Semua Bos dalam Super Mario Bros. Wonder

17

Bos adalah salah satu tunjang utama mana-mana permainan Super Mario, terutamanya Bowser. Sememangnya, Super Mario Bros. Wonder tidak terkecuali. Seperti banyak tajuk dalam siri ini, anda akan melihat beberapa wajah yang dikenali dan beberapa tambahan baharu.

Semua Bos dalam Super Mario Bros. Wonder

Mari kita lihat dengan lebih dekat keburukan besar ini dan bagaimana untuk mengalahkannya.

Senarai Bos

Bos Super Mario adalah ikonik atas sebab tertentu. Mereka unik, direka bentuk secara kreatif dan cukup mencabar untuk menggegarkan keadaan, tetapi tidak pernah terlalu banyak. Bos Super Mario Bros. Wonder tidak akan mengambil masa yang lama untuk anda kalahkan, tetapi mereka pastinya akan mengubah cara anda melalui pentas. Memandangkan sudah menjadi tradisi, Super Mario Bros Wonder membawakan gabungan bos klasik dan baharu ke meja. Inilah siapa yang akan anda lawan.

Keluarga Bowser

Bowser, Raja Koopas, telah kembali dan berapi-api seperti biasa. Dalam “Super Mario Bros Wonder,” pertarungan klasik mendapat kelainan.

Bowser tidak bersendirian kali ini. Terdapat empat varian Bowser yang akan anda temui sepanjang permainan:

  • Bowser Jr. – Anak lelaki Bowser yang suka bermain muncul empat kali sepanjang permainan. Setiap pertemuan memainkan sedikit berbeza, membolehkan anda bereksperimen dengan mekanik pentas.

  • Robot Bowser – Yang ini ialah versi robot gergasi Bowser yang tidak bergerak yang anda temui semasa segmen Flupp-Puff Peaks Flying Battle Ship. Pertempuran ini lebih kepada menggerakkan persekitaran dan mengatasi raksasa mekanikal.

  • Patung Golden Bowser – Musuh ini adalah patung emas besar yang mengintai di Rahsia Rumah Agam Shova. Pertemuan ini memerlukan pemikiran yang cepat dan ketangkasan untuk mengelakkan diri daripada dihancurkan, jadi teruskan hidup jika anda boleh.

  • Castle Bowser – Bos terakhir Super Mario Bros Wonder ialah Castle Bowser – Bowser lama anda yang bagus, tetapi lebih berkuasa. Perlawanan muktamad ini menguji semua kemahiran dan strategi yang anda peroleh semasa bermain permainan.

Mario Kosmik

Musuh seterusnya yang akan anda hadapi ialah Cosmic Mario. Mungkin bukan nama yang anda jangkakan, tetapi dia kembali dari Super Mario Galaxy. Sama seperti di Galaxy, dia muncul pada permulaan tahap dan terapung untuk mendapatkan anda. Dia bergerak sepantas Mario, mencerminkan pergerakan anda dengan sedikit kelewatan.

Melompat Smackerel

Leaping Smackerel ialah wajah baharu dalam alam semesta Mario, bukan alternatif kepada watak sedia ada. Bos ini tinggal di Petal Isles dan mempunyai gigitan besar. Ikan gergasi menggigit di sekeliling pentas dan boleh menangkap anda pada bila-bila masa, dibantu oleh saiznya yang besar. Ia boleh masuk ke dalam rupa bumi dan keluar dari mana-mana sahaja. Sentiasa berwaspada dan bersedia untuk bergerak dengan segera.

Raja Boo

Inilah seorang lagi raja klasik – King Boo. Hantu aneh itu kembali ke tempat kejadian dengan bakat menyeramkannya yang biasa. Apabila anda berada di alam menyeramkannya—Agam Suis Lampu—anda perlu menggunakan persekitaran untuk kelebihan anda apabila lampu dihidupkan dan dimatikan selaras dengan muzik.

Pancang Batu

Stone Spike akan berdiri megah di latar belakang dan menembak batu-batu api dengan cara anda untuk menjatuhkan anda. Mengelak batu terbang adalah bahagian teras pertempuran ini, dan ia menjadi lebih besar apabila ia berlangsung. Anda akan bertemu dengannya semasa anda menunggang gelombang tiub magma, yang bermaksud bahawa rentetan bola api di sekeliling anda tidak akan memihak kepada anda.

