Sejarah Misai Merah Jambu Lyft

45

Adakah anda masih ingat misai merah jambu ikonik yang dipaparkan pada setiap bahagian hadapan kereta Lyft? Ia adalah simbol perkhidmatan perkongsian tunggangan yang boleh dikenali serta-merta. Tetapi anda mesti tertanya-tanya mengapa misai dan mengapa warna merah jambu.

Sejarah Misai Merah Jambu Lyft

Lyft telah pergi jauh sejak membuang misai merah jambunya. Mari kita ketahui dari mana asalnya dan sebab mereka memutuskan untuk pergi “bercukur bersih”.

Kenapa Misai Merah Jambu?

John Zimmer, pengasas bersama Lyft, berkata, “Kami pada asalnya terfikir untuk melakukan ini hanya untuk wanita, sebagai jenis perkhidmatan keselamatan dan pelanggan yang sangat khusus. Ia sebahagiannya kerana itu.” Dan mengenai warna merah jambu, Zimmer memilih warna ini sebagai panggilan balik kepada pin Peta Google yang berwarna merah dan hijau. Lyft memutuskan untuk menggunakan kombo warna merah jambu dan hijau yang lebih mesra.

Misai merah jambu berbulu telah dicipta oleh Ethan Eyler dua tahun sebelum kewujudan Lyft. Pada mulanya, hanya Eyler yang memandu di San Francisco dengan misai di keretanya, tetapi selepas Khloe Kardashian menulis tweet, misai merah jambu itu mendapat sambutan hangat. John Zimmer kemudian berhubung dengan Eyler dan memesan 20 misai, pada asalnya sebagai hadiah gag untuk pelaburnya. Tetapi apabila Lyft muncul dalam gambar, Zimmer meletakkan stache merah jambu pada setiap bahagian hadapan kereta. Selepas itu, Eyler menjadi pengurus jenama Lyft.

Misai merah jambu, yang mentakrifkan imej Lyft sejak 2012, telah digantikan pada 2016 dengan alat LED berkebolehan Bluetooth yang terang dan berwarna-warni yang dipanggil Amp. Sekarang mari kita terokai Amp, faedahnya untuk pemandu dan penunggang, serta ciri hebatnya.

Apakah itu Lyft Amp?

Lyft memutuskan untuk menghentikan misai merah jambunya untuk menarik khalayak yang lebih luas dan meningkatkan identiti jenamanya. Lyft Amp ialah lampu LED yang dipasang oleh pemandu Lyft pada papan pemuka hadapan kenderaan mereka. Ia sama seperti tanda Lyft yang mungkin anda lihat di belakang banyak kenderaan, tetapi ia lebih besar dan kurang bijak.

Tanda berjenama berwarna-warni itu disambut mesra oleh penumpang Lyft dan menambah baik imej Lyft sambil memberikan Lyft tarikan yang lebih moden kepada pelanggan semasa dan baharu.

Lyft Amp ialah alat pemasaran yang hebat yang membantu Lyft menonjol daripada pesaing perkongsian tunggangan seperti Uber, Alto, Grab, Wingz, dll. Selain membantu pelanggan mengenal pasti kereta Lyft, Amp juga merupakan alat komunikasi yang luar biasa yang memudahkannya untuk pemandu rideshare dan pelanggan mencari antara satu sama lain. Penumpang Lyft boleh mengenal pasti Lyft mereka dari jauh, menjadikan mereka berasa lebih selamat apabila masuk dan keluar dari kenderaan Lyft.

Bagaimanakah Lyft Amp Berfungsi?

Lyft Amp melekat secara magnetik pada papan pemuka pemandu. Tujuan utamanya adalah untuk mengelakkan percampuran kereta yang menjengkelkan dengan pelanggan. Aplikasi Lyft mencipta talian komunikasi yang hebat antara penumpang dan pemandu melalui Bluetooth. Apabila penumpang mencari kereta Lyft khusus mereka, Amp akan menunjukkan warna tertentu yang membantu penumpang mengenal pasti kenderaan yang betul.

Di samping itu, penumpang boleh mengetik butang dalam aplikasi, yang akan menunjukkan warna yang sama pada telefon pintar mereka dengan Amp kereta Lyft mereka, menjadikannya lebih mudah untuk pemandu Lyft mencari penumpang. Semua orang diselaraskan warna, dengan itu menghapuskan kekeliruan. Lyft Amp mempunyai dua paparan: skrin 120 LED di bahagian belakang menghadap penumpang dan pemandu, dan skrin 20 4LED dengan logo Lyft diletakkan di hadapan kenderaan menghadap ke luar cermin depan.

Amp mempunyai banyak lampu LED yang memaparkan logo Lyft pada sisi peranti yang menghadap jalan. Di bahagian belakang Amp, yang menghadap ke dalam, lampu LED akan memaparkan mesej daripada penumpang kepada pemandu Lyft.

Lyft Amp tidak tersedia untuk semua pemandu Lyft, walaupun; ia hanya dikhaskan untuk pemandu yang layak dan telah mencapai status Ganjaran Platinum atau Gold Accelerate.

Bagaimanakah Pemacu Lyft Mendapat Amp?

