Set kepala AR/VR Apple dengan teknologi penjejakan mata termaju boleh mendayakan penaipan dalam udara

76
Kacamata VR HTC NextPit 32
© NextPit

Beberapa set kepala AR/VR seperti Meta Quest 2 dan Quest Pro dilengkapi dengan pilihan papan kekunci yang dijejaki, yang membolehkan melihat perwakilan 3D papan kekunci di dalam antara muka maya. ‘Reality Pro’ Apple yang akan datang, bagaimanapun, dikhabarkan akan menampilkan kaedah input yang lebih maju yang dikenali sebagai menaip dalam udara yang akan didayakan oleh teknologi penjejakan mata.

Laporan sebelum ini menunjukkan set kepala realiti lanjutan pertama Apple yang mempunyai pelbagai penderia dan kamera. Ini akan membantu aplikasi sokongan set kepala yang bergantung pada gerak isyarat mata atau tangan untuk input. Mark Gurman dari Bloomberg kini telah mengesahkan butiran ini.

  • Jangan ketinggalan ini: Manakah cermin mata maya terbaik untuk dibeli pada tahun 2023?

Menaip dengan hanya menggunakan pandangan anda

Pada asasnya, pembocor telah meramalkan bahawa Apple Reality Pro akan tiba dengan keupayaan menaip dalam udara. Ia menambah bahawa Apple sudah menguji ciri ini pada prototaipnya. Gurman mencadangkan bahawa pelaksanaan Apple mungkin agak bermasalah pada mulanya, tetapi firma Cupertino merancang untuk memperbaikinya sebaik sahaja set kepala dilancarkan.

Di samping itu, pengguna boleh menggunakan iPhone untuk input teks dan untuk kawalan tambahan. Walau bagaimanapun, menyambung atau memasangkan iPhone ke set kepala adalah pilihan. Begitu juga, Reality Pro juga boleh berfungsi dengan papan kekunci Mac atau hampir menggunakan seluruh antara muka Mac, yang digambarkan dalam pemfailan paten pengilang iPhone baru-baru ini.

Penstriman Video Spatial atau Realiti 3D Apple

Paten penstriman video mendalam Apple menggunakan port pandangan. / © Patently Apple

Apple Reality Pro dengan penstriman video dan permainan yang mengasyikkan

Selain daripada mengawal peranti menggunakan pergerakan mata atau tangan, Apple akan menumpukan pada penstriman video dan permainan yang mengasyikkan dengan XR atau platform realiti lanjutan. Sebagai contoh, ini akan membolehkan pemakai menonton video 3D yang realistik di mana perubahan pada orientasi atau kedudukan kepala akan diubah dalam dunia VR. Ia masih tidak jelas sama ada ini akan debut dengan set kepala pertama syarikat itu.

Malangnya, semua ciri terobosan ini akan dikenakan kos kerana peranti AR/VR premium Apple dilaporkan dijual pada harga $3,000 atau lebih tinggi. Sebaliknya, versi set kepala yang lebih murah atau bentuk cermin mata pintar Apple mungkin dalam perancangan dan mungkin dikeluarkan setahun selepas Reality Pro dikeluarkan

Adakah anda akan mempertimbangkan untuk membeli set kepala Apple kerana ciri ini? Beritahu kami pendapat anda.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Bloomberg