Skrin sentuh iPhone tidak berfungsi? 8 Petua penyelesaian masalah

10
Skrin sentuh iPhone tidak berfungsi

 • Skrin sentuh iPhone mungkin menjadi tidak responsif disebabkan gangguan iOS, aplikasi kereta, serpihan pada paparan, pelindung skrin tebal, kerosakan fizikal, dsb.
 • Pembetulan pantas: Mulakan semula iPhone anda, nyahpasang apl beku, bersihkan skrin iPhone dan kemas kini iOS.

 • Jika skrin sentuh iPhone masih tidak berfungsi, lakukan tetapan semula kilang, letakkan iPhone dalam mod DFU, atau baiki perkakasan,

Adakah skrin sentuh iPhone anda tidak berfungsi atau menjadi tidak responsif? Biasanya, masalah berlaku apabila iPhone telah terjatuh atau hancur.

Walau bagaimanapun, pepijat perisian dan gangguan atau apl yang rosak juga boleh menyebabkan skrin iPhone beku. Selain itu, pelindung skrin boleh menghalang sentuhan anda pada paparan. Untuk membantu anda, kami menemui beberapa penyelesaian untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Mari kita mulakan!

 1. Nyahpasang apl bermasalahs
 2. Paksa mulakan semula iPhone anda
 3. Bersihkan iPhone anda
 4. Kemas kini iPhone anda menggunakan komputer
 5. Tetapkan semula iPhone anda
 6. Lakukan DFU
 7. Kecacatan perkakasan
 8. Betulkan sendiri dengan Pembaikan Layan Diri

1. Nyahpasang apl yang bermasalah

Jika anda perasan bahawa skrin iPhone anda menjadi tidak responsif semasa menggunakan apl tertentu, apl itu mungkin menjadi punca isu tersebut. Apl buggy juga boleh menjadi sebab skrin iPhone anda tidak bertindak balas terhadap sentuhan.

Anda boleh cuba menyahpasang apl, kemudian mulakan semula iPhone anda dan pasang semula apl itu.

 1. Tekan dan tahan ikon aplikasi pada skrin utama.
 2. Ketik Alih Keluar Apl → Seterusnya, ketik Padam Apl.
 3. Ketik Padam.

  Nyahpasang apl daripada iPhone

 4. Sekarang, buka App Store.
 5. Cari nama apl. Muat turun apl semula ke iPhone anda dan lihat jika ia menyebabkan sebarang masalah lanjut.

Jika skrin sentuh iPhone anda bertindak balas dengan baik tanpa apl, anda mungkin telah menemui punca anda. Anda boleh cuba menghubungi pembangun apl dan melaporkan masalah anda supaya mereka boleh menyelesaikannya.

Jika masalah berterusan, teruskan ke penyelesaian seterusnya.

2. Paksa mulakan semula iPhone anda

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda akan mematikan iPhone anda apabila skrin sentuh tidak berfungsi. Nah, ada cara untuk but semula iPhone anda walaupun tanpa menggunakan skrin sentuh.

Untuk berbuat demikian,

 1. Tekan dan lepaskan butang Naik Kelantangan dengan cepat.
 2. Kemudian, cepat tekan dan lepaskan butang Kurangkan Kelantangan.
 3. Akhir sekali, tekan dan tahan butang Sisi sehingga logo Apple muncul.

  But semula Keras iPhone X, 8 Plus dan 8

Kaedah ini membetulkan isu skrin sentuh tidak responsif dan juga isu lain seperti sudut iPhone kabur.

3. Bersihkan iPhone anda

Walaupun iPhone kalis air, ia mempunyai had. Sebarang cecair pada paparan iPhone atau jari anda boleh menghalang input sentuhan anda dengan skrin, menjadikannya tidak bertindak balas. Bersihkan sebarang cecair atau serpihan pada paparan iPhone anda dengan kain kering.

Jika iPhone anda tenggelam dalam kolam atau jatuh dalam cecair, matikan iPhone anda terlebih dahulu. Biarkan ia kering sepenuhnya, dan kemudian hidupkannya. Jika anda rasa cecair telah memasuki pembesar suara dan mikrofon iPhone anda, baca panduan kami tentang cara mengeluarkan cecair daripada iPhone anda.

