Samsung untuk mempercepatkan lagi keluaran Android 14 untuk Galaxy S23

108
Android 13
© NextPit

Samsung mengeluarkan Android 13 pertama kepada barisan Galaxy S22 pada bulan Oktober atau lebih dua bulan selepas kemas kini itu mencecah peranti Pixel Google. Firma Korea Selatan itu kini telah mengumumkan rancangannya untuk mengurangkan lagi masa penghantaran pada kemas kini utama seterusnya pada 2023, yang sepatutnya menjadi One UI 6 berdasarkan sistem pengendalian Android 14.

Selama bertahun-tahun, Samsung diketahui mempunyai rekod prestasi yang buruk dalam hal penghantaran perisian tegar untuk perkakasan Galaxynya. Syarikat itu telah jauh ketinggalan di belakang Google dan OEM Android yang lain. Baru-baru ini mereka mula menambah baik masa menunggu.

  • Baca juga: Ulasan Samsung One UI 5 – Cantik bagaikan pelangi!

Menerusi kenyataan akhbar rasmi, Samsung berkata ia berhasrat untuk mengeluarkan kemas kini Android tahun depan kepada pengguna Galaxy dengan lebih pantas. Dan selain daripada siri S perdana sentiasa mendapat dib pertama, mereka juga berjanji bahawa lebih banyak barisan seperti boleh lipat Galaxy akan melihat kemajuan dengan jadual keluaran perisian tahunannya.

Tidak berbaloi bahawa Samsung mengeluarkan Android 11 kepada Galaxy S20 pada Disember 2020. Sebaliknya, Galaxy S21 menerima kemas kini Android 12 sedikit lebih awal pada November 2021. Terutamanya, Samsung terus menjadikannya lebih baik untuk Galaxy S22 tahun ini melalui One UI 5 pada Android 13 yang dikeluarkan pada penghujung Oktober.

  • Samsung sudah pun mengemas kini peranti jarak pertengahannya kepada Android. Semak mereka semua di sini

Jika terdapat jaminan dengan kenyataan Samsung, ini bermakna kita mungkin melihat Android 14 tiba sebulan atau beberapa minggu lebih awal berbanding garis masa keluaran perisian semasa. Selain itu, ia juga bergantung pada seberapa awal Google akan membuat rasmi OS Android seterusnya, yang dijangkakan pada Mei 2023 semasa persidangan pembangun I/O tahunannya.

Melalui: GSMArena
Sumber:
Samsung