Set kepala Reality Pro Apple akan menjadikan MacBook tidak bernilai dengan ciri Kesinambungan

74
ujian pro nextpit meta quest 07
© NextPit

Apple belum mengeluarkan peranti AR/VR pertamanya yang dipercayai akan tiba sebagai Reality Pro yang dikuasakan oleh xrOSnya. Syarikat itu, bagaimanapun, terus memfailkan teknologi berkaitan yang mungkin ditambahkan pada set kepala pada masa hadapan. Paten terkini menunjukkan ciri Kesinambungan yang biasa tetapi untuk dunia realiti lanjutan dan tanpa memerlukan komputer MacBook.

Kesinambungan Apple adalah terutamanya alat yang didedikasikan untuk pengguna Mac. Ia menyepadukan perkakasan Apple lain seperti iPhone dan iPad untuk berkongsi tugas dengan lancar atau hanya menghantar fail dengan MacBook. Akhirnya, ciri ini telah menjadi satu set fungsi merentas platform yang berbeza termasuk Kamera Kesinambungan baharu yang didedahkan dengan iPhone 14 dan buka kunci automatik Apple Watch untuk Mac.

  • Jangan ketinggalan: Kaca maya terbaik yang perlu anda beli pada tahun 2023

Kesinambungan untuk set kepala Apple AR/VR

Berkenaan dengan paten, Pejabat Paten Eropah telah berkongsi pemfailan baru-baru ini (melalui Apple secara terang-terangan) datang dari gergasi Cupertino. Ia bercakap tentang Kesinambungan berbilang peranti untuk set kepala realiti lanjutan. Selain itu, dokumen itu memperincikan cara tugas semasa akan dipindahkan daripada iPhone atau iPad ke set kepala XR tanpa bergantung pada komputer atau komputer riba Mac.

Tugasan akan datang dalam bentuk yang berbeza, seperti editor dokumen atau pemain media. Tetapi kaedahnya adalah sama seperti set kepala XR boleh menayangkan paparan baru yang diperluas yang juga akan menunjukkan UI tablet iPhone atau iPad. Selepas itu, paparan peranti Apple yang disambungkan akan dilumpuhkan atau dimatikan selepas penyerahan.

Ciri Kesinambungan Apple untuk AR/VR dan set kepala Realiti Lanjutan

Ciri Kesinambungan Apple untuk AR/VR dan set kepala Realiti Lanjutan / © Patently Apple

Bahagian yang paling menarik ialah bagaimana boleh pakai yang dipasang di kepala boleh mencipta UI 3D termaya yang mencerminkan komputer Mac yang diselitkan dengan pengalaman AR/VR. Pengguna juga boleh mendayakan papan kekunci maya dan bergantung pada menaip di udara menggunakan teknologi penjejakan mata termaju yang mengiringi set kepala.

Meta mempunyai aplikasi VR peringkat komputer yang setanding untuk Quest Pro (semakan langsung) dan Quest 2 (semakan). Walau bagaimanapun, ia tidak menawarkan keupayaan dalam proses atau kesinambungan daripada telefon atau tablet. Mungkin, ia mungkin memperkenalkan ciri serupa pada masa hadapan.

Apakah pendapat anda tentang set kepala AR/VR yang menggantikan MacBook pada masa hadapan? Beritahu kami di bahagian komen.