SharePlay tidak berfungsi pada iPhone? Bagaimana untuk memperbaikinya!

13
SharePlay tidak berfungsi dalam iOS 15

 • Isu SharePlay dalam iPhone mungkin timbul disebabkan oleh versi iOS yang sudah lapuk, tetapan SharePlay yang dilumpuhkan, masalah khusus apl, isu langganan atau keadaan rangkaian yang tidak mencukupi.
 • Pembetulan pantas: Kemas kini iOS anda, dayakan SharePlay dalam Tetapan > FaceTime dan semak sokongan apl dan peranti peserta untuk keserasian dan langganan.

 • Pembetulan lanjutan: Mulakan semula FaceTime, paksa mulakan semula iPhone atau tetapkan semula tetapan rangkaian sebagai pilihan terakhir.

Ingin berkongsi lagu anda dengan rakan dengan ciri SharePlay baharu yang hebat dalam iOS 17? Tetapi bagaimana jika SharePlay tidak berfungsi atau melemparkan mesej ralat pelik? Jangan gusar! Kami telah membantu anda.

Catatan blog ini ialah kedai sehenti anda untuk membetulkan SharePlay pada iPhone anda. Kami akan memecahkan masalah biasa, menyelesaikan masalah seperti profesional dan membawa anda kembali kepada kesesakan selari dengan krew anda dalam masa yang singkat.

 1. Semak versi iOS anda
 2. Pastikan SharePlay didayakan
 3. Semak aplikasi yang anda gunakan
 4. Semak peranti peserta lain
 5. Lumpuhkan dan dayakan semula FaceTime pada iPhone
 6. Semak kelajuan dan kestabilan internet anda
 7. Paksa mulakan semula peranti iOS
 8. Log keluar dan log masuk ke FaceTime
 9. Tetapkan semula tetapan rangkaian
 10. Hubungi Sokongan Apple

1. Semak versi iOS anda

Semua ciri baharu SharePlay memerlukan anda mengemas kini iOS anda kepada versi terkini yang mungkin. Oleh itu, pastikan anda telah mengemas kini peranti anda kepada iOS 17 atau lebih baru.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian.
 2. Jika versi iOS baharu tersedia, ketik Muat turun dan Pasang.

  Umum, Kemas Kini Perisian, Muat Turun dan Pasang iOS17

Setelah pemasangan selesai, semak SharePlay untuk melihat sama ada ia berfungsi.

Nota: Walaupun iPhone anda dikemas kini, adalah lebih bijak untuk menyemak kemas kini perisian, kerana ia mungkin membawa pembetulan pepijat yang boleh membetulkan isu SharePlay tidak berfungsi.

2. Pastikan SharePlay didayakan

 1. Buka Tetapan → FaceTime.
 2. Tatal ke SharePlay.
 3. Togol pada SharePlay.
 4. Juga, dayakan SharePlay untuk apl yang anda gunakan dengan kerap.

3. Semak aplikasi yang anda gunakan

Langkah seterusnya ialah menyemak sama ada SharePlay tidak berfungsi untuk apl tertentu atau tidak berfungsi sama sekali.

Jadi, cuba gunakan mana-mana apl atau perkongsian skrin lain. Jika isu berkenaan dengan apl, inilah perkara yang perlu anda semak.

 • Adakah apl menyokong SharePlay? – Selain daripada aplikasi Apple seperti Apple Music dan Apple TV+, SharePlay juga tersedia untuk pelbagai aplikasi daripada Disney+ hingga Twitch!

 • Masalah langganan – Setiap peserta FaceTime harus mempunyai langganan aktif kepada aplikasi yang dikongsi. Ini dilakukan untuk mengelakkan perkongsian yang menyalahi undang-undang, jadi pastikan semua orang dalam panggilan dilog masuk ke apl mereka.

4. Semak peranti peserta lain

SharePlay ialah jalan dua hala. Bersama-sama dengan langganan aktif, peserta lain juga harus mempunyai peranti Apple, iaitu, menjalankan versi iOS yang dikemas kini.

Selain itu, pastikan SharePlay didayakan pada peranti mereka. Anda juga boleh menghubungi orang lain untuk mengesahkan sama ada isu itu dari pihak anda atau mereka. Dan jika ia adalah hujung yang lain, jangan ragu untuk berkongsi artikel ini dengan mereka dan bantu mereka menyelesaikan masalah itu.

