Siri dengan Ciri Generatif AI Boleh Tiba pada iPhone pada tahun 2025

9
wwdc2024 12
© Apple / Petikan skrin: nextpit

Selain daripada rangkaian ciri AI yang disertakan dengan Apple Intelligence, Apple turut memperkenalkan versi Siri yang dinaik taraf yang kononnya akan tiba hujung tahun ini. Ternyata, tidak semua keupayaan baharu pembantu itu akan tiba pada iPhone tahun ini berdasarkan khabar angin baharu.

  • Baca juga: Semua yang anda perlu tahu tentang Apple Intelligence

Siri yang lebih pintar tidak akan bersedia untuk setahun lagi

Mark Gurman dari Bloomberg memetik sumber yang tidak dinamakan melalui surat berita Power Onnya. Dalam laporan itu, beliau menyebut sebahagian besar ciri baharu Siri ditetapkan untuk tiba dahulu pada iOS 18.4 Beta yang dijangka tersedia kepada pembangun dan penguji pada Januari 2025.

Sementara itu, hanya pada musim bunga 2025 ini akan dihantar kepada pengguna awam melalui versi definitif perisian tegar tersebut. Telah dinyatakan bahawa ciri Siri utama ini akan ditangguhkan, termasuk sokongan untuk kesedaran pada skrin dan mengambil tindakan dalam dan merentas aplikasi pihak pertama dan ketiga pada iPhone.

Pengumuman WWDC 2024 tentang ciri iOS 18

Tanggapan saya ialah Siri telah menjadi komponen yang berguna dan intuitif dalam menggunakan alat Apple. / © Apple

Pada asasnya, fungsi ini memberikan Siri akses yang lebih luas kepada kandungan merentas aplikasi yang berbeza, menggunakan ini apabila melakukan tindakan yang digesa oleh pengguna. Sebagai contoh, anda boleh meminta pembantu memainkan lagu yang disyorkan oleh kenalan anda pada iMessage atau perintah Siri untuk menghantar foto tertentu kepada penerima tanpa mengangkat jari.

Apa yang mungkin akan datang kepada Siri tahun ini

Gurman menambah beberapa penambahbaikan masih dalam perancangan untuk keluaran tahun ini, yang meliputi animasi yang direka bentuk semula apabila Siri sedang digunakan serta penyepaduan ChatGPT dengan pembantu Apple. Kedua-dua perubahan ini mungkin sebahagian daripada kemas kini iOS 18, yang sepatutnya siap pada musim luruh ini.

Kini, masih tidak jelas yang mana antara peningkatan Siri akan datang ini akan terjejas oleh rancangan Apple untuk mengehadkan ketersediaan ciri AI generatif terpilih kepada negara bukan Eropah. Apple menyebut ia tidak akan mengeluarkan Apple Intelligence, iPhone Mirroring baharu, dan alat ScreenPlay yang dikemas kini di Eropah kerana peraturan Akta Pasaran Digital blok itu.

Dengan perkembangan ini, pelancaran Apple Perisikan Apple kelihatan seperti regangan dan bertompok-tompok, terutamanya jika anda menambah bahawa AI hanya serasi dengan iPhone 15 Pro (semakan) dan siri iPhone 16 baharu.

Apakah pendapat anda tentang rancangan Apple? Adakah anda fikir ini menjadikan Apple Intelligence kurang menarik kerana pelepasannya ditangguhkan? Mari dengar pendapat anda dalam komen.

Sumber:
Bloomberg