Samsung One UI 6: Lawatan Hands-On Apa Yang Akan Datang ke Telefon Galaxy

36
Satu UI 6 Beta
© nextpit

Dengan Android 14 beta 5 diumumkan sebagai keluaran ujian berjadual terakhir, sudah tiba masanya untuk pengeluar telefon mula menyediakan kemas kini OS mereka sendiri. Samsung agak lewat ke pesta itu tetapi baru-baru ini membuka ujian awam untuk One UI 6 beta yang disertakan. Lihat apa yang berubah dengan kemas kini dan beberapa ciri kegemaran kami dalam pandangan pertama ini pada masa depan telefon dan tablet Samsung.

  • Kilas balik: Semak perubahan yang dibawa oleh One UI 5 pada tahun 2022

Inilah yang berubah dengan One UI 6

Gaya fon dan emoji baharu

Satu perubahan halus yang mungkin akan diperhatikan oleh pengguna Samsung lama ialah perubahan muka taip. Fon Samsung Sans tradisional—yang digunakan oleh jenama dalam pemasaran produk, tangkapan skrin, tapak web dan antara muka—melalui perubahan yang kelihatan sangat hampir dengan Google Sans Pixel.

Fon beta Samsung One UI 6

Perhatikan huruf “C”, “S”, “D”, dan “Q”. Selain itu, tetapan Bateri telah dialihkan ke menu utama dalam One UI 6 (kanan). / © nextpit

Satu lagi perubahan yang dihadapi pengguna ialah gaya baharu untuk emoji sistem. Piktogram baharu boleh dilihat terus apabila membuka senarai emoji pada Papan Kekunci Samsung lalai. Bercakap tentang papan kekunci, selepas mengemas kini peranti daripada One UI 5.1, S23 Ultra nextpit memasang apl SwiftKey tanpa amaran, namun apl itu tidak dipasang semula selepas tetapan semula kilang.

Emoji beta Samsung One UI 6

Emoji beta Samsung One UI 6 (kanan) menampilkan rupa yang lebih bersih berbanding emoji pada versi 5 (kiri). Klik pada imej untuk mengembangkan. / © nextpit

Reka letak Tetapan Pantas baharu

Kebanyakannya tidak berubah sejak One UI 1, reka bentuk Tetapan Pantas—yang diakses dengan meleret ke bawah dari bahagian atas skrin, menerima beberapa perubahan. Pertama, apabila dipaparkan skrin penuh, pintasan untuk Wi-Fi dan Bluetooth ditunjukkan secara berasingan menggunakan butang besar. Perubahan itu tidak mempunyai kesan berfungsi tetapi menjadikannya lebih mudah untuk mencapai dua tetapan yang paling penting. Buat masa ini, sekurang-kurangnya, tidak mungkin untuk menggantikan kedua-dua pintasan itu.

Samsung One UI 6 beta Tetapan Pantas berubah

Gelangsar kecerahan secara lalai pada paparan runtuh dan butang besar untuk Bluetooth dan Wi-Fi pada One UI 6 beta (kanan). / © nextpit

Satu lagi perubahan penting ialah kawalan kecerahan kini dipaparkan secara lalai apabila memaparkan Tetapan Pantas dengan semua pemberitahuan. Lalai baharu menyimpan leretan tambahan kepada pengguna untuk menunjukkan Tetapan Pantas skrin penuh seperti dalam versi sebelumnya. Pilihan boleh diterbalikkan dengan mengedit pilihan Tetapan Pantas dengan mengetik pada ikon pen.

  • Semak perkara yang berubah dengan Android 14 dalam panduan lengkap nextpit untuk OS

Bagi mereka yang ingin mereka boleh mengakses Tetapan Pantas skrin penuh seperti dalam MIUI, One UI 6 menawarkan ciri baharu: Tetapan pantas akses segera. Selepas mengaktifkannya—secara lalai, ia dimatikan—anda hanya boleh leret ke bawah dari penjuru kanan sebelah atas (sekitar penunjuk bateri) untuk memaparkan menu Tetapan Pantas penuh.

Samsung One UI 6 beta: Penyesuaian Tetapan Pantas

Menyesuaikan pintasan Tetapan Pantas mendapat rupa baharu. Selain itu, anda boleh mendapatkan pilihan skrin penuh gaya MIUI dengan leret dari kanan. / © nextpit

Widget Kamera baharu

Untuk peminat fotografi, One UI 6 menawarkan widget baharu yang menarik yang membuka apl Kamera pada mod tertentu. Anda boleh memilih bukan sahaja antara kamera hadapan atau belakang tetapi juga pergi terus ke mod tertentu, seperti Potret, Pro, Mod malam, Panorama, Pergerakan perlahan, dsb.

Samsung One UI 6 beta: Widget kamera

Buka apl Kamera terus ke mod kegemaran anda dengan widget skrin utama. / © nextpit

Lebih banyak pilihan reka bentuk jam pada skrin kunci

Sama seperti Android dan iOS, One UI 6 mengembangkan pilihan penyesuaian untuk skrin kunci, khusus untuk jam. Pilih antara pilihan fon yang lebih besar dan letakkan semula widget secara bebas pada bahagian atas skrin kunci.

