Sediakan dompet anda: iPhone Ultra boleh dilancarkan di atas Pro Max Apple pada tahun 2024

85
Model Pro Spesifikasi Harga Ultra Apple iPhone 15
© NextPit

Apple kini mempertimbangkan untuk menambah varian Ultra pada barisan iPhone menurut pembocor yang prolifik. Ini bertentangan dengan laporan sebelum ini bahawa Pro Max boleh digantikan oleh model Ultra mewah dan lebih mahal. Walau bagaimanapun, peranti itu hanya dijangka akan dilancarkan pada 2024 atau tepat pada masanya untuk iPhone 16.

Mark Gurman dari Bloomberg kini menarik balik ramalannya sebelum ini tentang Apple menamakan semula Pro Max kepada Ultra. Dalam keluaran surat berita terbarunya, wartawan itu mendakwa terdapat perbualan dalaman dalam syarikat memperkenalkan model yang lebih premium iaitu Ultra, menambah pilihan kelima pada barisannya.

  • Cara mudah berkongsi kata laluan Wi-Fi pada Android dan iPhone

Harga Apple iPhone 16 Ultra, tarikh keluaran dan spesifikasi

Jika ini menjadi kenyataan, iPhone Ultra akan menjadi iPhone paling mahal Apple. Sebagai perbandingan, iPhone 14 Pro Max bermula pada $1099 manakala konfigurasi tertinggi berada pada $1599. Walau bagaimanapun, telefon utama telah menjadi lebih mahal di kawasan lain seperti Eropah. Begitu juga, ini akan meletakkan iPhone Ultra dalam kategori harga baru yang belum dipetakan untuk firma Cupertino.

Pembocor itu menambah bahawa iPhone Ultra yang akan datang boleh dilancarkan pada 2024, yang berada dalam tempoh masa yang sama seperti iPhone 16. Dengan nota sedemikian, kita mungkin hanya melihat iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max sebagai tawaran mewah Apple pada teratas iPhone 15 (Plus) vanila tahun ini.

iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro (Max) menggunakan butang fizikal, tetapi Apple boleh mengabaikannya demi mengekalkan keadaan pepejal pada 2023. / © NextPit

Belum ada sebarang bukti kukuh mengenai ciri dan spesifikasi iPhone Ultra lagi. Tetapi Gurman membuat spekulasi tentang pemproses yang lebih pantas, persediaan kamera yang lebih baik dan paparan LED mikro pada Pro. Walaupun nampaknya idea yang tidak masuk akal, reka bentuk tanpa butang juga mungkin dalam perancangan Apple untuk model ini.

Menariknya, sukar untuk membayangkan bagaimana penambahan model iPhone kelima akan mencerminkan strategi Apple. Adakah syarikat itu akan mula memasarkan iPhone standard sebagai peranti pertengahan baharu? Dan berapa banyak yang anda sanggup bayar untuk Ultra? Beritahu kami.

Sumber:
Bloomberg