Simpan Tarikh: Apple WWDC 2024 Membawa Perubahan iPhone dan Visi

11
Apple WWDC 2024 Perkara yang Dijangkakan Cara Menonton
© nextpit

Apple telah mengumumkan jadual untuk Persidangan Pembangun Seluruh Dunia tahunannya yang ke-35 hari ini. WWDC tahun ini ialah acara lima hari dan akan bermula pada 10 Jun, Isnin, dengan ucaptama pembukaan di Apple Park di Cupertino, California. Berikut ialah perkara terbesar yang boleh anda jangkakan daripada WWDC 2024 dan bagaimana anda boleh menontonnya.

Bagaimana untuk menonton Apple WWDC 2024

Walaupun WWDC sentiasa menjadi perhimpunan untuk pemaju. Sesiapa sahaja boleh mengikuti acara itu dan melihat apa yang Apple sediakan melalui pengumuman mereka. Seluruh persidangan akan distrim dalam talian pada saluran Apple termasuk halaman pembangun. Walau bagaimanapun, hari pertama acara utama boleh dihadiri secara fizikal oleh pembangun dan pelajar.

Apa yang diharapkan pada Apple WWDC 2024

Pada ucaptama, Apple harus mengumumkan kemas kini utama kepada sistem pengendalian syarikat. Itu termasuk iOS (iPadOS), watchOS, macOS, tvOS dan visionOS. Tidak semua ciri baharu dan besar bagi setiap platform akan dipratonton, tetapi anda masih boleh mengharapkan sorotan untuk semua.

iOS 18 dan iPadOS 18

iOS 18 akan menjadi tajuk utama WWDC tahun ini, yang membentuk sebagai salah satu kemas kini perisian terbesar — ​​jika bukan yang terbesar — ​​untuk tiba pada iPhone. Teras iOS 18 adalah mengenai kecerdasan buatan, dan ia akan menyertakan ciri AI generatif pada peranti (GAI). Ia juga dikhabarkan akan membawa penyesuaian skrin utama lanjutan dan disahkan oleh Apple untuk memasukkan sokongan RCS.

  • Baca juga: Semua yang perlu anda ketahui tentang iOS 18 termasuk ketersediaan

iPhone 16 sepatutnya menjadi yang pertama dijalankan pada iOS 18 sebelum kemas kini akan dilancarkan kepada model iPhone serasi lain pada musim luruh ini. Setakat ini, kebocoran mencadangkan iOS 18 akan tersedia untuk iPhone yang telah dikemas kini kepada iOS 17.

Seperti biasa, iPadOS 18 sepatutnya berkongsi seni bina yang sama seperti iOS 18. Ini bermakna anda boleh menjangkakan bahawa beberapa ciri baharu akan mengalir ke iPad, walaupun ketersediaan alatan AI mungkin terhad.

watchOS 11, macOS 15 dan tvOS 18

Pada masa ini, butiran mengenai OS Apple yang lain masih terhad. watchOS 11 dikatakan sebagai kemas kini kecil menurut Mark Gurman dari Bloomberg, yang bukanlah satu kejutan besar selepas watchOS 10 sudah memperkenalkan peningkatan yang besar tahun lepas. Walau bagaimanapun, ia juga mungkin melihat peningkatan besar dalam Siri melalui AI.

Ini adalah kes yang sama dengan macOS 15 yang sepatutnya memberi kuasa kepada banyak peranti Mac dan komputer riba MacBook, dengan satu-satunya perubahan besar yang disebut termasuk AI. Malah tiada nama akhir untuk macOS 15, tetapi secara dalaman, ia dipanggil “Glow”.

Maklumat yang diketahui tentang sistem pengendalian Apple yang seterusnya untuk kotak TV set-top dan pembesar suara pintar HomePod juga terhad. Nampaknya tvOS 18 akan menerima perubahan sistem utama untuk menyokong pembesar suara HomePod yang akan datang dengan paparan bersepadu. Sekali lagi, ia boleh diselitkan dengan lebih banyak ciri berasaskan AI ke dalam Siri.

visionOS 2

Apple diandaikan akan menyelesaikan masalah dan meningkatkan prestasi set kepala Vision Pro melalui visionOS 2. Satu laporan baru-baru ini telah menjelaskan bahawa Vision Pro akan menyokong Pensil Apple juga. Ini bermakna pengguna set kepala akan dapat menggunakan stylus untuk pengkomputeran spatial dengan set kepala. Oleh itu, keserasian Apple Pencil mungkin boleh ditambah pada visionOS 2.

Perkakasan Apple baharu

Walaupun ia tidak selalu berlaku, masih ada peluang Apple akan mendedahkan produk Apple baharu pada WWDC 2024. Berdasarkan apa yang kami ketahui, belum ada sebarang perkembangan besar mengenai perkara yang boleh kami harapkan daripada bahagian perkakasan.

Apakah yang paling anda nantikan daripada Apple WWDC yang akan datang? Kongsi jangkaan anda dengan kami dalam ulasan.