Satelit kecemasan terbukti sebagai ciri paling penting iPhone 14—Inilah sebabnya

64
Kesambungan Satelit Apple iPhone 14 melalui pelancaran ciri perkhidmatan SOS Emegency di negara yang tersedia
© Apple / Petikan Skrin: NextPit

Apple telah memulakan kemunculan SOS kecemasan melalui satelit dan pengesanan ranap dengan iPhone 14. Walaupun yang pertama hanya tersedia untuk pengguna AS bulan lepas, ia terbukti menjadi ciri paling penting untuk tiba pada iPhone. Insiden terbaharu yang berlaku di dua lokasi berasingan adalah contoh hebat bagaimana perkhidmatan iPhone baharu boleh menyelamatkan nyawa.

Awal bulan ini, seorang lelaki yang terkandas telah diselamatkan dari lokasi terpencil di Alaska menggunakan fungsi SOS kecemasan. Memandangkan tiada liputan selular di kawasan itu, dia dapat memberi amaran kepada responden kecemasan melalui sambungan satelit pada iPhone 14nya. Koordinat GPS juga dihantar kepada penyelamat untuk menentukan lokasinya.

  • Cara mengaktifkan satelit kecemasan iPhone 14: Panduan langkah demi langkah

Dan baru-baru ini, sebuah kenderaan yang membawa dua penumpang tergelincir dari lebuh raya dan jatuh 300 kaki ke bawah ke tepi gunung di California. Salah satu peranti iPhone 14 penumpang mengesan kemalangan itu dan mengaktifkan ciri Pengesanan Ranap. Begitu juga, kejadian berlaku di kawasan yang tiada liputan selular, justeru, perkhidmatan satelit digunakan untuk menghubungi pihak berkuasa.

Pencetus palsu pada Pengesanan Ranap iPhone

Tetapi selain daripada kes-kes menonjol perkhidmatan Apple yang berkesan ini, terdapat keadaan di mana ini mencipta pencetus palsu. Terutamanya, dilaporkan bahawa tunggangan rollercoaster dan sukan berkelajuan tinggi secara tidak sengaja boleh mencetuskan Pengesanan Ranap pada peranti Apple Watch dan iPhone 14 yang disokong. Apple telah menangani isu tersebut dengan mengeluarkan pembetulan perisian melalui iOS 16.2 untuk mengoptimumkan ciri tersebut.

Sebaliknya, Apple mengumumkan bahawa SOS kecemasan melalui satelit kini tersedia untuk pengguna di Jerman, Perancis, Ireland dan UK. Seperti di AS, ciri ini akan menjadi percuma selama dua tahun terus daripada mengaktifkan mana-mana model iPhone 14 atau iPhone 14 Pro.

Dengan Samsung merancang untuk memperkenalkan keupayaan berasaskan satelit yang serupa pada Galaxy S23, adakah anda fikir ia akan cekap seperti pada iPhone? Beritahu kami jawapan anda di bahagian komen.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Twitter, AlaskaGov