Samsung Membenarkan Anda Membaiki Sendiri Galaxy Foldables di Negara Ini

28
Samsung Galaxy Z Flip 5 Bahagian Depan
© nextpit

Samsung ialah salah satu pengeluar mudah alih terkemuka yang menawarkan program pembaikan diri untuk pelanggannya. Berikutan pelancaran inisiatif pembaikan DIY pada tahun 2022, Korea Selatan mengumumkan ia memperluaskan inisiatif ini ke lebih banyak negara yang akan menyokong model Galaxy terbaharu, termasuk Galaxy Z Fold 5 dan Galaxy Z Flip 5 sebagai telefon boleh lipat pertama yang berada di bawah. payung itu.

Dengan program pembaikan diri Samsung, ia membolehkan pengguna Galaxy membetulkan peranti mereka yang rosak yang seterusnya memanjangkan hayat produk ini sambil menandakan kotak kemampanan. Sama seperti Apple dan Google, syarikat itu bekerjasama dengan iFixit untuk membekalkan pengguna dengan alat ganti, alatan dan panduan di kebanyakan wilayah. Bagaimanapun, negara lain akan mempunyai pengedar perkhidmatan yang berbeza, menurut Samsung.

Disember ini, inisiatif pembaikan DIY akan dilancarkan di Korea Selatan buat kali pertama. Ia akan diperluaskan ke 30 negara baharu di Eropah juga, termasuk Austria, Denmark, Ireland, Finland dan Switzerland.

Bersama-sama dengan ketersediaan inisiatif ini di lebih banyak negara, Samsung akan menambah lebih daripada sedozen telefon pintar Galaxy baharu, tablet Galaxy dan komputer riba Galaxy ke dalam campuran.

Samsung Galaxy Z Fold 5 dan Flip 5

Samsung menambah Galaxy Z Fold 5 dan Flip 5 ke dalam program pembaikan diri. / © Samsung

Iaitu, ini termasuk keluaran 2023 seperti Galaxy S23 (ulasan), Galaxy S23 FE (ulasan), Galaxy Tab S9, Galaxy Tab A9, Galaxy Book2 Pro, dan Galaxy Z Fold 5 (ulasan) dan Flip 5 (ulasan) . Dua yang terakhir adalah telefon pintar boleh lipat pertama yang disokong dan ia adalah satu kejutan besar memandangkan kerumitan yang terlibat dalam faktor bentuk lipatan.

Anda boleh menemui senarai peranti yang merupakan sebahagian daripada program pembaikan diri Samsung di bawah:

 • Samsung Galaxy S20, S20+, S20 Ultra
 • Samsung Galaxy S21, S21+, S21 Ultra
 • Samsung Galaxy S22, S22+, S22 Ultra
 • Samsung Galaxy S23, S23+, S23 Ultra
 • Samsung Galaxy S23 FE
 • Samsung Galaxy Z Fold 5
 • Samsung Galaxy Z Flip 5
 • Samsung Galaxy A05s
 • Samsung Galaxy Tab S9, Tab S9+, Tab S9 Ultra
 • Samsung Galaxy Tab S9 FE, Tab S9 FE+
 • Samsung Galaxy Tab A9, Tab A9+
 • Samsung Galaxy Book Pro 15-inci, Book Pro 360 15-inci
 • Samsung Galaxy Book2 Pro 15-inci, Book Pro 360 15-inci

Setelah tersedia, pengguna boleh memesan bahagian seperti bateri, port USB, pembesar suara, butang sisi, skrin dan panel belakang sebagai komponen gantian. Tidak jelas sejauh mana program untuk peranti boleh lipat Samsung. Walau bagaimanapun, kita boleh menganggap ia akan merangkumi bahagian asas yang disebutkan.

Bagi Galaxy Book2 Pro dan generasi Galaxy Book sebelumnya, pemilihan bahagian adalah lebih luas, seperti pad sentuh, pembaca cap jari, bateri, pembesar suara dan lain-lain.

Samsung tidak memberikan garis masa yang tepat tentang bila anda boleh mula memesan alat ganti, tetapi diperhatikan bahawa ketersediaan akan berbeza-beza. Begitu juga, adakah anda ingin membaiki sendiri peranti Galaxy anda dan bukannya menghantarnya ke pusat pembaikan yang dibenarkan? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar pendapat anda.

Sumber:
Samsung