Set kepala realiti campuran pertama Meta Quest Pro dilancarkan dengan harga $1,500

107
Meta Quest Pro realiti campuran pelancaran set kepala MR
© Meta / Tangkapan skrin oleh NextPit

Selepas beberapa siri kebocoran, Meta secara rasmi mengumumkan Quest Pro. Ia merupakan set kepala realiti campuran warna penuh pertama syarikat yang ditujukan kepada platform Metaversenya. Meta Quest Pro akan tersedia di pasaran pada 25 Oktober, tetapi ia tidak akan tiba pada harga yang murah.

TL;DR

  • Set kepala realiti campuran Meta Quest Pro diperkenalkan dengan harga $1,500.
  • Alat dengar ini dikuasakan oleh Snapdragon XR2+ dan dilengkapi dengan kanta lempeng.
  • Pra-pesanan untuk Quest Pro kini dibuka.

Meta’s Quest Pro bukanlah pengganti kepada Quest 2. Syarikat itu berkata set kepala Quest 3 ditetapkan untuk tiba pada tahun 2023. Sebaliknya, set kepala Pro memberikan pengalaman realiti maya ditambah dan ditawarkan dalam pakej premium yang lengkap.

  • Jangan terlepas ini: Meta mahu lulus ‘Visual Turing Test’ dengan set kepala VR baharu mereka

Ciri-ciri set kepala Meta Quest Pro

Quest Pro dilengkapi dengan paparan QD-LCD pada penyegaran 90Hz dan resolusi 1800×1920 piksel setiap mata. Ia lebih tinggi berbanding set kepala Quest VR generasi ke-2 tetapi ia kurang daripada spesifikasi Pico 4. Meta menambah bahawa set kepala MR baharu menggunakan kanta lempeng yang dilangsingkan sambil menyampaikan medan pandangan yang lebih luas dan pelarasan kanta IPD berterusan antara 55-75mm.

Selain laluan laluan penuh warna, Quest Pro menyokong fungsi penjejakan muka dan mata. Itu secara automatik diterjemahkan ke dalam reaksi masa nyata sebelum melapis avatar anda. Ia menggunakan sejumlah sepuluh penderia termasuk kamera menghadap ke hadapan untuk merakam persekitaran ambien. Tambahan pula, pengawal sentuh dengan cubitan ketepatan juga menggunakan tiga kamera dan cip Snapdragon 662 setiap sisi.

Kit Meta Quest Pro dengan pengawal sentuh

Meta Quest Pro Kit dijual pada harga $1500 dengan pengawal sentuh dan dok pengecasan / © Meta / Tangkapan skrin oleh NextPit

Set kepala realiti campuran dikuasakan oleh pemproses Snapdragon XR2+ terkini yang dipasangkan dengan 12GB RAM dan storan 256GB. Menurut Meta, ini memberikan prestasi 50% lebih pantas. Kedua-dua sambungan Bluetooth 5.2 dan WiFi 6E tersedia.

Reka bentuk dan harga Meta Quest Pro

Semua perubahan ini menghasilkan bentuk baru yang besar. Bagaimanapun, Meta berjaya meletakkan bateri di bahagian belakang yang berfungsi sebagai pengimbang apabila set kepala dipakai. Meta Quest Pro memberi penimbang pada kira-kira 722 gram atau kira-kira 1.5x lebih berat daripada Quest 2. Walaupun saiznya, peranti hanya bertahan selama 2 jam pada satu cas penuh.

Meta menjual kit Quest Pro dengan harga $1,500 yang termasuk satu set pengawal sentuh dan dok pengecasan. Prapesanan dibuka hari ini dengan penghantaran dijadualkan pada 25 Oktober. Pengawal Quest Pro serasi dengan Quest 2 dan boleh dibeli secara berasingan dengan harga $300 satu pop.