Satu ciri UI 5.1 yang didedahkan dengan Galaxy S23—Bilakah anda boleh mengemas kini?

91
Kertas Dinding UI 5 NextPit One
© NextPit

Samsung bukan sahaja memperkenalkan Galaxy S23 pada 1 Februari tetapi ia juga akan memperkenalkan ciri perisian baharu melalui One UI 5.1 dan akan dilancarkan kepada model Samsung Galaxy yang serasi kemudian. Menariknya, perubahan ini kini didedahkan.

Berdasarkan log perubahan yang diterbitkan oleh WinFuture, perisian tegar yang akan datang termasuk ciri baharu kecil hingga utama. Seperti biasa, tidak semua item ini yang dijadualkan untuk trio Galaxy S23 akhirnya akan mengenai peranti lain seperti Fast Pair yang mungkin memerlukan komponen perkakasan tertentu.

  • Semua ciri penting One UI 5.0 disemak

Galeri, kamera dan penyesuaian yang dipertingkatkan dalam One UI 5.1

Beberapa perubahan ditemui dalam bahagian multimedia dan sambungan. Sebagai contoh, apl kamera lalai mendapat kawalan rona apabila mengambil swafoto dan akses lebih mudah kepada Pakar RAW dalam menu lanjutan. Samsung menambah sehingga tiga muka sokongan dalam Emoji AR Camera juga.

Dalam apl galeri, pengguna boleh menyusun tangkapan skrin dan fail rakaman skrin di lokasi atau album pilihan. Terdapat juga peningkatan dalam carian dan pengendalian imej dalam apl. Sama seperti Google Photos, Album Keluarga Dikongsi akan memberi ahli lain akses kepada foto keluarga di satu tempat malah mendapat storan awan sehingga 5GB untuk setiap pengguna.

Dengan One UI 5.1, widget bateri baharu akan menunjukkan status bateri jam tangan Galaxy yang disambungkan dan fon kepala Buds terus pada skrin utama. Pada masa yang sama, widget cuaca dikatakan lebih intuitif manakala pemperibadian kertas dinding kini boleh dijadualkan bergantung pada mod aktiviti semasa anda.

Kawalan dikembangkan dalam One UI 5.1

Berkenaan dengan bahagian penyambungan, Samsung Notes mencerminkan apl Borang Percuma kolaboratif Apple yang diperkenalkan kepada iOS 16. Kini berbilang orang boleh melihat perubahan masa nyata yang berlaku dalam nota. Selain itu, kalendar kongsi disokong pada bahagian atas nota dan album foto.

Jika anda menggunakan Buku Galaxy yang serasi, anda boleh menggunakan tetikus atau pad jejak komputer riba anda untuk mengawal telefon pintar Galaxy yang terhad kepada tablet Galaxy sebelum ini. Ini menjadikan perkongsian teks dan fail antara komputer riba dan telefon Samsung lebih mudah. Tambahan pula, penyemak imbas Internet Samsung akan membolehkan pengguna meneruskan menyemak imbas dari telefon ke Galaxy Book.

Buat pertama kalinya, menukar output pembesar suara Wi-Fi apabila menstrim kandungan melalui Spotify atau Chromecast ditambahkan pada bar alat akses pantas. Kaedah ini hanya tersedia daripada kawalan apl muzik sebelum ini.

Telefon Galaxy manakah yang serasi dengan kemas kini Samsung One UI 5.1?

Samsung belum mengumumkan tarikh tertentu apabila ia akan melancarkan kemas kini perisian One UI 5.1 kepada peranti yang serasi. Kita mungkin mendengar lebih banyak butiran sebaik sahaja ia melancarkan secara rasmi Galaxy S23/Plus dan Galaxy S23 Ultra (harga) pada hari Rabu semasa acara Unpacked di San Francisco. Secara peribadi juga akan distrim melalui saluran Samsung.

Sementara itu, anda boleh menyemak penjejak Android 13 kami untuk mengetahui telefon pintar Samsung yang mendapat kemas kini One UI 5.1.

Sumber:
WinFuture