Nota: Jangan sekali-kali palamkan iPhone basah ke dalam pengecas, komputer atau sumber kuasa luaran.

4. Kemas kini iPhone anda menggunakan komputer

Kadangkala, kemas kini perisian boleh membantu membetulkan pepijat atau gangguan versi perisian sedia ada. Cuba kemas kini iPhone anda dengan menyambungkannya ke Mac atau PC yang biasa anda gunakan.

Hanya pergi ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian. Di sini, anda boleh melihat sebarang kemas kini iOS yang tersedia.

Pergi ke Tetapan Umum dan pilih Kemas Kini Perisian

Selain itu, jika itu tidak berjaya, anda boleh cuba membuat sandaran dan memulihkan iPhone anda melalui Mac atau PC anda. Dalam sesetengah kes, ini membantu skrin sentuh iPhone yang tidak bertindak balas.

5. Tetapkan semula iPhone anda

Jika skrin iPhone anda tidak boleh digunakan sepenuhnya, pergi ke penyelesaian seterusnya. Walau bagaimanapun, jika ia sedikit responsif, cuba tetapkan semula iPhone anda.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Tetapkan semula.
 2. Pilih Padam Semua Kandungan & Tetapan.

  Padamkan Semua Kandungan dan Tetapan pada iPhone

6. Lakukan DFU

DFU bermaksud “Peningkatan Perisian Tegar Peranti”. Jika skrin sentuh iPhone anda masih tidak berfungsi selepas mencuba mod DFU, anda boleh mempunyai sedikit keyakinan bahawa ia adalah isu berkaitan perkakasan.

DFU mengalih keluar segala-galanya daripada peranti anda dan memasang semula semua perisian sekali lagi. Semua data anda akan hilang jika tidak disandarkan ke iCloud, pCloud, sebarang perkhidmatan awan lain yang anda pilih atau pemacu keras luaran.

Sekali lagi, pastikan anda melakukan ini hanya jika anda mempunyai sandaran baru-baru ini atau tidak mempunyai data penting pada iPhone yang anda tidak boleh muat turun dari awan.

Lihat panduan berikut untuk mengetahui cara meletakkan iPhone anda dalam mod DFU.

7. Kecacatan perkakasan

Jika tiada satu pun daripada langkah di atas berfungsi, itu pasti masalah perkakasan. Keluarkan sebarang pelindung skrin dan sarung telefon yang dipasang, dan cuba gunakan iPhone anda.

Pertimbangkan untuk menghubungi Sokongan Apple untuk menukar skrin. Walau bagaimanapun, penggantian mungkin agak mahal.

8. Perbaiki sendiri dengan Pembaikan Layan Diri

Jika anda telah mengecilkannya kepada isu perkakasan, mungkin sudah tiba masanya untuk melawati Sokongan Apple, seperti yang kami nyatakan.

Tetapi jika anda berminat untuk berada di bawah tudung sendiri, Apple mahu memberi anda peluang.

Pembaikan Layan Diri Apple ada di sini, dan anda mempunyai pilihan untuk membetulkan isu skrin sentuh anda di rumah anda sendiri. Pastikan anda melakukan penyelidikan anda dan teruskan dengan berhati-hati di sini.

Siapa tahu, anda mungkin mendapati anda seronok membetulkan perkara.

Video: Bagaimana untuk membetulkan masalah skrin sentuh iPhone tidak berfungsi?

video YouTube

Ini adalah beberapa cara untuk membetulkan skrin sentuh iPhone yang tidak responsif. Saya harap salah satu kaedah yang disenaraikan di atas dapat membantu.

Jika anda mengetahui sebarang penyelesaian lain untuk masalah ini, sila kongsikannya dengan kami dalam ulasan di bawah. Dan jika anda mempunyai sebarang soalan lain tentang produk Apple, tanya!

Baca lebih lanjut:

 • Skrin iPhone malap secara rawak? 7 Cara untuk menyelesaikan masalah ini
 • 10 Cara untuk membetulkan isu terbakar dalam skrin iPhone
 • 11 Cara untuk mempercepatkan iPhone yang perlahan

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.