Samsung One UI 6 beta: Jam skrin kunci

Mengubah kedudukan jam tidak terikat pada tempat tertentu pada skrin kunci. / © nextpit

Reka bentuk dan pilihan dikemas kini pada menu Kongsi

Menu Kongsi menerima beberapa perubahan kebolehgunaan. Yang pertama boleh diperhatikan semasa menghantar gambar video, dengan pratonton media dipaparkan dalam menu Kongsi, bukannya di luarnya seperti dalam versi sebelumnya.

Samsung One UI 6 beta: Kongsi menu

Perubahan kecil dalam antara muka Kongsi untuk One UI 6. / © nextpit

Selain itu, One UI 6 menambah beberapa pilihan kontekstual baharu mengikut apl yang anda kongsikan. Sebagai contoh, selepas memilih pilihan Kongsi pada penyemak imbas Chrome, anda akan dapat berkongsi bukan sahaja tangkapan skrin atau URL halaman tetapi kedua-duanya pada masa yang sama jika anda memilih pilihan tangkapan skrin terlebih dahulu.

Aplikasi Cuaca yang direka bentuk semula

Apl Cuaca menerima beberapa perubahan antara muka, menggunakan fon baharu, menukar saiz kotak maklumat agar muat lebih banyak pada skrin, dan menambah blok baharu seperti indeks kualiti udara (AQI), titik embun, arah angin, keterlihatan, tekanan atmosfera, fasa bulan dan masa terbit/bulan terbenam.

Samsung One UI 6 beta: Apl cuaca

Latar belakang apl Cuaca juga mempunyai kecerunan yang bagus yang tidak pudar menjadi hitam seperti dalam One UI 5 (kiri). / © nextpit

Perubahan One One UI 6 yang lain

Seret dan lepas ikon aplikasi dua jari pada skrin utama

Daripada menyeret ikon ke sempadan kiri atau kanan untuk meletakkannya pada skrin utama yang lain, anda boleh dengan mudah meleret antara skrin dengan jari kedua sambil menekan lama ikon aplikasi dengan yang lain.

Seret dan lepas dua jari antara apl

Ciri ini sudah tersedia pada One UI 5.1 menggunakan Galaxy Z Fold 5 dan berfungsi sama seperti ciri di atas. Tekan lama fail dengan satu jari sambil membuka apl lain dengan jari kedua untuk menampalnya. Anda boleh menggunakan helah ini untuk menyeret dan melepaskan gambar daripada Galeri pada e-mel yang anda tulis pada Gmail, contohnya.

Laporan penggunaan storan kurang menggunakan ruang

Dengan One UI 5 lalai, sesetengah pemilik Galaxy S23 melihat telefon melaporkan lebih 40 GB ruang storan yang digunakan tanpa memasang apl pun—gelagat yang sama ditemui pada ulasan Galaxy Z Flip 5 dan Fold 5 baru-baru ini. Pada One UI 6, bagaimanapun, Samsung mengubah cara ia melaporkan penggunaan storan sistem, yang pada S23 Ultra secara praktikal mengurangkan separuh ruang yang dilaporkan digunakan.

Samsung One UI 6 beta: Tetapan storan

One UI 6 beta melaporkan 16 GB penjimatan dalam ruang storan terpakai. / © nextpit

Pihak Berkuasa Android menerbitkan bahawa perbezaan itu disebabkan oleh Samsung tidak lagi melaporkan penukaran Gibibait kepada Gigabait di bawah kumpulan “Sistem”, tetapi mengalihkannya ke “Fail lain”. Tetapi itu tidak menjelaskan mengapa pemasangan bersih pada S23 Ultra nextpit “secara ajaib” berubah daripada 42.99 GB pada One UI 5 kepada 26.95 GB dalam One UI 6 beta, pengurangan sebanyak 27%.

Tanggapan pertama: One UI 6 masih hidup dan bermula

Walaupun Android 14 menjanjikan banyak perubahan latar belakang tetapi tidak begitu banyak ciri baharu yang dihadapi pengguna, One UI Samsung menggunakan ketenangan relatif dalam kemas kini Google sejak Android 12 untuk melakukan sedikit kemas kini kosmetik di seluruh antara muka.

One UI 6 membawa sistem pengendalian Galaxy sedikit lebih jauh daripada zaman Samsung Experience/TouchWiz lama, meninggalkan fon lalai dan emoji yang digunakan sebelum One UI adalah sesuatu. Ia masih dapat dilihat sejauh mana pemilik Galaxy lama akan bertindak balas terhadap perubahan itu.

Sebaliknya, One UI 6 tidak membentangkan tahap perubahan pengalaman pengguna (UX) yang dibawa oleh iOS 17 Apple, yang membawa OS lebih dekat kepada pengguna dengan banyak tweak untuk menawarkan antara muka yang lebih diperibadikan, sesuatu yang telah dilindungi oleh saya. rakan sekerja Camila Rinaldi.

Samsung nampaknya mengikuti resipi yang sama, memberikan pengguna lebih banyak pilihan untuk menambah sentuhan peribadi, walaupun pada skala yang lebih kecil daripada MIUI, contohnya. Namun, One UI 6 sedang membentuk perubahan yang sangat dialu-alukan bagi mereka yang mempunyai peranti Galaxy.

Itu sahaja untuk pandangan pertama kami pada One UI 6 beta. Dalam minggu-minggu akan datang, jangkakan untuk melihat pelarasan selanjutnya apabila Samsung mengembangkan penyesuaiannya ke atas sistem pengendalian stok. Sementara itu, sila berkongsi pendapat anda tentang perubahan setakat ini.


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya