Sejauh manakah Apple AirTags selamat? Segala-galanya tentang penjejakan, penggodaman & pancingan data

59
NextPit Apple AirTag 9
© NextPit

Tidak lama selepas keghairahan awal yang menyelubungi Apple AirTags, laporan tentang serangan penggodaman, pancingan data dan tindakan tidak menyenangkan lain diikuti. Ini adalah semulajadi, dan persoalan yang jelas timbul: bolehkah orang dijejaki melalui pengesan mini ini? NextPit memutuskan untuk menjawab semua kebimbangan keselamatan penting yang mengelilingi penjejak Apple.

Dalam artikel kami tentang AirTags Apple, satu soalan terus muncul: Tidakkah seseorang boleh menanam penjejak kecil ini pada saya dan menggunakannya untuk menjejaki saya? Ini adalah soalan yang adil, kerana anda berbuat demikian untuk menjejaki lokasi item yang hilang dalam jarak beberapa kaki melalui “Di mana?” rangkaian.

Di samping kebimbangan sedemikian, sumber berita lain juga melaporkan tentang serangan penggodaman, pancingan data dan kod NFC yang retak sejurus selepas keluaran AirTags. Oleh itu, kami ingin menangani kebimbangan ini untuk memberikan anda ketenangan fikiran selepas membeli Apple AirTags. Tetapi mari kita mulakan dengan soalan yang paling jelas.

Bolehkah anda menjejaki orang dengan AirTags?

AirTags adalah kira-kira saiz syiling setengah dolar. Akibatnya, ramai di antara anda telah menyatakan kebimbangan bahawa orang mungkin hanya melemparkan penjejak ini ke dalam beg galas anda tanpa pengetahuan anda. Menggunakan “Di mana ia?” rangkaian dan peranti Apple lain yang tidak terkira banyaknya yang terletak di seluruh dunia, anda dan penjejak anda secara teorinya boleh dikesan ke dalam beberapa meter.

Seperti yang didedahkan oleh Apple kepada YouTuber Rene Ritchie, terdapat dua langkah pencegahan asas terhadap perkara ini. Yang pertama berkuat kuasa jika anda sendiri adalah pengguna iPhone. Jika AirTag berada dalam lingkungan iPhone yang tidak dipautkan terus kepadanya, anda akan menerima pemberitahuan. Anda kemudian boleh membuat bip AirTag yang ditanam secara halus dan hanya keluarkan bateri.

Jika anda menggunakan telefon pintar Android sebaliknya, anda tidak akan dapat melihat pemberitahuan ini. Di sinilah keselamatan gagal-selamat kedua bermula. Jika AirTag berada di luar julat peranti yang dipasangkan selama tiga hari, isyarat amaran akan berbunyi. Menggunakan fungsi NFC pada telefon pintar anda, anda juga boleh menyemak akaun mana penjejak disambungkan.

  • Adakah AirTags berbaloi untuk digunakan dengan iPhone yang lebih lama?

Oleh itu, adalah bodoh untuk menjejaki seseorang menggunakan AirTag. Ini kerana polis mempunyai masa yang agak mudah untuk menjejaki anda bagi jenayah sedemikian kerana maklumat NFC yang disimpan.

Mengintai pengguna Android secara teorinya mungkin

Walaupun ia adalah perkara yang agak bodoh untuk dilakukan, Majalah Melengkung membayangkan satu lagi senario menarik: Jika seseorang membalut AirTag dalam beberapa lapisan fabrik atau meletakkannya dalam bekas yang agak kalis bunyi, mungkin agak mudah untuk terlepas bunyi amaran. Prosedur ini boleh dikesan kepada a Washington Post wartawan yang menguji penjejak dengan cara ini.

Pertama sekali, beliau menyebut bahawa tempoh lama AirTags kekal senyap adalah kritikal – ingat tetingkap tiga hari? Selepas itu, katanya, AirTags akan menjadi agak senyap pada volum 60 desibel, dan bip amaran hanya akan berbunyi selama 15 saat setiap beberapa jam. Walaupun kebimbangan keselamatan sedemikian wajar, saya tertanya-tanya mengapa AirTag bagi semua perkara boleh disalahgunakan dengan cara sedemikian.

NextPit Apple AirTag 13

iPhone anda menunjukkan lokasi AirTags. Malangnya, ini tidak berlaku pada Android / © NextPit

Beberapa tahun yang lalu, saya menulis satu siri artikel tentang penjejakan telefon pintar. Dengan apl yang betul dan pembekal berbayar, anda juga boleh mengakses modul GPS telefon pintar, kamera video atau mikrofon. Pendek kata, jika anda mahu menjejaki orang lain secara sewenang-wenangnya semasa melakukan jenayah, menjejak telefon adalah jauh lebih mudah.

Adakah AirTags Apple benar-benar telah digodam?

Tetapi bagaimana jika seseorang hanya boleh menukar maklumat NFC dan juga melumpuhkan mekanisme keselamatan terbina dalam? Itu adalah soalan yang sah sejak AirTag pertama digodam. Jawapan ringkas: ya. Seorang penggemar berjaya mendapatkan akses kepada mikropengawal penjejak.

Untuk melakukan ini, dia membuka AirTag dan menukar URL yang disimpan yang alat itu hantar apabila membaca cip NFC. Ini penting kerana tapak web pancingan data atau halaman Apple palsu juga boleh disimpan di sini. Senario yang boleh difikirkan terlalu rumit untuk menjadikan usaha penggodaman itu berbaloi.

  • Membeli AirTag? Harga dan aksesori sepintas lalu

Untuk menggodam AirTags anda, penyerang perlu mencurinya, mengasingkannya, memateri kabel yang berkaitan, menggodam perisian dan memasangnya semula. Jika seseorang ingin memikat anda ke tapak pancingan data melalui AirTag, mereka perlu berharap bahawa seseorang akan menemui penjejak yang hilang dan kemudian mengimbasnya.

Walaupun senario yang terakhir sudah pasti mungkin, ia nampaknya tidak begitu berbaloi untuk dilakukan. Terutama apabila ia berkaitan dengan pancingan data, e-mel atau SMS jauh lebih menguntungkan sebagai tarikan daripada mengedarkan AirTag berbayar.

Seperti yang disebutkan oleh editor laman web Jerman Computerbild, Apple juga sedang mengusahakan kemas kini untuk menutup celah keselamatan. Seorang penggemar biasanya membuka dan menggodam peranti baharu untuk mendapatkan kemasyhuran 15 minit mereka. Pada masa yang sama, sudah tentu, ia bagus untuk menunjukkan kepada Apple bahawa peranti mereka yang sepatutnya selamat tidak 100% selamat.

Bolehkah seseorang mencuri AirTag saya dan menyambungkannya ke iPhone mereka?

Jika anda kehilangan AirTag atau rantai kunci anda ditemui tanpa penjejak, itu, sudah tentu, satu tragedi! Tetapi meleret salah satu penjejak item Apple bukanlah bertujuan. Kerana apabila anda mula-mula menyediakannya, nombor siri yang dicetak pada kes itu, antara lain, dipautkan ke Apple ID anda.

NextPit Apple AirTag 1

AirTag Apple memerlukan aksesori untuk dimuatkan pada rantai kunci. / © NextPit

Dengan memasangkannya ke akaun anda, AirTag tidak boleh disambungkan dengan mudah ke iPhone lain, jadi mencuri aksesori $29 tidaklah berbaloi. Memandangkan maklumat akaun anda juga disimpan dalam teg NFC itu sendiri, ia juga agak mudah untuk menjejaki pemilik asal. Tidak banyak yang perlu dibimbangkan tentang kecurian di sini.

AirTags bahaya untuk kanak-kanak?

Tidak lupa aspek keselamatan, berikut adalah kisah menarik dari Australia. Menurut Gizmodo, rangkaian runcit Australia telah mengeluarkan AirTags dari rak runcit mereka kerana bateri sel terlalu mudah untuk ditanggalkan. Mekanisme berputar didapati terlalu tidak selamat dan kanak-kanak boleh menelan bateri sel di dalamnya.

Di AS dan Eropah, penguji nampaknya tidak bimbang tentang perkara ini, tetapi sudah tentu anda tidak sepatutnya memberikan anak anda AirTag sebagai mainan, kerana ia cukup kecil untuk ditelan. Selain itu, untuk mengesan kedudukan alat dalam badannya sendiri selepas menelan AirTag dan mencarinya dengan cip U1 bukanlah sesuatu yang saya cadangkan.

Apakah pendapat anda tentang kebimbangan keselamatan AirTags? Adakah anda membawa peranti pengesan ini dengan hati nurani yang bersih atau adakah anda takut dikesan? Beritahu kami dalam ulasan!