Pada masa yang sama, ini juga boleh menjadi kemas kini utama terakhir untuk telefon Galaxy sebelum syarikat itu menghantar One UI 6 yang akan berasaskan Android 14 OS.

  • Baca juga: Kajian Samsung OneUI 5.0

Keserasian OneUI 5.1.1 Beta

Seperti yang dilihat oleh Ice Universe, program itu kini serasi dengan Galaxy Z Fold 4 (ulasan) dan trio Galaxy Tab S8 (ulasan). Ini terbuka kepada semua ahli Samsung dengan peranti yang disebutkan di halaman rumahnya. Walau bagaimanapun, ketersediaan boleh dikembangkan ke lebih banyak negara dan peranti Galaxy yang serasi kemudian.

Perkara baharu dalam OneUI 5.1.1: Flex, pengecasan terbalik, berbilang tugas, dsb.

Keluaran terbaru nampaknya tertumpu pada meningkatkan kebolehgunaan telefon boleh lipat Samsung, seperti paparan berbilang tugas yang dikemas kini dan keupayaan untuk menggunakan skrin penutup semasa mengecas wayarles terbalik, antara lain. Walau apa pun, terdapat juga penambahan dan perubahan baharu untuk telefon candybarnya, walaupun kemungkinan besar Samsung akan menawarkan log perubahan yang berbeza untuk telefon bimbit tidak boleh lipat.

Balikkan pengecasan wayarles semasa menggunakan skrin penutup

Galaxy Z Fold 4 Samsung dilengkapi dengan pengecasan wayarles terbalik, yang merupakan ciri semasa dalam perjalanan yang berguna untuk mengecas bateri barang boleh pakai seperti jam tangan pintar anda atau sepasang fon kepala. Dengan kemas kini baharu, Samsung akan membenarkan skrin penutup berfungsi manakala bahagian lain mengecas peranti.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Galaxy Z Fold 4 Samsung menampilkan pengecasan wayarles terbalik di belakangnya. / © NextPit

Berbilang tugas dan bar tugas

Terdapat beberapa perubahan yang ditambahkan pada antara muka berbilang tugas OneUI 5.1.1, termasuk pratonton baharu untuk apl individu dalam paparan terkini. Ini menunjukkan sama ada apl dibuka dalam paparan berpecah, skrin penuh atau mod lain. Selain itu, kini anda boleh bertukar kepada paparan pecah daripada pop timbul dan tuding S Pen pada apl yang diminimumkan untuk melihat keadaan terakhir dibuka.

Selain itu, empat aplikasi yang paling baru dibuka akan muncul pada bar tugas, yang sebelum ini dikhaskan untuk aplikasi yang disematkan. Sila ambil perhatian bahawa panjang bar tugasan akan menyesuaikan diri secara automatik dengan bilangan apl yang muncul.

Mod Flex yang lebih fleksibel

Samsung juga akan mengemas kini mod Flex untuk boleh dilipat. Pertama sekali, aplikasi tambahan dengan fungsi berbilang skrin kini disokong oleh mod. Kedua, menyesuaikan bar alat secara meluas kini boleh dilakukan, seperti menetapkan pintasan untuk tangkapan skrin. Butang undur/majukan baharu juga telah ditambah semasa menjalankan pemain muzik dalam paparan fleksibel juga.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Paparan kamera Samsung Galaxy Z Fold 4 apabila menggunakan mod Flex. / © NextPit

Kamera dan galeri

Apabila bercakap tentang kamera, mod Pro akan melihat peningkatan dengan kawalan dan tetapan kamera yang lebih mudah diakses dalam paparan Flex. Tambahan pula, pengguna boleh memilih berbilang foto dalam paparan tangkapan sambil kekal pada skrin utama.

Apabila membuat pengeditan dalam galeri Galaxy, butang pratonton akan muncul di bahagian bawah sekarang. Ini membolehkan anda membandingkan foto asal dan foto yang diedit melalui aplikasi Galaxy Enhance X Samsung yang kekal eksklusif untuk model telefon perdana. Satu lagi sentuhan bagus yang berkaitan dengan galeri ialah keupayaan untuk menyalin kesan seperti ton dan penapis untuk digunakan dalam foto seterusnya yang anda rancang untuk edit.

Perubahan lain: Seret dan lepas berbilang sentuh, tukar profil dari skrin kunci, dsb.

Khusus untuk skrin utama dan alat My Files, Samsung sedang meningkatkan gerak isyarat seret dan lepas. Sebagai contoh, anda boleh memilih fail atau foto menggunakan sebelah tangan anda dan kemudian memilih folder destinasi dengan tangan anda yang lain.

Selain itu, Fail Saya akan memberitahu anda secara automatik apabila kapasiti storan peranti jatuh di bawah 10 peratus atau 5 GB. Sebagai alternatif, anda akan diberi pilihan untuk mengosongkan memori cache tanpa mengalih keluar atau memadam fail.

Dalam skrin kunci, pengguna tidak perlu membuka kunci peranti dengan menukar mod peranti. Mereka hanya boleh bertukar antara mod yang berbeza seperti tidur atau memandu dari skrin kunci itu sendiri.

Ciri baharu manakah yang paling anda harapkan untuk mencuba sebaik sahaja anda mengemas kini peranti anda kepada OneUI 5.1.1? Beritahu kami dalam ulasan.