Sentuhan manusia: kemahiran sebenar yang anda perlukan untuk menggunakan AI di tempat kerja

17
bekerja dengan ai
© Penglihatan Tanpa Had/Stok Adobe

Hanya lebih setahun sejak revolusi AI generatif bermula, dan perdebatan telah mengalihkan tumpuan berkali-kali sepanjang perjalanan.

Setiap jenama dan tokoh teknologi utama telah menyatakan pendapat mereka, ada yang lebih munasabah daripada yang lain; minat budaya popular telah meningkat dan berkurangan berdasarkan pendapat yang sama, dan sepanjang masa, kakitangan dan pasukan di tempat kerja di seluruh dunia telah meneroka dan bereksperimen dengan cara untuk memanfaatkan kuasa kecerdasan buatan yang diletakkan di tangan mereka.

Bahagian terakhir itu adalah kunci. Apabila semuanya dikatakan dan dilakukan, kecerdasan buatan adalah alat yang meletakkan kuasa dan potensi di tangan mereka yang menggunakannya, bukan entiti samar-samar dengan kuasa untuk menghidupkan kita.

Dalam konteks tempat kerja, arah aliran automasi akan terus berkembang seperti yang berlaku sejak revolusi perindustrian, membolehkan pasukan dan perniagaan bekerja lebih bijak berbanding sebelum ini, tetapi itu tidak bermakna AI sedang bersiap sedia untuk menggantikan kami dalam masa terdekat.

Laporan yang diterbitkan pada Ogos 2022 oleh IBM mengambil pandangan yang sama, kemas mengisytiharkan bahawa sementara AI tidak akan menggantikan kita, mereka yang menggunakan AI akan menggantikan mereka yang tidak.

Tempat kerja dalam masa terdekat pastinya memerlukan keupayaan AI lanjutan, tetapi kemahiran manusia yang berkesan yang tidak boleh direplikasi akan menjadi lebih penting, tidak kurang. Terdapat terlalu banyak nuansa kepada usaha manusia untuk direplikasi dengan berkesan.

Tinjauan terbaru yang diterbitkan oleh Kajian Perniagaan Harvard meneroka konsep ini, menyelesaikan tentang bagaimana AI generatif telah mengubah amalan perniagaan, mengukuhkan kepentingan budaya fokus manusia di tempat kerja dan kecekapan individu yang disertakan bersamanya.

Untuk berjaya di tempat kerja yang dipacu AI, berikut ialah kemahiran utama yang diperlukan oleh mana-mana tenaga kerja yang berkesan.

Celik digital

Ini mungkin tidak perlu diperkatakan, tetapi untuk menjadi tempat kerja maju teknologi yang berkesan, celik digital adalah satu kemestian yang mutlak.

Contohnya, AI generatif masih jauh dari sempurna, dengan kecenderungan untuk memberikan maklumat, penyelidikan atau petikan yang salah. Ini dikenali sebagai “halusinasi”, dan dapat mengesannya adalah sangat penting untuk mengelakkan kemunduran undang-undang, etika atau reputasi.

Kemahiran interpersonal

Laporan HBR mendapati bahawa keupayaan untuk berkomunikasi secara berkesan dan bermakna dengan orang lain untuk mendapatkan kerjasama adalah kurang biasa berbanding kemahiran digital dalam tenaga kerja hari ini. Kemahiran ini penting untuk menyelesaikan (dan mengelakkan) konflik, manakala empati kepada orang di sekeliling anda boleh membawa manfaat yang besar kepada semua.

Kepakaran Domain

Kepakaran domain ditakrifkan sebagai pengetahuan yang luas tentang persekitaran seseorang, walau apa pun keadaannya. Memandangkan AI mengendalikan lebih banyak tugas, terdapat bahaya besar kehilangan pengetahuan institusi. Hanya orang yang telah melalui masa bergelora boleh membantu membimbing perniagaan melalui krisis dan membuat keputusan kritikal.

Penyelidikan itu juga menggariskan langkah-langkah yang boleh diambil oleh perniagaan untuk menyediakan sepenuhnya diri mereka untuk menjadi perniagaan dipacu AI yang berfungsi dengan baik. Ia bukan hanya kes mengguna pakai teknologi dan mengenakan bayaran ke arah hasilnya.

Ia menggariskan empat Adakah dalam menggunakan teknologi untuk mewujudkan organisasi yang mementingkan manusia.

1. Niat

Model perniagaan syarikat harus direka bentuk dengan AI sebagai elemen penting, bukan hanya sebagai alat yang dilekatkan. Pemimpin harus memikirkan bagaimana AI boleh membantu mereka bermula, serta mencapai matlamat mereka.

2. Integrasi

AI harus disepadukan merentasi semua fungsi perniagaan, dengan komunikasi interpersonal diserlahkan bersamanya. Pasukan tidak boleh diam antara satu sama lain. Platform AI bersatu untuk semua adalah lebih baik daripada portal pengguna tunggal.

3. Pelaksanaan

Ini berpotensi menjadi halangan terbesar, menggabungkan teknologi dan orang ramai. Kejayaan perniagaan AI terletak pada cara ia digabungkan dengan orang ramai; untuk mencapai hasil yang terbaik, rakyat mesti sedar sepenuhnya tentang keupayaannya, dan cara terbaik untuk menggunakannya.

4. Petunjuk

Potensi data untuk menyampaikan nilai sangat besar dalam era digital. Cara penunjuk prestasi ditakrifkan serta difahami adalah kaedah yang hebat untuk meningkatkan prestasi.

Dengan semua itu dalam fikiran, tempat kerja masa depan anda sedang menunggu di nextpit Job Board.

Syarikat Pengembara gergasi insurans mempunyai banyak peranan yang diiklankan, termasuk Arkitek Penyelesaian di pangkalannya di Hartford, Connecticut. Dalam peranan ini, anda akan bekerjasama dengan pihak berkepentingan utama di seluruh perniagaan, berinteraksi secara langsung dengan pemimpin teknologi kanan untuk mengubah keupayaan teknologi perniagaan, dan membuka jalan bagi penyelesaian terbaik dalam kelas yang memberi perkhidmatan kepada pelanggannya dengan baik.

Pengeluar semikonduktor ASML sedang mengalami pertumbuhan dalam permintaan, dan begitu juga mencari a Penyepaduan Sistem Kanan dan Jurutera Ujian untuk menyertai pasukannya di San Jose. Syarikat itu meletakkan nilai tinggi kepada kakitangannya serta produk pembelajaran mesinnya yang canggih. Dalam peranan ini, anda memerlukan latar belakang dalam fizik, sains komputer, kejuruteraan mekanikal, ngineering elektrik atau mekatronik, dan mempunyai pengalaman dengan penyepaduan dan ujian sistem.

Peranan yang sangat dicari ini Pembangun Perisian Kanan adalah salah satu daripada banyak yang tersedia di Boeing pada masa ini. Pengeluar pesawat terkenal itu sedang mencari pembangun perisian berpengalaman untuk bekerja dengan data masa nyata dan mencipta alat menggunakan visualisasi, pembangunan dan teknik analisis yang canggih.

Ingin kerja baharu pada tahun 2024? Mulakan carian kerja anda hari ini melalui Nextpit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.