5. Lumpuhkan dan dayakan semula FaceTime pada iPhone

Dalam satu cara, ini seperti memulakan semula FaceTime dan mungkin menyingkirkan sebarang tetapan atau pepijat yang salah yang menghalang SharePlay daripada berfungsi dengan betul.

 1. Buka Tetapan → FaceTime
 2. Matikan FaceTime.
 3. Hidupkan ia selepas beberapa saat/minit.
Lumpuhkan dan dayakan semula FaceTime untuk membetulkan SharePlay anda

Mudah-mudahan, ShareTime akan berjalan dengan lancar. Jika tidak, mari kita ke langkah seterusnya.

6. Semak kelajuan dan kestabilan internet anda

Jika SharePlay anda tidak berfungsi dengan betul, puncanya mungkin kelajuan internet. Selain itu, jika sambungan tidak stabil, akan berlaku kelewatan, gangguan, jeda dan banyak lagi. Jadi, langkah pertama ialah menyemak kelajuan internet; anda boleh cuba cepat.com atau speedtest.net.

Anda juga boleh memainkan video YouTube berkualiti tinggi; jika ia menampan, sambungan anda tidak stabil. Mula-mula, selesaikan isu itu, mungkin mulakan semula penghala anda atau sesuatu. Anda juga boleh meletakkan iPhone anda pada mod AirPlane selama beberapa saat untuk menetapkan semula tetapan rangkaian.

Semak kelajuan dan kestabilan internet anda untuk SharePlay yang lebih lancar

7. Paksa mulakan semula iPhone

Apabila tiada apa yang berlaku kepada anda, sudah tiba masanya untuk memilih helah tertua dalam buku: mulakan semula. Ideanya adalah untuk menetapkan semula apa-apa isu tetapan yang berlaku di latar belakang yang menghalang SharePlay.

Jika anda memerlukan bantuan, lihat panduan mendalam ini tentang cara untuk memaksa memulakan semula mana-mana iPhone atau iPad.

8. Log keluar dan log masuk ke FaceTime

Sekali lagi, ideanya adalah untuk menetapkan semula tetapan FaceTime dan membetulkan pepijat di sebalik isu tersebut.

 1. Buka Tetapan → FaceTime.
 2. Ketik ID Apple dan Log Keluar.
 3. Selepas seminit, log masuk semula.
Semak kelajuan dan kestabilan internet anda untuk SharePlay yang lebih lancar

9. Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

Apabila semua tetapan semula di atas tidak berjaya, mari kita keluarkan senjata besar. Ingat bahawa senjata besar ini dimuatkan dan akan mengalih keluar peranti Bluetooth anda yang disimpan, kata laluan Wi-Fi, konfigurasi VPN, dsb.

Jadi, teruskan dengan berhati-hati dan buat salinan butiran yang diperlukan.

 1. Buka Tetapan → Umum.
 2. Tatal ke bawah ke hujung dan ketik Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone.
 3. Ketik Tetapkan Semula dan Tetapkan Semula Semua Tetapan.
 4. Masukkan Kod Laluan anda dan ketik Tetapkan Semula Semua Tetapan untuk meneruskan.

  Langkah untuk menetapkan semula semua tetapan pada iPhone

10. Hubungi Sokongan Apple

Malangnya, jika semua langkah di atas telah gagal, ini mungkin isu berkaitan perkakasan. Oleh itu, satu-satunya batu yang belum diputar adalah menghubungi Apple. Anda boleh berhubung melalui sembang langsung, menjadualkan panggilan balik, tweet mereka atau melawati Apple Store setempat.

Jika anda memerlukan bantuan, lihat artikel ini untuk mendapatkan arahan langkah demi langkah terperinci untuk menghubungi Sokongan Apple.

Video YouTube

Mendaftar keluar!

Saya harap SharePlay anda berfungsi dan berjalan dengan lancar, seperti yang saya janjikan pada mulanya. Jika anda masih menghadapi masalah, sila hubungi di bahagian komen di bawah.

Awak juga mungkin menyukai:

 • Bagaimana untuk mematikan SharePlay pada Apple TV dalam 3 langkah mudah
 • Cara mengambil Foto Langsung dalam FaceTime pada iPhone
 • Rakam panggilan FaceTime pada iPhone dan Mac
 • Gunakan FaceTime pada iPhone seperti seorang profesional

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.