Agar pemandu Lyft layak, mereka mesti berada di bandar di mana Amp tersedia dan mempunyai alamat penghantaran yang dikemas kini. Untuk pemandu Lyft mencapai status Emas, mereka perlu memberikan sekurang-kurangnya 175 hingga 250 tunggangan dalam tiga bulan. Dan untuk mencapai status Platinum mereka perlu memberikan sekurang-kurangnya 400 hingga 600 tunggangan dalam tiga bulan. Pemandu yang masih belum mencapai status ini hanya boleh menggunakan lambang pelekat Lyft.

Setelah pemandu Lyft mencapai status Platinum atau Emas, Lyft menghantar jemputan kepada mereka dengan langkah-langkah bagaimana mereka boleh mendapatkan Amp mereka. Apabila pemandu Lyft menerima jemputan, mereka boleh mengesahkan alamat penghantaran mereka dalam apl Pemandu Lyft, dan Amp biasanya tiba dalam masa dua hingga tiga minggu. Jika pemandu percaya bahawa mereka kini layak untuk mendapat Amp tetapi mereka tidak mendengar daripada Lyft, mereka boleh menghubungi sokongan Lyft melalui apl Lyft Driver.

Memasang Lyft Amp

Amp dipasang pada tapak magnet yang diletakkan pada papan pemuka pemandu Lyft. Kawasan papan pemuka hendaklah rata dan bersih sebelum sebarang pelekat digunakan. Pelekat yang digunakan direka untuk tidak merosakkan papan pemuka kereta. Adalah penting untuk memastikan bahawa peletakan Amp tidak menghalang pandangan jalan. Begini cara memasang Amp.

 1. Bersihkan tempat yang anda ingin letakkan Lyft Amp anda dengan alkohol gosok.
 2. Tunggu sehingga kering sepenuhnya.
 3. Tanggalkan pelekat dari pangkal Amp.
 4. Letakkan tapak Amp memastikan logo Lyft menghadap ke hadapan cermin depan.
 5. Tekan ke bawah dengan kuat selama 30 saat.
 6. Letakkan Amp pada tapak magnet.
 7. Menggunakan kabel USB yang disediakan, pasangkan Amp.

Memadankan Amp

Apabila pemandu Lyft menerima Amp mereka, mereka boleh memasangkannya dengan apl Pemandu Lyft mereka. Apabila apl telah dipasangkan, ia akan bertukar warna apabila pemandu berada dekat dengan penunggang dan memberitahu penunggang warna “beacon”. Berikut ialah langkah untuk memasangkan Amp anda dengan apl Pemacu Lyft.

 1. Lancarkan aplikasi Lyft Driver.
 2. Ketik pada gambar anda di bahagian atas sebelah kiri untuk menu tetapan.
 3. Hidupkan Amp dalam kenderaan anda.
 4. Dalam apl, pilih “Amp” daripada menu.
 5. Pilih “Gandingkan Amp saya.”

Pastikan Bluetooth diaktifkan pada telefon anda. Jika anda tidak boleh memasangkan peranti, hubungi bantuan Lyft melalui apl Pemandu.

Ciri Amp Lyft

Mari selami lebih mendalam tentang pelbagai ciri Lyft Amp.

Memaklumkan Permintaan Tunggangan Baharu

Lyft’s Amp memberitahu pemandunya tentang permintaan perjalanan baharu. Walaupun ia tidak memberikan pemberitahuan untuk tunggangan kongsi Lyft, ia menghantar pemberitahuan untuk semua perjalanan Lyft yang lain.

Penyuluh

Semasa Pemandu Lyft sedang dalam perjalanan untuk mengambil penumpang, telefon pintar penumpang memaparkan warna tanda LED Lyft pemandu. Ini menjadikan proses pengambilan lebih lancar dan pantas untuk pemandu dan penumpang.

Selamat datang

Sebaik sahaja pemandu Lyft mempunyai penumpang, Amp di belakang kenderaan akan menyambut penumpang dengan nama. Amps juga boleh memaparkan mesej khusus untuk majlis dan cuti yang berbeza.

Kongsi Lyft Rides

Apabila pemandu Lyft menjalankan perjalanan bersama, Amp memaparkan nama setiap penumpang semasa penumpang diturunkan atau diambil.

Pengecasan Amp

Lyft Amp dilengkapi dengan kabel pengecas USB yang boleh digunakan oleh pemandu untuk mengecas Amp mereka di rumah atau dari dalam kenderaan mereka semasa ia masih berada di papan pemuka. Untuk mengecas Amp, hanya keluarkan ia dari tapak magnet. Bateri Amp bertahan sehingga lapan jam.

Cara Lebih Mudah untuk Menghilangkan

Sama klasiknya dengan misai merah jambu Lyft, pengecam baharu mereka, Lyft Amp, pastinya “memperkuat” permainan jenamanya. Dan ia menambahkan elemen unik dan aneh yang menjadikan kenderaan Lyft menonjol daripada pesaing mereka. Tiada yang lebih menarik daripada penunggang melihat nama atau warna kegemaran mereka berkelip-kelip apabila Lyft mereka menghampiri. Amp juga membuatkan penunggang berasa selamat, menjimatkan masa dengan membuat kereta Lyft kelihatan dan mengelakkan kekeliruan.

Dan jika anda tertanya-tanya dari mana nama “Amp” berasal, Lyft menyatakan ia digunakan kerana perkhidmatan “Meningkatkan pengalaman perjalanan anda dan memberi tenaga kepada komuniti Lyft.”

Adakah anda merindui misai merah jambu Lyft? Adakah anda suka fungsi Amp Lyft? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.