Bagaimana untuk Mengalahkan Super Mario Bros. Wonder Bosses

Sebagai musuh maju, setiap bos dalam Super Mario Bros Wonder perlu ditangani secara berbeza untuk mengalahkan. Berikut ialah panduan strategi pantas:

Bowser Jr.

Ini adalah musuh yang paling anda akan hadapi, empat kali keseluruhannya. Untuk mengalahkan Bowser Jr., perhatikan elemen setiap peringkat. Gunakan persekitaran untuk kelebihan anda – melompat di atas platform, mengelak halangan dan menyerang apabila dia terdedah. Cuba gunakan lencana yang meningkatkan pergerakan anda, seperti Lompat Tinggi Terapung atau Lompat Putaran Lompat. Mereka akan memudahkan untuk mengelak serangannya dan mendapat pukulan yang baik. Setiap peringkat adalah berbeza, jadi pilih lencana yang sesuai dengan rupa bumi.

Robot Bowser

Untuk Robot Bowser, fokus pada mengelakkan bahaya dan cari petunjuk alam sekitar untuk mengakali gergasi mekanikal ini. Terus bersabar dan memerhati.

Patung Golden Bowser

Teruskan bergerak, perhatikan corak dalam pergerakannya dan gunakan reka letak rumah agam untuk kelebihan anda. Sentiasa berwaspada dan bersedia untuk mengelak dengan segera.

Istana Bowser

Menghadapi Castle Bowser adalah ujian muktamad. Gabungkan semua yang anda pelajari – masa, mengelak, serangan strategik. Pertempuran terakhir ini melalui pelbagai negeri. Pada awalnya, lantai bergerak mengikut irama muzik. Apabila anda mendengar “Hei!” atau lihat anak panah di atas lantai penuh, itulah petunjuk anda untuk melompat. Anda perlu menekan suis di dagunya enam kali, dengan dua pukulan dalam setiap fasa. Apabila pertempuran berlangsung, Bowser menjadi lebih kuat, dan lebih banyak musuh muncul di atas pentas. Perhatikan suis pada kepala Bowser selepas setiap fasa.

Mario Kosmik

Cosmic Mario ialah pengejar tanpa henti yang meniru pergerakan anda, jadi kekal selangkah di hadapan. Anda memimpin, dan dia mengikuti. Pergerakan pantas, tangkas dan sedikit pandangan jauh akan membantu anda mengatasi musuh berbintang ini. Anda perlu berhati-hati apabila berundur dan elakkan berada di satu tempat terlalu lama.

Melompat Smackerel

Bos ini boleh membuat anda tidak berjaga-jaga dengan lompatan dan penyelaman secara tiba-tiba. Caranya adalah untuk terus bergerak, perhatikan coraknya, dan jauhi gigi yang tajam. Apabila Smackerel hendak menerkam dari rupa bumi, anda akan melihat timbunan kotoran menggelegak, bermakna sudah tiba masanya untuk mengelak ke tepi.

Raja Boo

Pertempuran Raja Boo adalah mengejar berirama. Lampu dihidupkan dan dimatikan dengan irama muzik, dan dia tidak suka cahaya di wajahnya. Ikut corak, dan anda akan dapat mengatasinya.

Pancang Batu

Pertempuran Stone Spike menguji ketahanan dan keupayaan mengelak anda. Batu apinya semakin besar apabila pertarungan berlangsung. Tetapi ia adalah perlumbaan dengan masa, dan jika anda bertahan tanpa menerima kerosakan, anda akan menang.

Penjahat Besar Mario

Super Mario Bros. Wonder menggabungkan yang lama dan baharu dengan cara yang dirasakan betul-betul sesuai. Walaupun bos ini jauh dari yang paling mencabar, walaupun untuk permainan Super Mario, masing-masing mempunyai mekanik dan ciri unik yang membezakan mereka dan menjadikan peringkat mereka berasa lebih tinggi.

Sudahkah anda mengambil alih bos dalam Super Mario Bros. Wonder sudah? Bos mana yang anda rasa paling menghiburkan atau mungkin menjengkelkan? Beritahu kami lebih lanjut dalam ulasan di bawah.