Slow-Mo Segera: Ciri AI Galaxy Kegemaran Akan Datang ke Peranti Ini

21
nextpit np17 samsung galaxy s24 ciri ultra slow mo
© nextpit

Terdapat rancangan untuk ciri-ciri Galaxy AI terpilih untuk debut dengan Galaxy S24 (semakan) pada peranti yang lebih lama, salah satu ciri terbaik yang terutamanya ditinggalkan daripada jadual adalah Instant Slow-Mo. Ia adalah ciri yang menambah kesan gerakan perlahan untuk memilih bahagian video walaupun ia tidak dirakam dalam mod Slo-Mo secara asli. Yang menghairankan, ia telah disahkan bahawa ini akhirnya akan menemui beberapa telefon pintar Galaxy dan tablet Galaxy yang lebih lama.

  • Baca juga: Ciri Samsung Galaxy AI disemak

Samsung Galaxy manakah yang mendapat ciri Perlahan Segera?

Dalam siaran forum, moderator Komuniti Samsung menyertakan butiran tambahan tentang Instant Slow-Mo, menyatakan ia akan dihantar ke peranti yang dilengkapi dengan Snapdragon 8 Gen 2 SoC. Ini bermakna Galaxy S23 (Ultra), Galaxy Z Fold 5 (ulasan), Galaxy Z Flip 5 (ulasan) dan siri Galaxy Tab S9 semuanya akan menerima ciri ini.

Seperti yang dijelaskan dalam siaran yang sama, Instant Slwo-Mo mengetik pada NPU dan GPU cip untuk menghidupkan kesan. Beliau seterusnya menyifatkan bahawa ciri itu sama seperti mengezum dalam segmen tertentu foto untuk melihat objek yang lebih kecil dari jauh. Walau bagaimanapun, dengan gerakan perlahan, ia dibatasi oleh masa dan mengembangkan tempoh antara bingkai video yang dirakam.

Itu juga menerangkan batasan ciri AI baharu dan ketidakupayaannya untuk menyokong model Galaxy lain dengan cipset yang lebih bertarikh. Ini bukan masalah yang memerlukan banyak kuasa pengkomputeran dan sumber pembelajaran mesin untuk dapat bertindak balas daripada input pengguna dalam tempoh 16.6 ms untuk video dalam 60 fps sebagai contoh.

Selain daripada main semula slo-mo segera apabila melihat video melalui Galeri atau pemain video, Samsung berkata editor video baharu yang menyokong penyuntingan video slo-mo juga akan tersedia pada peranti lama terpilih. Samsung merancang untuk menambah baik Instant Slow-Mo juga. Ciri ini akan menambah keserasian dengan video 10-bit dan 480 p serta format .mov untuk main balik, perkongsian dan pengeditan.

Masih tiada gambaran jelas bila Instant Slow-Mo akan tiba. Mungkin ia akan dilekatkan dengan ciri Galaxy AI yang lain dalam satu kemas kini perisian. Samsung dijangka akan melancarkan One UI 6.1 berdasarkan Android 14 kepada peranti yang lebih lama dalam beberapa minggu akan datang, jadi ada kemungkinan sekumpulan ini akan disertakan.

Selain daripada Instant Slow-Mo, ia telah didedahkan dalam halaman perbandingan Samsung UK bahawa Circle to Search, yang pertama kali disahkan untuk Google Pixel 8, Note Assist, Photo Assist dan Terjemahan Langsung akan tersedia untuk pelbagai peranti Galaxy.

Pernahkah anda menyemak ciri Galaxy AI baharu? Mana antara yang anda fikir paling praktikal? Beritahu kami dalam ulasan.

Sumber:
Samsung