Samsung untuk Mengaktifkan Irama Jantung Tidak Teratur pada Galaxy Watch melalui Kemas Kini

52
Samsung mengaktifkan irama denyutan jantung yang tidak teratur jam tangan Galaxy
© NextPit

Samsung telah mengumumkan bahawa ia mengaktifkan pengesanan irama jantung yang tidak teratur pada Galaxy Watches selepas FDA meluluskan penggunaan ciri tersebut. Firma teknologi Korea Selatan itu berkata bahawa ciri itu akan tiba dahulu pada Galaxy Watch 6 sebelum ia akan tersedia untuk model Galaxy Watch yang lebih lama melalui kemas kini One UI 5 Watch akhir tahun ini.

Sama seperti jam tangan pintar Apple Watch dan Fitbit, irama jantung yang tidak teratur memantau fibrilasi atrium melalui aliran darah pada pergelangan tangan dan memberitahu pengguna sebaik sahaja tanda-tanda dikesan. Ini penting dalam mendiagnosis sama ada bilik jantung tertentu tidak dalam keadaan baik atau sama ada terdapat kemungkinan penyakit berkaitan jantung tersembunyi. Selepas itu, ia mungkin memerlukan rawatan yang diperlukan dan juga prosedur dalam beberapa kes.

  • Baca juga: Samsung sedang mengaktifkan sensor suhu pada Galaxy Watch 5 (Pro).

Bagi Samsung, syarikat itu berkata ciri itu mula diperkenalkan pertama kali pada Galaxy Watch 6 sebagai Pemberitahuan Irama Jantung Tidak Teratur (IHRN) terbina dalam apl Monitor Kesihatan. Ia menambah bahawa IHRN hanya akan didayakan pada jam tangan Galaxy sebelumnya melalui kemas kini One UI 5 Watch yang akan datang.

Samsung Galaxy Watch 4

Irama Jantung Tidak Teratur Samsung mungkin serasi dengan Galaxy Watch 4 (Klasik). / © NextPit

Samsung Galaxy Watch mana yang boleh mendapatkan ciri Pemantauan Denyut Jantung Tidak Teratur

Samsung dijangka akan memperkenalkan Galaxy Watch 6 dan Watch 6 Pro pada penghujung bulan Julai sementara belum ada jadual yang tepat mengenai bila perisian tegar itu akan menggunakan jam tangan pintar yang lebih lama. Pada masa yang sama, ia tidak memberikan model mana yang mendapat pemberitahuan degupan jantung yang tidak teratur. Tetapi berdasarkan senarai keserasian awal, barisan Galaxy Watch 5 (ulasan) dan Galaxy Watch 4 disokong oleh OS One UI 5 Watch.

Selain irama jantung yang tidak teratur, sistem pengendalian Galaxy Watch Samsung yang seterusnya dirancang untuk menambah baik penjejakan tidur dan memperkenalkan penyepaduan yang lebih mendalam bagi jam tangannya ke dalam ekosistem rumah pintar. Zon jantung diperibadikan dan laluan dikembangkan juga dijangka tiba.

Adakah anda fikir irama jantung yang tidak teratur ialah ciri yang anda lihat dalam membeli jam tangan pintar? Kongsi jawapan anda dalam komen.

Sumber:
Samsung