Samsung One UI 6 Beta Tersedia—Berikut ialah Ciri Terbesar

38
Samsung One UI 6 Tarikh Keluaran telefon galaxy Android 14
© nextpit

Berikutan Samsung secara awal mengumumkan keluaran One UI 6 Beta, kemas kini perisian utama berdasarkan Android 14 OS akhirnya dikeluarkan mulai hari ini. Tidak mengejutkan, beta tersedia dahulu untuk pengguna Galaxy S23 (ulasan), Galaxy S23+ (ulasan) dan Galaxy S23 Ultra (ulasan) di Jerman, Korea Selatan dan Amerika Syarikat. Jadi berikut ialah sorotan perkara baharu dengan One UI 6 Beta.

Samsung belum mengesahkan tarikh pelancaran rasmi untuk negara lain mahupun telefon dan tablet Samsung Galaxy yang akan layak seterusnya. Walau bagaimanapun, adalah selamat untuk mengatakan One UI 6 Beta boleh dikembangkan kepada lebih banyak peranti dalam beberapa minggu akan datang atau lebih jika berdasarkan garis masa One UI 5 sebelumnya.

  • Baca juga: Petua dan kiat terbaik untuk menguasai Samsung One UI

Apakah perubahan besar dan baharu pada One UI 6 Beta

Panel pantas

Salah satu lelaran utama One UI 6 ialah panel pantas yang direka bentuk semula. Butang dan togol diletakkan semula dengan bahagian keseluruhan menampilkan rupa yang lebih bersih dan moden. Sebagai contoh, anda boleh menemui butang besar khusus setiap satu untuk Wi-Fi dan Bluetooth di kawasan paling atas manakala keselesaan mata dan mod gelap mendapat ikon pintasan yang lebih menonjol.

Satu lagi ciri yang berkaitan dengan panel pantas ialah sokongan gerak isyarat meleret ke bawah dari bahagian atas sebelah kanan. Gerak isyarat membuka panel penuh atau dikembangkan serta-merta dan bukannya paparan padat dengan togol terpilih berbanding sistem pengendalian sebelumnya, yang serupa dengan MIUI Xiaomi.

Skrin kunci dan skrin utama

Sentuhan yang bagus pada skrin kunci ialah keupayaan untuk meletakkan semula atau mengalihkan widget jam. Tambahan pula, kini boleh menyesuaikan skrin kunci berdasarkan mod. Anda boleh menyediakan kertas dinding yang berbeza dan set widget dan apl pada skrin kunci yang terikat pada mod tertentu. Ini akan ditunjukkan apabila anda mendayakan mod secara manual atau secara rutin.

Fon lalai pada skrin kunci bersama-sama dengan skrin utama dan panel pantas adalah berbeza berbanding dengan One UI 5. Dan khusus untuk berbilang tugas pada skrin utama, tetingkap pop timbul masih akan hadir walaupun selepas anda mengakses apl terbaru. Selain itu, cadangan pintar akan berfungsi dengan widget untuk pengesyoran yang lebih sesuai dengan reka letak semasa skrin utama anda.

Galaxy S23, Galaxy S23 Plus, Galaxy S23 Ultra

Ketiga-tiga model Galaxy S23 boleh menguji beta versi Android seterusnya. / © next

Tetapan bateri

Bahagian untuk tetapan bateri diberikan dengan menu peringkat atas untuk pengurusan dan akses yang lebih mudah. Selain itu, paparan penggunaan bateri diperbaharui dengan reka bentuk baharu. Pada masa yang sama, ia kini menunjukkan metrik yang lebih mendalam.

Mod kapal terbang pintar

Dengan One UI 6, menghidupkan mod kapal terbang kini akan mengingati status terakhir Wi-Fi dan Bluetooth anda. Jadi, jika anda menghidupkan Wi-Fi dan Bluetooth semasa dalam mod kapal terbang, pada kali seterusnya anda mengaktifkan mod tersebut akan mengaktifkan dua fungsi kesambungan.

Apl Cuaca, Kalendar dan Peringatan

Terdapat perubahan ketara dengan apl pihak pertama Samsung dalam kemas kini ini juga. Sebagai permulaan, apl cuaca membentangkan lebih banyak maklumat bersama animasi yang lebih baik dalam peta dan widget skrin utama. Sementara itu, kalendar mendapat pilihan untuk paparan jadual dan menampung penambahan peringatan. Apl terakhir ini juga menerima peringatan dan kategori sepanjang hari.

Galeri dan editor foto

Samsung memperkenalkan alat Clipper Imej pada Galaxy S23 pada One UI 5.1. Dalam One UI 6 beta terbaharu, imej yang dipotong boleh disimpan sebagai pelekat. Terutama, ini adalah ciri yang serupa dalam versi pertama Angkat subjek dari latar belakang. Lebih penting lagi, galeri menambah gerak isyarat multitouch dengan keupayaan untuk memilih gambar dan video dengan satu tangan dan kemudian mengalihkannya ke album lain menggunakan tangan yang lain.

Selain apl pengeditan Galaxy Enhance X kendiri yang mendapat lebih banyak ciri baru-baru ini, Samsung masih menambah baik editor foto galeri terbina dalam. Versi yang dikemas kini memperkenalkan fungsi buat asal dan buat semula kekal, yang sepatutnya berfungsi dengan pelekat dan kesan, antara lain. Selain itu, lebih banyak gaya latar belakang dan pelekat tersedia.

Apl kamera Galaxy S23+ dalam fokus

Aplikasi kamera pada Galaxy S23+ adalah sama mesra pengguna seperti ciri perisian lain. / © NextPit

Lebih banyak pilihan pada Kamera

Samsung juga sedang menaik taraf aplikasi kamera. Sebagai contoh, pengguna mempunyai tiga algoritma pengoptimuman kualiti untuk dipilih dengan yang tertinggi mempunyai kesan pasca pemprosesan yang paling banyak tetapi dengan masa tangkapan yang lebih lama. Pilihan terakhir ini mempunyai tangkapan yang kelihatan semula jadi terbaik dengan pemprosesan pasca minimum, walaupun anda masih boleh memilih medium jika anda ingin mengimbangi kedua-duanya.

Begitu juga, resolusi mendapat jalan pintas daripada tetapan akses pantas dalam kedua-dua mod foto dan pro. Sebaliknya, anda boleh melumpuhkan sepenuhnya tetapan auto FPS semasa merakam video atau memilih kadar bingkai antara 30 dan 60 fps. Sentuhan lain ialah pilihan saiz pop timbul apabila anda menyentuh butang saiz video.

Penambahbaikan lain

Di sebalik ciri yang disenaraikan, terdapat peningkatan dalam jabatan lain juga, seperti dalam papan kekunci dengan emoji baharu dan kebolehaksesan memperoleh keutamaan pembesaran. Selain itu, penyemak imbas internet Samsung malah menyokong main balik video di latar belakang selepas anda menutup aplikasi sepenuhnya.

Antara perubahan One UI 6 berikut, yang manakah akan anda anggap sebagai tambahan paling penting pada peranti Galaxy anda? Kongsi dengan kami jawapan anda dalam komen.