Samsung melancarkan Galaxy S23 tanpa ciri menyelamatkan nyawa ini

80
Samsung Galaxy S23 tiada satelit
© NextPit

Sudah ada satu sebab besar mengapa anda perlu membeli Apple iPhone 14 (Pro) berbanding Galaxy S23 tahun ini. Pelancaran Samsung Galaxy S23, S23+, dan S23 Ultra pastinya mendapat sambutan hangat. Walau bagaimanapun, tidak semua adalah hit untuk Samsung kerana terdapat satu ciri yang hilang daripada trio, iaitu sambungan satelit.

iPhone 14 Apple memulakan kerjaya dengan SOS kecemasan melalui satelit tahun lepas. Ciri iPhone membolehkan untuk berkomunikasi dari jauh dengan responden kecemasan melalui satelit di atas bumi jika kedua-dua sambungan Wi-Fi dan selular berada di luar jangkauan. Walaupun penyelesaian itu telah menyaksikan pelancaran yang perlahan dan ketersediaan terhad kepada AS dan beberapa bahagian Eropah, ia telah pun terbukti dapat menyelamatkan nyawa.

  • Cara menggunakan satelit kecemasan pada iPhone Apple

Seperti yang disahkan daripada acara Unpacked, tidak ada sebutan mengenai sambungan satelit pada Galaxy S23. Ini diakui oleh presiden mudah alih Samsung TM Roh dalam satu temu bual. Anehnya, ketua percaya bahawa sambungan satelit mudah alih tidak cukup matang. Tetapi beliau menambah bahawa mereka akan bersedia untuk menerima pakai sebaik sahaja infrastruktur dan teknologi siap.

Sama ada Roh terpinga-pinga untuk menjawab isu tersebut, perlu diingatkan bahawa Qualcomm telah mengumumkan teknologi Satelit Snapdragon yang menawarkan pemesejan satelit dua hala awal tahun ini. Snapdragon 8 Gen 2 dengan modem X70, yang menjadi asas kepada Galaxy S23, disokong dengan sambungan satelit. Walau bagaimanapun, ia masih bergantung kepada pengilang untuk melaksanakan ciri tersebut memandangkan ia tidak setanding dengan kemas kini perisian melalui udara.

Iridium

Qualcomm telah bekerjasama dengan Iridium dalam menyediakan liputan satelit / © Iridium

Pada nota itu, Samsung mungkin mempunyai sebab lain di sebaliknya dan kami tidak dapat menentukan dengan tepat. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa orang Korea mungkin terlepas teknologi atau mungkin mereka masih menyeterikanya sebelum dihantar dengan perdana Galaxy seterusnya seperti Galaxy Z Fold 5 yang boleh dilipat.

Sementara itu, Apple telah mengembangkan perkhidmatan ke lebih banyak negara pada penghujung 2022. Cupertino menambah UK, Jerman, Perancis dan Ireland sebagai tambahan kepada AS dan Kanada. Ia akan percuma untuk dua tahun pertama selepas pengaktifan mana-mana model iPhone 14.

Adakah anda akan menganggap pemesejan satelit sebagai keperluan yang diperlukan sebelum membeli telefon pintar anda yang seterusnya tahun ini? Biar kami mendengar pendapat anda di bahagian komen.

Melalui: CNET