Semua Sahabat di Baldur’s Gate 3

45

Permainan main peranan (RPG) menggunakan rakan untuk menggalakkan pemain mewujudkan keterikatan emosi dengan watak lain dalam permainan. “Baldur’s Gate 3” (BG3) tidak terkecuali. Daripada hubungan intim kepada persahabatan biasa, pemain boleh membentuk ikatan yang luar biasa dengan orang yang berfikiran sama. Tahap kelas dan kemahiran sahabat ini juga menentukan cara anda berdua bergaul. Kenali orang yang menawan dan tidak begitu menawan yang anda rekrut untuk membantu anda dalam pencarian anda.

Semua Sahabat di Baldur's Gate 3

Dalam artikel ini, anda akan mempelajari semua watak yang anda boleh berkawan dalam BG3.

Senarai Semua Sahabat Baldur’s Gate 3

Memahami semua rakan BG3 membantu memutuskan cara untuk berinteraksi dengan setiap rakan. Anda boleh menentukan dengan cepat sama ada teman akan melayani anda dengan lebih baik dalam pertempuran, lebih sesuai sebagai kawan (atau kawan) atau sama ada mereka adalah bahan perhubungan romantis.

Astarion

 • Kelas: Penyangak
 • Spesies: High Half-Elf
 • Latar belakang: Charlatan

Jika anda peminat siri “Dragon Age” Bioware, anda mungkin akan melihat banyak persamaan antara Astarion dan bekas rakan dari francais: Solas dan Zevran. Kebanyakan pemain tersalah menilai watak ini pada pertemuan pertama mereka kerana sikap pendiamnya. Tetapi sebaik sahaja anda mengenali Astarion, anda akan mendapati dia bukan semua yang dia menggambarkan dirinya. Serangan menyelinapnya membawa maut dan akan menangkap sesiapa sahaja yang disasarkannya tanpa disedari. Cara untuk mendapatkannya dalam pasukan anda ialah memastikan anda tidak melawan.

Peri penyangak yang mulia ini adalah watak kegemaran ramai pemain BG3. Anda mungkin akan bertemu dengannya pada awal permainan semasa bergerak di sepanjang pantai kapal karam Nautilus, bergerak ke barat ke arah bukit berpasir. Dia akan bersedia menyertai pasukan anda untuk pertempuran.

Anda boleh membina Astarion menjadi pencuri atau Penipu Arcane. Ia juga mungkin untuk meneruskan hubungan romantis dengannya.

Gale

 • Kelas: Wizard
 • Spesies: Manusia
 • Latar belakang: Sage

Ahli sihir manusia ini mempunyai kecenderungan untuk sombong. Beroperasi dengan hanya kakitangan di tangan, anda akan menemui Gale dalam Act One dalam permainan sejurus selepas Titik Jalan Tebing Tepi Jalan ke arah bahagian timur laut kapal karam. Anda akan melihat cahaya ungu terang dan mendekatinya akan mencetuskan interaksi dengan Gale. Dia akan terperangkap di dalam portal yang mengamuk.

Anda perlu menggunakan keupayaan ajaib anda atau menggunakan kekerasan untuk menyelamatkannya. Sebaik sahaja anda menyelamatkannya, anda boleh merekrutnya sebagai teman baharu dan dia boleh menyertai parti anda. Sebagai bonus, anda juga akan membuka kunci titik laluan portal Roadside Cliffs. Anda tidak akan kekurangan mantera sebaik sahaja anda mempunyai Gale di sudut anda.

Hati Bayangan

 • Kelas: Ulama
 • Spesies: High-Half Elf
 • Latar belakang: Acolyte

Dengan sikap acuh tak acuh dan berani, ulama separuh bunian ini boleh kelihatan tidak mengambil berat. Tetapi, seperti kebanyakan sahabat di BG3, dia mempunyai sesuatu untuk disembunyikan. Shadowheart ialah salah satu rakan pertama yang mungkin anda temui dalam permainan. Dikunci di dalam pod Mindflayer dalam kapal karam Nautilus, anda memerlukan tongkat intuisi Warlock atau mendapatkan bantuan daripada sifat Arcane untuk membantu membebaskan Shadowheart.

Nasib baik, anda masih boleh mendapatkan Shadowheart dalam pasukan anda walaupun anda tidak dapat menyelamatkannya daripada pod. Anda juga akan menemuinya di dalam beberapa runtuhan di pantai di mana kapal karam itu terletak. Dia akan mengetuk pintu. Jika anda tidak boleh merekrutnya di sini, dia akan muncul sekali lagi di Druid Grove.

Wyll

 • Kelas: Warlock
 • Spesies: Manusia
 • Latar Belakang: Wira Rakyat

Bermastautin dalam Druid Grove, Wyll mungkin teman pertama yang anda berinteraksi. Dia juga akan sangat bersetuju. Dia dalam misi untuk membantu Tieflings menang menentang Goblin.

Sebagai seorang ahli sihir manusia, Wyll menggunakan sihir dan sentiasa mempunyai sebilah keris di sisinya. Kelasnya yang fleksibel menjadikannya teman yang sangat baik untuk direkrut. Dia juga mempunyai karisma yang tinggi kerana dia tergolong dalam subkelas Fiend. Tetapi ingat bahawa dia adalah teman yang sangat berprinsip, jadi jika anda melakukan apa-apa yang menyusahkan dia, dia akan segera meninggalkan parti anda.

