Senjata Baldur’s Gate 3 Terbaik

58

Seperti dalam kebanyakan permainan permainan peranan (RPG) berasaskan parti yang terletak di alam semesta Dungeons and Dragons, Baldur’s Gate 3 (BG3) memerlukan pemain untuk meningkatkan tahap dengan memperoleh XP. Anda boleh melakukan ini dengan menyelesaikan pencarian, mengalahkan musuh dan meneroka dunia. Untuk mencabar dan mengalahkan musuh yang lebih sukar, anda memerlukan senjata dan kemahiran yang lebih baik untuk dipadankan. Tetapi, bagaimana anda tahu senjata mana yang perlu diutamakan untuk mendapatkan inventori anda?

Senjata Baldur's Gate 3 Terbaik

Teruskan membaca untuk mengetahui senjata terbaik untuk ditemui di Baldur’s Gate 3.

Senjata Terbaik dalam Akta Satu

Setiap senjata dalam BG3 mempunyai fungsi yang unik, dan setiap jenis senjata membuka kunci kebolehan istimewa yang hanya boleh diperolehi melalui penggunaannya. Walaupun sebahagian besar Akta pertama ini berfungsi sebagai segmen prolog dan tutorial kepada permainan, anda masih perlu mendapatkan set senjata yang betul untuk menjamin kelangsungan hidup. Walaupun ia mungkin mencabar, nilai yang akan diperolehi adalah berbaloi. Sedar bahawa senjata dalam Akta Satu boleh diperolehi dengan berdagang dengan pedagang dan boleh menjadi agak mahal.

Pedang Panjang Adamantine

Untuk membuat pedang panjang adamantine, anda mesti mendapatkan akses kepada Adamantine Forge, menggunakan acuan longsword dan mendapatkan bijih Mithral sebagai komponen yang diperlukan untuk pembuatan. Pedang panjang +1 ini memberikan Pemukul Serbaguna, memberikan sasaran dengan penalti kepada serangan mereka untuk satu pusingan, atau dua pusingan jika anda menggunakannya dengan dua tangan. Ia juga memberikan pemain kebolehan Pommel Strike, Lacerate, dan Rush Attack.

Scimitar Adamantine

Senjata +1 ini dibuat menggunakan acuan scimitar dan bijih Mithral di Adamantine Forge. Ia memberikan pemain keupayaan Swift Hitter, menjadikan kekili sasaran satu pusingan. Ia juga memberikan keupayaan Flourish, serangan yang boleh menyebabkan musuh hilang keseimbangan. Senjata ini sangat dihargai kerana keupayaan Laceratenya yang memberikan rangsangan padu kerosakan setiap pusingan dalam kerosakan berdarah. Jika anda ingin menyingkirkan bos utama, maka Adamantine Scimitar adalah pilihan yang sangat baik.

Keris Susur

Keris Sussur ialah senjata jarak dekat +1 yang hanya boleh diperolehi selepas menyelesaikan pencarian “Tempa Senjata Induk”. Bilah menggunakan Silence pada pukulan, menghalang sasaran daripada melontarkan mantra lisan (yang merupakan mantra paling banyak dalam permainan). Watak yang menggunakan bilah juga memperoleh “Piercing Strike,” yang membolehkan pengguna menikam musuh dan meninggalkan luka Ternganga, yang meningkatkan kerosakan berikutnya.

The Spellsparkler

Ini adalah senjata jarak dekat yang biasanya digunakan oleh kastor. Ia diberi ganjaran selepas menyelesaikan pencarian Rescue the Grand Duke. Senjata itu menghasilkan caj Lightning pada pukulan mantra dan memberikan keupayaan Topple, yang menyebabkan Prone. Ini membolehkan anda menjatuhkan sasaran. Mempunyai caj Lightning meningkatkan lagi serangan mempertahankan diri, dan lima caj secara automatik akan digunakan untuk kerosakan kilat apabila terkena.

The Joltshooter

Busur dua tangan ini ialah senjata khusus kilat kedua yang anda boleh dapatkan untuk menyelesaikan pencarian “Rescue the Grand Duke”. Sama seperti Spellsparkler, ia menyediakan caj Lightning, kali ini pada serangan jarak jauh. Anda juga boleh menggunakan tindakan Brace untuk menghabiskan sebahagian daripada pergerakan anda untuk giliran berguling untuk kerosakan masa tambahan dan menggunakan hasil tertinggi.

Frost Berkabung

Senjata Wizard berpangkat tinggi ini dipasang daripada tiga item: Icy Metal, dirompak daripada Drow dalam koloni Myconid; Icy Helve, diperoleh daripada Dhourn di Kubu Underdark; dan Icy Crystal, dirompak daripada Filro yang terlupa, Drow gila yang melindungi Pokok Sussur di barat Koloni Myconid.

