Satelit SOS kecemasan iPhone 14 mendarat di UK, Jerman, Perancis dan Ireland

70
Satelit SOS
© Boris Rabtsevich, Foto Phonlamai, Foto Phonlamai / Shutterstock.com, Montaj: NextPit

Selepas dilancarkan pertama kali di AS dan Kanada pada bulan November, Apple telah mengumumkan bahawa SOS kecemasan melalui satelit kini tersedia untuk lebih banyak negara. Pengguna di UK, Ireland, Jerman dan Perancis boleh memanfaatkan alat penyelamat nyawa. Ia akan percuma untuk dua tahun pertama untuk mana-mana model iPhone 14 atau iPhone 14 Pro.

SOS kecemasan melalui sambungan satelit telah diperkenalkan dengan iPhone 14. Ia adalah fungsi penting yang bergantung pada sambungan satelit untuk menghubungi pihak penyelamat apabila kedua-dua selular dan Wi-Fi tiada liputan. Sama seperti komunikator satelit Garmin, perkhidmatan ini membolehkan anda menghantar atau menerima mesej serta berkongsi lokasi anda dengan keluarga dan rakan.

  • Jangan terlepas: Cara menguji dan menggunakan satelit SOS kecemasan pada iPhone 14

Selain prasyarat perkakasan, negara anda perlu disokong sebelum anda boleh menggunakan SOS kecemasan. Pada masa yang sama, anda tidak boleh menggunakan ciri ini secara paksa jika terdapat Wi-Fi atau isyarat selular yang tersedia. Walau bagaimanapun, Apple membenarkan anda menguji SOS kecemasan melalui satelit pada iPhone anda untuk membiasakan diri.

Apple mengatakan bahawa semua model iPhone 14 akan mendapat dua tahun perkhidmatan satelit percuma terus dari pengaktifan. Firma Cupertino tidak membentangkan sebarang rancangan masa depan seperti berapa kos untuk pengguna selepas tempoh tersebut. Ia juga tidak jelas bila ia akan berkembang ke negara lain.

Sebaliknya, Samsung dijangka akan membangunkan ciri berasaskan satelitnya sendiri juga. Galaxy S23 (Ultra) yang dijadualkan diperkenalkan pada Februari 2023 boleh menjadi telefon bimbit pertama yang menyokong perkhidmatan tersebut. Pada nota ini, adakah anda fikir ia akan menjadi alasan yang mencukupi untuk beralih kepada perdana Galaxy?

Sumber:
Apple UK