Senarai Barangan Runcit tidak berfungsi dalam Peringatan pada iPhone? 6 Cara untuk memperbaikinya!

55
Senarai Barangan Runcit tidak berfungsi pada iPhone

iOS 17 membawa beberapa peningkatan yang menarik pada Peringatan. Salah satu ciri baharu yang paling berguna ditambah pada Peringatan ialah keupayaan untuk membuat senarai runcit atau beli-belah yang membuat bahagian secara automatik dan mengisih item tersenarai anda dengan sewajarnya. Malangnya, bagi sesetengah pengguna, Senarai Barangan iOS 17 tidak berfungsi pada iPhone mereka. Dalam artikel ini, kami akan meneroka beberapa kemungkinan pembetulan untuknya!

Nota: Di sesetengah wilayah, ciri Senarai Barangan Runcit juga dipanggil Senarai Beli-belah. Kedua-dua istilah merujuk kepada ciri yang sama dan pembaikan yang dinyatakan dalam artikel ini digunakan untuk kedua-duanya.

 1. Semak sama ada peranti anda menyokong ciri tersebut
 2. Dayakan iCloud untuk Peringatan
 3. Togol antara Jenis Senarai
 4. Buat senarai baharu
 5. Mulakan semula iPhone
 6. Kemas kini OS pada semua peranti

1. Semak sama ada peranti anda menyokong ciri tersebut

Ciri Senarai Barangan Runcit atau Beli-belah dalam apl Peringatan hanya tersedia pada iPhone dan iPad dengan iOS 17 dan iPadOS 17 atau lebih baharu, seperti:

 • iPhone 11, 12, 13, 14, 15 siri
 • iPhone XR, XS, XS Max
 • iPhone SE (2020, 2022)

Selanjutnya, pastikan anda telah menaik taraf peranti anda kepada iOS 17. Setelah anda mendapat asas ini dengan betul, anda boleh meneruskan dengan pembetulan di bawah.

2. Dayakan iCloud untuk Peringatan

Untuk Senarai Barangan Runcit berfungsi dengan lancar merentas semua peranti Apple, anda perlu mendayakan Peringatan dalam iCloud. Untuk berbuat demikian:

 1. Pergi ke apl Tetapan → Ketik kad nama anda (ID Apple) → Pilih iCloud.

  Ketik ID Apple, Pilih iCloud

 2. Ketik Tunjukkan Semua di bawah Apl Menggunakan iCloud → Togol pada Peringatan.

  Ketik Tunjukkan Semua, Peringatan

3. Togol antara Jenis Senarai

Pengguna forum telah mendapati bahawa menogol antara Barangan Runcit atau Beli-belah dan Standard dalam tetapan Jenis Senarai menyelesaikan isu dengan berkesan.

 1. Pergi ke apl Peringatan pada iPhone anda.
 2. Buka senarai sedia ada anda.
 3. Ketik ikon Lagi (…) di bahagian atas sebelah kanan skrin → Tunjukkan Maklumat Senarai.
 4. Ketik menu lungsur di sebelah Jenis Senarai → Tukar Barangan Runcit/Beli-belah kepada Standard.

  Tukar kepada Standard daripada senarai Barangan Runcit atau Beli-belah dan Ketik Selesai

  • Jika anda sudah mempunyai beberapa bahagian dalam senarai anda, anda akan melihat tetingkap timbul yang bertanya sama ada anda mahu menyimpan bahagian tersebut. Pilih Simpan → Pilih Selesai.
 5. Kembali ke Tunjukkan Maklumat Senarai → Tukar Jenis Senarai daripada Standard kepada Barangan Runcit/Beli-belah.
 6. Pilih Selesai.

  Tukar kepada Barangan Runcit dalam Maklumat Senarai dan Ketik Selesai

4. Buat senarai baharu

Jika ciri senarai runcit iOS 17 tidak berfungsi pada iPhone anda, anda boleh membuat senarai baharu. But semula peranti anda, buka Peringatan dan buat senarai Barangan runcit atau beli-belah baharu.

5. Mulakan semula iPhone

Salah satu perkara paling asas untuk dilakukan ialah menyegarkan Peringatan dengan meleret ke bawah. Itu sepatutnya menyegarkan fungsi.

Jika itu tidak berjaya, mulakan semula iPhone anda secara paksa boleh menghapuskan pepijat dan gangguan yang menghalang Senarai Barangan Reminders daripada mengisih senarai anda secara automatik ke dalam kategori.

6. Kemas kini OS pada semua peranti

Jika anda menggunakan peringatan yang dinaik taraf dalam salah satu peranti anda, katakan iPad, anda tidak akan dapat mengaksesnya pada peranti anda yang lain — dan menggunakan ciri baharu Peringatan — sehingga anda mengemas kini perisian peranti Apple anda yang lain.

Sesetengah pengguna Apple telah membuat spekulasi bahawa satu kemungkinan sebab ciri Peringatan tidak berfungsi ialah tidak semua sistem pengendalian peranti anda dikemas kini kepada perisian terkini. Untuk memastikan kefungsian, sila kemas kini iOS, iPadOS dan macOS anda sebelum menggunakan ciri senarai beli-belah dalam Peringatan.

Mengakhiri…

Ciri senarai runcit dalam Peringatan untuk iOS 17 sudah pasti memudahkan tugas membuat senarai untuk item yang anda perlukan untuk menyimpan semula. Mudah-mudahan, salah satu daripada pembaikan di atas akan membantu anda membetulkan ciri senarai runcit anda yang tidak berfungsi pada iPhone anda. Adakah mana-mana penyelesaian ini terbukti membantu? Kongsi mereka di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan apl Peringatan pada iPhone dan iPad
 • Cara menggunakan templat dalam apl Peringatan pada iPhone, iPad dan Mac
 • Peringatan iPhone tidak berfungsi dalam iOS 17? 8 Cara untuk memperbaikinya

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.

Profil Pengarang


Rachel

Rachel suka apa sahaja Apple —daripada iPhone, kepada Apple Watches, hingga MacBook. Dia juga seorang penulis perubatan dan penulis hantu untuk pelbagai penerbitan.