Keupayaan yang paling berharga dari senjata ini ialah Insidious cold. Ini ialah keupayaan pasif yang menyebabkan setiap kerosakan sejuk untuk mengeja yang anda hantar menyebabkan Chilled pada sasaran, yang menjadikannya lebih terdedah kepada kerosakan Dingin. Senjata itu juga meningkatkan semua kerosakan Dingin yang anda hadapi dengan satu, dan merupakan senjata ajaib +1, meningkatkan lagi keupayaan serangannya.

Darah Lathander

Ini adalah salah satu senjata satu tangan terbaik yang boleh anda temui di BG3. Ia terletak di dalam bilik rahsia di Githyanki Crèche. Cokmar legenda memancarkan cahaya suci dalam radius enam meter, berpotensi membutakan syaitan dan mayat hidup yang kebetulan berada dalam julatnya. Ia mempunyai pesona pukulan +3 dan memegang Sunbeam, mantra tahap enam yang biasanya dikunci sehingga tahap kelas 12.

Blood of Lathander juga secara automatik menyembuhkan pemegang untuk mata pukulan 2d6 jika mereka jatuh kepada 0 mata pukulan, sekali setiap rehat yang lama, menjadikannya sangat berguna untuk ulama untuk mengelakkan penghapusan parti sepenuhnya.

Senjata Terbaik dalam Akta Dua

Babak Kedua melibatkan penerokaan dan pengungkapan misteri tanah terkutuk Bayangan, yang dipenuhi oleh raksasa mayat hidup, makhluk jahat, dan hantu bayangan. Di tengah-tengah semua ini, pemain semakin berkemungkinan memperoleh senjata yang lebih kuat dan lebih mahal.

Halberd of Vigilance

Senjata +2 yang sangat jarang dan mengagumkan ini sangat baik untuk serangan peluang. Ia memberikan rangsangan kecil kepada Inisiatif dan kelebihan kepada gulungan Persepsi, dan memberi kelebihan kepada serangan peluang anda. Halberd boleh dibeli dari Lann Tarv atau dirompak dari badannya apabila menyerang tingkat utama Moonrise Tower di tanah Shadow-Cursed.

Kakitangan Pijar

Kakitangan Pijar mempunyai status yang sangat jarang berlaku dalam BG3. Ia memberi pemain dua mantra api, ketahanan terhadap kerosakan tembakan dan bonus +1 untuk serangan mantra jarak jauh. Anda boleh mendapatkan kakitangan The Incandescent dengan berdagang dengan Quartermaster Talli watak bukan pemain (NPC). Dia terletak di Last Light Inn.

Busur Silang Tangan Api Neraka

Crossbow Tangan Hellfire ialah senjata jarak +2 yang sangat jarang berlaku dalam permainan yang mempunyai peluang untuk menangani Burning pada sasarannya. Ia juga memberikan Scorching Ray Shot, yang meniru ejaan peringkat kedua dengan nama yang sama. Senjata berpasangan dengan baik dengan item yang mencetuskan terhadap sasaran Pembakaran. Pemain boleh merampas senjata ini daripada Yurgir dalam Gauntlet of Shar.

Senjata Terbaik dalam Akta Tiga

Ini adalah Akta terakhir Baldur’s Gate 3 dan secara relatifnya lebih pendek daripada Act 1. Namun, ia mengandungi paling banyak urutan pertempuran permainan. Berikut ialah beberapa senjata terbaik yang boleh anda perolehi untuk menamatkan permainan dengan mantap:

Lembing Malam Selune

Tombak +3 lagenda ini boleh didapati dengan mengasihi Shadowheart. Dia akan menggantikan Nightsong dalam pencarian Carian Nightsong. Jika anda berjaya, Nightsong akan memberikan anda lembing. Lembing Selune memberikan serangan Rush, Moonmote, dan Moonbeam. Lembing Selune juga memberikan pembawa Darvision sejauh 12 meter, dan Selune’s Blessing membantu pemain memperoleh kelebihan pada pemeriksaan Wisdom Saving dan Persepsi.

Nyrulna

Trident Nyrulna ialah senjata legenda +3 yang boleh diperolehi selepas berjaya menyeluk saku Akabi, jin di Circus of the Last Days di Rivington. Nyrulna membawa keupayaan Zephyr Connection, membolehkan senjata itu kembali kepada pemegang selepas dibaling. Apabila senjata dilemparkan, ia menghasilkan letupan, menyebabkan kerosakan pada sasaran. Ia juga memberikan Veil of the Wind, yang meningkatkan kelajuan pergerakan pemain dan memberikan imuniti untuk kerosakan jatuh.

Gontr Mael

Gontr Mael ialah salah satu senjata jarak jauh yang paling berkuasa dalam permainan. Busur panjang +3 legenda memberikan pemain keupayaan Kemenangan Dijanjikan, yang boleh melemparkan Guiding Bolt dengan setiap pukulan. Anda boleh mendapatkannya sebaik sahaja anda menurunkan Steel Watcher Titan di Steel Watch Foundry.

Adakah anda mempunyai senjata kegemaran dalam BG3? Senaraikan pilihan anda di ruangan komen di bawah.