Karlach

 • Kelas: Barbarian
 • Spesies: Zariel Tiefling
 • Latar belakang: Outlander

Nantikan Karlach apabila menerokai Jalan Bangkit. Dia ialah seorang Barbarian Tiefling yang boleh menarik perhatian anda dengan sangat baik jika anda seorang ahli sihir atau watak penyangak. Senjata pilihannya ialah panah silang dan Kapak Hebat. Sebaik sahaja anda melihat beberapa Knolls yang anda perlukan untuk bertempur, pastikan Karlach berada berdekatan. Jika anda memerlukan seseorang yang mahir dalam pertempuran jarak dekat, Karlach ialah … orang anda.

Lae’zel

 • Kelas: Pejuang
 • Spesies: Githyanki
 • Latar belakang: Askar

Sebagai seorang pahlawan Githyanki dengan latar belakang seorang askar, Lae’zel ialah salah seorang sahabat yang paling mencabar untuk bergaul. Anda akan menemuinya dalam pengenalan; dia mungkin teman pertama yang anda akan jumpa. Tetapi dia akan hilang serta-merta selepas anda menghancurkan kapal itu. Anda kemudiannya akan mendapati dia dikurung oleh rakan sepuak yang menganggap dia pengkhianat di dalam sangkar di utara Titik Jalan Tebing Tepi Jalan. Gunakan senjata jarak jauh untuk menembak sel dan membuka kuncinya.

Walaupun dia seorang yang sukar untuk dipecahkan, anda perlu mencari cara untuk merekrutnya ke dalam pasukan anda. Kelas yang dia miliki menjadikannya aset yang berharga, terutamanya apabila menentang musuh yang hebat. Meletakkan watak peringkat S+ ini di barisan hadapan ialah pilihan bijak jika anda tergolong dalam kelas ahli sihir dan memerlukan perlindungan.

Halsin

 • Kelas: Druid
 • Spesies: Wood Elf

Anda hanya boleh membuka kunci Halsin selepas menyelesaikan pencarian khas yang melibatkan cabaran sengit. Kisah Haslin terutamanya berkisar tentang kem Goblin. Mengambil bentuk beruang, anda akan dapati dia terkunci di dalam beberapa kandang Worg di dalam kem.

Sebaik sahaja anda membebaskannya, anda perlu menangani dan membunuh tiga pemimpin Goblin untuk membolehkan Halsin menyertai parti anda. Dia akan muncul di Druid Grove sebaik sahaja anda mengalahkan ketiga-tiga mereka. Anda boleh merekrut dia pada ketika ini. Dia membantu menangani kerosakan, tin tangki dan menawarkan sokongan padu apabila perlu.

Minthara

 • Kelas: Paladin
 • Spesies: Drow

Minthara ialah salah satu rakan terakhir yang anda akan temui dalam permainan. Seperti Halsin, anda juga boleh menemuinya di kem Goblin di dalam Shattered Sanctum. Tetapi ada tangkapan untuk meminta dia menyertai parti anda. Anda boleh sama ada memusnahkan Emerald Grove dan membunuh penduduknya untuk merekrutnya atau memilih untuk tidak memusnahkannya untuk meminta Wyll dan Halsin menyertai kem anda.

Jika anda memilih untuk meneruskan dan memusnahkan hutan, Wyll akan meninggalkan parti anda untuk selamanya. Ini menjadikan Minthara pilihan yang sangat baik hanya apabila anda akan melakukan permainan yang jahat.

Jaheira

 • Kelas: Druid
 • Spesies: Elf

Jaheira ialah setengah bunian yang boleh anda temui di Last Inn. Dia berada di bawah kedua-dua kelas Druid dan Fighter dan bukan baru dalam siri “Baldur’s Gate”. Walaupun kami tidak pasti apa yang diharapkan daripadanya dalam keluaran BG3 terbaharu ini, dia mungkin akan menjadi teman yang sangat baik kerana fleksibilitinya. Tetapi anda perlu melalui beberapa pencarian untuk merekrutnya.

Minsc

 • Kelas: Renjer
 • Spesies: Manusia

Disuarakan oleh Matthew Mercer, pahlawan manusia ini adalah watak asli. Anda akan menemuinya kemudian dalam permainan dalam Akta Tiga, begitu ramai pemain masih belum meneroka potensi penuhnya. Dikenali dengan kerosakan jarak jauh dan keberanian barisan hadapan, dia mungkin akan menjadi teman yang kuat.

Amaran spoiler: Nampaknya dia muncul semula sebagai patung dalam BG3. Tetapi dia akan hidup apabila bahaya datang mengetuk.

Cari kawan anda

Dalam pertempuran besar menentang Mindflayers yang jahat ini, memilih untuk mengembara sendirian bukanlah pilihan yang bijak. Bekerjasama dengan rakan yang betul akan meningkatkan pengalaman permainan anda dan membantu anda bertahan. Mereka membantu dalam pertempuran dan boleh membantu mengarahkan perbualan ke arah yang betul apabila berada dalam situasi sukar dengan memberikan anda karisma dan kecerdasan.

BG3 menyediakan 10 rakan yang boleh anda rekrut sepanjang pengembaraan anda untuk menjadikan permainan lebih menyeronokkan. Tetapi anda hanya boleh “melengkapkan” tiga pada satu masa, jadi anda perlu memilih dengan bijak.

Jadi, adakah anda berjaya merekrut mana-mana sahabat ini dalam kem anda? Jika tidak, watak manakah yang paling anda teruja untuk mendapatkan mereka menyertai pasukan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.